ChorvatskoKam jet?ZahraničíZprávy

Vše v proudu! – Plavba za zážitky během chorvatského podzimu

Krása plachtění je prostě v plachtění. Když se vítr a vlny mísí s pocitem svobody, dobrodružství a relaxace a vy se stáváte součástí přírody. Téměř v žádné jiné zemi to nefunguje tak dobře jako v oblíbených jachtařských oblastech Chorvatska, protože na Istrii, na Kvarneru a v Dalmácii je vše v pohybu.

Foto: HTZ

Více než 1200 ostrovů a 1700 kilometrů pobřeží s tichými zátokami, s klidnými městy a starobylými památkami zapsanými na seznamu světového dědictví UNESCO, s národními parky a krasovou krajinou, s plnými víny, jednoduchou venkovskou i vytříbenou hvězdnou kuchyní a s klidným Jaderským mořem, které jen občas kvůli větrům ztrácí klid, dělá z Chorvatska jednu z předních světových jachtařských destinací. Bez ohledu na to, zda zvednete hlavní plachtu sami nebo svěříte kosatku a vázání uzlů profesionální posádce, plavba v chorvatském vodním světě rozbuší srdce dovolenkářů.

Červená nebo bílá, záliv nebo přístav – otázky svědomí

Více než 60 dobře vybavených přístavů – kde lze absolvovat profesionální kurzy plachtění nebo si lze pronajmout jachty – a tisíce mokrých a suchých kotvišť dostupných po celý rok jsou seřazeny podél pobřeží jako šňůra perel. Také na ostrovech nabízejí četné sezonní přístavy vhodná kotviště pro velké i malé lodě, a dokonce i v těch nejosamělejších zátokách a na neobydlených ostrůvcích jsou pevné bóje, díky kterým je i „divoké“ kotvení bezpečným dobrodružstvím na vodě.

Zejména při plavbě na jihu Chorvatska vás čekají i na podzim ještě obzvláště příjemné zážitky. Při plavbě po okolí narazíte na staleté tradice a kulinářské poklady z kuchyně i ze sklepa. Blízkost moře formovala chorvatské víno po tisíce let. Jeho osobitý nádech je dnes moderním způsobem interpretován mladou generací vinařů a dlouhodobě slaví mezinárodní úspěch. Ať už zakotvíte v jakémkoli přístavu, výběr vína k dobrému jídlu je často příjemným „trápením“.  Bez ohledu na to, zda červená nebo bílá, „staronová“ vína se stejně jako zvláštnosti každého ostrova rychle stanou zpříjemněním každé plavby.

„Crna vina“, plná červená vína z Dalmácie, znamá jako „černá vína“, se odedávna snoubí se speciálními bílými víny, jako je Pošip nebo Grk. Obojí můžete na Korčule ochutnat – ve vinařstvích nebo ve třech Michelinem doporučených restauracích.

Menší lodě plují do přístavu Orebić na poloostrově Pelješac a tím přímo do hlavní pěstitelské oblasti Plavac Mali, nejznámější značky vína v Dalmácii. Tato mnohostranná vinařská oblast mezi Splitem a Dubrovníkem by měla být na seznamu každého mořeplavce.

Místní víno Crljenak můžete ochutnat v nádherném Trogiru. Středověké přístavní město, které je pod ochranou UNESCO, je již dlouhou dobu místem setkávání mezinárodního jet-setu a s přístavem v Kaštela a nedalekým Splitem je pevným bodem každé plavby střední Dalmácie. Totéž platí pro ostrovy

Šolta a Brač, které si již dávno získaly svět vína svými intenzivně barevnými a aromatickými červenými víny. A samozřejmě, žádný námořník nemůže minout Zlatni Rat, slavnou pláž v karibském stylu na Brači.

