GastroMěsta & regiony ČRZprávy

Skončit kvůli inflaci plánuje v ČR podle průzkumu téměř pětina restaurací

V Česku kvůli ekonomické krizi spojené s vysokou inflací plánuje skončit téměř pětina restaurací, pokračovat v provozu je rozhodnutá mírná většina podniků. Necelá třetina uzavření kvůli možným dalším komplikacím zvažuje. O výsledcích svého říjnového průzkumu mezi 221 restauracemi, které nabízejí teplou i studenou kuchyni, informovala stravenková společnost Edenred.
Foto: Pixabay

Pevně rozhodnuto s hostinskou činností skončit je téměř osm procent gastropodniků, menší část ihned, zbytek během několika měsíců. Dalších téměř 11 procent restaurací uvedlo, že spíše skončí. Průzkum se nezabýval možným vznikem nových restaurací.

„Silní hráči v oboru, ale i jednotlivé restaurace, které sázejí na kvalitu, většinou budou pokračovat. Komplikace mohou nastat v regionech, kde se rozhodne ukončit činnost více restauratérů naráz. To zde může ovlivnit dostupnost teplých jídel,“ uvedla ředitelka firemních vztahů společnosti Edenred Aneta Martišková.

Podnikům, ve kterých se vaří jídla, podle průzkumu proti loňsku ubylo zákazníků. Část restaurací zejména v chudších oblastech ČR v souvislosti s rekordním růstem cen surovin a dalších vstupů a také kvůli snížené kupní síle zákazníků přechází na vaření jednodušších jídel s nižším rozpočtem, uvedl Edenred. Současné ceny v restauracích jsou totiž pro mnoho lidí hraniční.

Průzkumu se vedle restaurací zúčastnilo také více než 5760 lidí a 40 procent z nich uvedlo, že nejsou ochotní akceptovat žádné další zdražení. Dalších téměř 28 procent bude nadále na jídlo do restaurací chodit pouze tehdy, když do konce letošního roku zdraží nejvýše do desetikoruny. Zdražit přitom podle průzkumu plánuje ještě letos polovina gastropodniků, dalších 38 procent zvýšení cen zvažuje a zachovat je chce jen necelých 12 procent. Aktuálně je průměrná útrata za jídlo v Česku 174,10 koruny, uvedl Edenred.

Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy schytává český gastronomický sektor jednu ránu za druhou. „Koronavirovou pandemii přežil hodně pošramocený a dnes mu vysoké ceny energií, inflace a spotřebitelská nedůvěra zasazují další tvrdé rány. Lidé šetří a vedle kultury představuje z jejich pohledu oblast stravování další zbytnou položku,“ podotkl. Zákazníci podle něj nyní pečlivěji než dřív zvažují, ve které restauraci utratí své peníze.

Zářijová inflace v Česku byla na 18 procentech nejvyšší od prosince 1993, v říjnu meziroční růst spotřebitelských cen zpomalil na 15,1 procenta. Pomohla vládní opatření na snížení cen energií. Proti loňsku ale v říjnu vzrostly ceny mouky, vajec, olejů a tuků o víc než polovinu, polotučného mléka o 38 procent, obilovin o 29 procent a masa a zeleniny zhruba o čtvrtinu. Meziročně se zdvojnásobila cena cukru, vyplývá z informací Českého statistického úřadu. Ceny stravovacích služeb se v říjnu proti loňsku zvýšily o 26,6 procenta.

Newsroom TTG / ČTK

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Back to top button