DopravaGastroHotelyNázoryNovinkyUdržitelná turistikaUdržitelnost

Lepší málo než nic

Udržitelnost turistiky je stále důležitějším tématem, protože zvyšující se počet turistů má výrazný vliv na životní prostředí. Nemějte zbytečné obavy a pocit viny, že princip turistiky je už v principu škodící. Cestování a obecně mobilita patří k lidské přirozenosti. To ale neznamená, že nebudeme o našem pohybu a pobytu přemýšlet. Pro naši planetu Zemi je lepší i to málo, co můžeme udělat, než pro ni nedělat nic.

Foto: Pixabay

Volba dopravy
Banální pravdou je, že jedním z hlavních zdrojů emisí v turistice je doprava. Je-li to možné, zvolte cestu vlakem nebo autobusem. Více si užijete krajinu a zajímavosti po cestě a zároveň výrazně snížíte emise CO2. Pokud ale musíte cestovat letadlem, zvažte kompenzaci uhlíkové stopy. Existují totiž organizace, které umožní vyrovnat vaše emise tím, že investují do projektů na ochranu životního prostředí. Je to sice takový odpustek, ale směřuje k dobrému cíli.
Ovšem i auto může být dobrá volba. V případě kratších vzdáleností je to ekologičtější volba, zatímco pro delší vzdálenosti bude ekologičtější volbou autobus nebo letadlo. Důvodem je fakt, že v případě vzdáleností do cca 500 km jsou emise z výfukových plynů automobilů vyrovnány těmi, které jsou produkovány při výrobě a provozu autobusů nebo letadel. Když navíc cestuje v jednom autě více lidí, může být tento druh dopravy opravdu ekologičtější než autobus nebo letadlo.

Volba ubytování
Při výběru ubytování zvažujte, zda mají provozovatelé certifikáty udržitelnosti, např. ecolabel nebo Green Key. Certifikace zaručuje, že ubytování má minimální dopad na životní prostředí a respektuje místní kulturu.
V samotném hotelu zvolte sprchování namísto koupele ve vaně, omezujte dobu sprchování, nepouštějte zbytečně vodu, když si čistíte zuby nebo se holíte. Požádejte, aby se ložní prádlo a ručníky neměnily každý den. Při odchodu z pokoje vypněte všechna světla, televizi a další spotřebiče. Pokud v hotelu není automatická klimatizace, zvolte nastavení teploty, která je příjemná, ale ne nutně nejchladnější. Je-li v hotelu možnost recyklace odpadu, použijte ji.

Volba kuchyně
Místní potraviny mají obvykle menší uhlíkovou stopu než potraviny dovezené z daleka. Navíc tím podporujete místní ekonomiku a zvyky. Snažte se také o minimalizaci množství odpadu, který produkujete. Vyhněte se jednorázovým obalům a využívejte vlastní tašky nebo láhve na vodu a příbory. Pokud se vydáte na túru, nezapomeňte si vzít své odpadky s sebou.
Výběrem místních jídel, nikoliv těch mezinárodních, podporujete lokální zemědělství a potravinové řetězce. Tím se zvyšuje místní prosperita a omezuje se tak nutnost dovážet potraviny.

Volba destinace
Podporujte méně navštěvované oblasti: turistická atraktivita se často soustřeďuje na určité oblasti, což může vést k přelidnění, znečištění a narušení místních ekosystémů. Zvažte tedy návštěvu méně populárních destinací, které nejsou tak vystaveny přetížení. Emise CO2 snížíte i tím, že si vyberete takové destinace, které můžete dosáhnout autem nebo vlakem místo letadlem. Hledejte destinace, jež mají certifikace pro udržitelnou turistiku, například ekoturistické oblasti, které se snaží o minimalizaci dopadu na místní ekosystémy a kulturu.

Nikola Hogh

Ukázat další

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button