Jižní TyrolskoNovinky

Věnec, čerti, koláče aneb jihotyrolské předvánoční tradice

Vánoční cestování se jeví prozatím komplikovanější, než jsme čekali. Připomeňme si aspoň na dálku sváteční tradice, třeba zpod zasněžených Dolomit, z Jižního Tyrolska.

Foto: IDM Alto Adige / Alex Filz

Starověký symbol adventní věnec

Foto: IDM Südtirol / Alex Filz

Výroba vánočního symbolu či artefaktu z propletených větví borovice nebo jedle je jednou z nejsrdečnějších jihotyrolských tradic. Tvoří mnohem víc než jednoduchou dekoraci, a to skutečný starověký symbol. Podle zvyku se má zapálit první svíčka v den prvního adventu a odstartovat tradice Vánoc. Ačkoli je nyní velmi snadné si ho koupit, mnoho rodin se raději sesedne kolem stolu a přiloží společně ruku k dílu. Potřebujete čtyři svíčky, nejlépe červené, pár větví jedle nebo borovice a stuhy, které se postarají o detaily. Každou další neděli před Štědrým dnem pak zapalte další svíčku.

Otevřete dveře Krampusům a svatému Nikolovi

Foto: IDM Alto Adige / Marion Lafogler

Nosí strašidelné masky, jejich kostýmy páchnou a přinášejí špatné vtipy a nic víc. Jsou to Krampusové, jedna z nejznámějších a dokonce nejděsivějších postav jihotyrolského adventu. Poslové temnoty s rohatými čelenkami přinášejí dětem uhlí. Krampusové také představují tradici místních řemesel, masky těchto ďábelských postav jsou skutečnými uměleckými díly. A jak se obejít i bez nich? Ozdobte si pokoj černými a červenými stuhami a proč ne, připravte nějaké tašky s uhlím jako dárek přátelům, kteří se ukázali jako poněkud zlomyslnější. O ty dobré se bát nemusíte. San Nicolò se postará o rozdávání sladkostí, bonbonů a především milovaného perníku. Symbol světla a dobroty má nejen za úkol odměňovat dobré děti, ale také odhánět ďábly.

Zelten a dobroty z kandovaného ovoce se skořicí

Foto: IDM Alto Adige / Marion Lafogler

Vůně skořice a kandovaného ovoce, čerstvě upečených máslových sušenek a koření… Jednou z nejuznávanějších tradic v Jižním Tyrolsku je připravit vánoční cukroví a voňavé vánoční Zelten do 8. prosince. Mezi oblíbené patří vanilkové rohlíčky, také známé jako Vanillekipferl, sladkosti připravené ze směsí sušeného ovoce a mouky, nebo dokonce Spitzbuben, sušenky se srdcem z džemu. Ideálně s tímto ideoreceptem se do nich můžete pustit sami i s svými malými pomocníky.

Ručně vyráběné dekorace

Foto: IDM Alto Adige / Alex Filz

Umělecká řemesla patří k nejoceňovanějším dovednostem jihotyrolského regionu. Typicky místní dekorace ozdobí na Vánoce i vaše domy či byty, jejich vánoční jídelní stůl anebo stromy v okolí. Mezi nejpoužívanější materiály se řadí kromě foukaného skla nebo vyřezávaného dřeva také tradiční plst neboli filc, snadno zpracovatelná a udržitelná tkanina, široce používaná k výrobě pantoflí a jiných každodenních předmětů.

Fashion in my soul po jihotyrolsku

Foto: Barbora Ondráčková

Pokud se chcete sami zapojit do jihotyrolské adventní soutěže, vyhledejte si na Instagramu fashion bloggerku Barboru Ondráčkovou a její uznávanou a hojně sledovanou fashioninmysoul. V následujícím adventním období, přesněji 6., 13., 20. a 24. prosince, pro vás připraví soutěž o velmi zajímavé ceny. Hodně štěstí!

Tomáš Nohejl

Ukázat další

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button