Foto. HTZ

Plavba do podivuhodného světa filmu a taveren

Kromě vína a přírody je dalším důvodem, proč vyplout do chorvatských vod, kultura. Ne méně než deset míst světového dědictví UNESCO se snadno dostupnými kotvišti najdete v Poreči, Zadaru, Šibeniku, Trogiru, Splitu, Stari Gradu (Hvaru) a Dubrovníku. A všude na vás čeká báječná středomořská kuchyně, která je dokonce pod ochranou UNESCO. Čerstvé plody moře nebo úlovek dne si můžete vychutnat buď na souši v typických hostincích, tzv. tavernách, nebo na palubě vlastní či pronajaté lodi ve snové zátoce.

Například na oblíbených ostrovech Kornati, jako je třeba Žut, který nemá vodu ani elektřinu, ale kde místní restaurace stále vaří velká jídla, si nejedna hollywoodská hvězda – pokud zrovna nestála před kamerou při natáčení Hvězdných válek, Hry o trůny nebo Robina Hooda – pochutnala na skvělých, pomalu připravovaných jídlech, protože Dubrovník, „perla Jadranu“, se svými mohutnými hradbami vytvořil nezaměnitelnou kulisu všech těchto trháků a mnoha dalších. Pro plavby a filmové zájezdy jachty zakotví v ACI Marina v Komolacu a na filmová místa se pak můžete vydat pěšky, taxíkem nebo pronajatým autem.

Po stopách Jacquese Cousteaua se naopak můžete plavit okolo Hvaru a Visu. Tyto dva ostrovy byly hlavními lokalitami natáčení životopisného filmu, ale nejen proto jsou hotspotem. Jako nejstarší chorvatská destinace pro plachtění má Hvar kultovní status a je považován za jeden z nejkrásnějších ostrovů na světě díky svým přírodním plážím a zátokám, navíc s vynikajícími restauracemi a fantastickým západem slunce.

Vis, ostrov ve středním Jadranu, který je nejdále od pevniny, je nejen velkou láskou všech vodáků, ale fascinuje i potápěče. V temné modři zde leží a odpočívají letecké relikvie z druhé světové války. Skutečnost, že Meryl Streep s Piercem Brosnannem na ostrově natáčeli druhou část romantického příběhu Mama Mia, dělá bývalou vojenskou základnu ještě zajímavější.

Bez větru se samozřejmě neplachtí  –  a toho větru je v chorvatských vodách široká nabídka. Trocha znalostí a také respektu a opatrnosti, ať už se jedná o kamaráda skippera typu Mistral nebo nebezpečnější větrnou variantu, je pro námořníky zlatým pravidlem. Zatímco zkušené posádky hladce kloužou po vodě ve větru Bóra, Scirocco nebo Jugo, „prázdninoví námořníci“ by měli počkat dobře zajištěni, než vítr zeslábne, nebo si naplánovat výlet na pobřeží.

Plavba v Chorvatsku – tipy a triky:

Nabídka plachetnic v Chorvatsku je veliká a vysoce kvalitní, od malých lodí pro čtyři osoby až po ty největší a nejmodernější jachty.

  • Plavidla bez posádky (lodě do 15 metrů na délku) si lze pronajmout s odpovídajícími námořními zkušenostmi a plavit se na nich sami nebo s profesionálem; posádka se obvykle skládá z kapitána a palubního pomocníka, kteří manévrují a udržují loď
  • Pro sólové námořníky: základním požadavkem jsou dobré námořní znalosti a znalost počasí
  • Kotvení/přenocování v „divokých“ zátokách se doporučuje pouze za příznivého počasí
  • Spustit kotvu: zkontrolujte stav mořského dna, hloubku, vzdálenost od pevniny a dalších lodí; poměr hloubky a délky kotevního řetězu: minimálně 1:3
  • Turistická taxa pro vodáky (od délky lodi 7 m): počítá se podle délky lodi, počtu cestujících nebo období; platba pouze online na https://nautika.evisitor.hr/?lang=cs

Newsroom TTG

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Back to top button