TOPZahraničí

Barevné imprese jihotyrolského jara

Po měsících pandemických omezení se i na severu Itálie těší lidé na jaro a jeho první teplé sluneční paprsky, které probudí nový život. Naději, radost a očekávání. Aby mohli ukázat všechny půvaby a krásy své země i návštěvníkům odjinud. Podívejme se, jakými barvami září jihotyrolské jaro.

Foto: IDM Südtirol_Stefan Schütz

 

Růžová – Lístky rozkvetlých jabloní

Foto: Foto: IDM Südtirol_Frieder Blickle

Obvykle od konce března do poloviny dubna moře bílých a růžových lístků zaplaví vyhlášenou jihotyrolskou Vinnou stezku. Na jabloních pučí první pupeny a objevují se květy, nadchází nejkrásnější období roku. Jako by se krajina mezi Nalles a Salornem v oblasti Merana oblékla do bílých a růžových šatů. V mírném podnebí pak rychle pílí k teplým letním dnům.

Pokud by snad náhodou ještě v noci přišly mrazy, jabloňové sady po ránu zajiskří zamrzlými jemně kondenzovanými kapičkami vody, které ochrání květy před poškozením. Dechberoucí úkaz se nazývá Mrazivá noc. Ostatně víte, že každé desáté jablko v Evropě pochází z Jižního Tyrolska? Třináct zdejších odrůd nese certifikovaný název Jihotyrolské jablko CHZO (g.g.A.).

Na dvouhodinovou jablečnou „poznávací cestu“ se můžete vydat třeba sady v Partschins nedaleko Merana i s průvodkyní Christine. Prozradí vám spoustu zajímavostí, pozve vás na ochutnávku a zodpoví i všetečné dotazy. Vyráží se po předchozí rezervaci v místní turistické kanceláři vždy v 15 hodin.

Tyrkysová – Mysteriózní jezero Lech de Ciampedel

Foto: IDM Südtirol

Ve Vallelunga poblíž Selva di Val Gardena vás okouzlí tajuplná nefritově zbarvená hladina jezera Lech de Ciampedel. Každoročně je ke spatření jen pár týdnů na jaře, než se opět ukryje ve zdejší horské půdě a zůstane jen zelená louka. Nad hlavami ještě září bílé čepice dolomitských vrcholků, dole už bují probuzená příroda.

Barevné kontrasty jako by zobrazila dokonale i modro-bílo-zelená vlajka původní jazykové endemity Ladínů. Sedmikilometrový okruh údolím kaňonu až k rozkvetlé louce Pra da ri, v překladu Usmívající se louce, je úžasným zážitkem. Vydat se můžete i na pětikilometrovou mystickou starou poštovní stezku L Troi dala Posta mistich.

Objevte tajemství Dolomit a krásné přírodní kontrasty Val Gardeny také zde: https://www.google.com/url?sa=D&q=https://www.valgardena.it/en/val-gardena/secret-dolomites-beautiful-contrasts-in-val-gardena/&ust=1616518500000000&usg=AOvVaw1XMdtzd8OcegltglKDRl3z&hl=cs&source=gmail

Zelená – Přírodní kosmetika

Foto: IDM Südtirol Florian Andergassen

Vinná réva začíná znovu rašit. Před tím však projde důkladným prořezem a z jejich slz se připravuje dokonce i vybraná kosmetika. V biodynamicky obdělávaných vinicích Manincour u Kalterského jezera/Lago Caldaro se v těchto dnech skutečně sklízejí „slzy révy“.  Vzácná hroznová voda, jejíž léčivá síla se cení již od starověku, se vytahuje z hlubin země do láhví.

Životně důležité látky této hroznové vody, která dodává mladým výhonkům antioxidanty, tvoří základ pleťové kosmetiky Acqua Vinea Nobilis. Ta pak poskytne lidské pokožce přirozenou ochranu. Vlhkost a zdravý jas. Pořídit můžete krém na ruce, krém na obličej, oční krém, čisticí mléko nebo kožní tonikum. Značka Trehs sídlí v San Martinu v Sarntalském údolí.

Více informací najdete zde: https://www.trehs.com/en/acqua-vinea-nobilis.html

Žlutá – První pampelišky se jmenují Zigori

Foto: IDM Südtirol_Frieder Blickle

Pampelišky jsou prvními květy, které se objeví zjara na jihotyrolských loukách. Jarní rostlina nejen zkrášlí krajinu, ale také jídelní tabuli, a to nejen pro své léčivé účinky. Pampelišková polévka, celozrnné rizoto s pampeliškou a čerstvým sýrem anebo karamelizované makové palačinky s pampeliškovým medem a plátky jablek. Pampeliškové týdny se konají pravidelně už pětadvacet let v Deutschnonsbergu/Alta Val di Non, letos se plánují od 17. dubna do 9. května.

V rámci programu se chystají nejen ochutnávky četných pampeliškových specialit, ale i vystoupení hudebníků a tanečníků, dětské soutěže, návštěvy farem, specializujících se na pěstování aromatických bylin, večeře v bunkru v sýrové galerii Gampen a další turistické výpravy. Jistě tu nesmíte minout intenzivní chuť medu z pampeliškového nektaru.

Podrobnosti najdete zde: https://www.merano-suedtirol.it/en/alta-val-di-non/food-wine/food-and-wine/dandelion-weeks.html

Recept na delikatesní pampeliškový salát najdete zde:

https://www.redrooster.it/en/farm-bars/recipes/dandelion-salad-with-egg-57/

Všechny akce a iniciativy se plánují samozřejmě s ohledem na aktuální epidemiologická a hygienická opatření tak, aby byla zajištěna bezpečnost účastníků. Proto buďte připraveni i na změnu programu, posun termínů anebo zrušení z důvodů náhlého zhoršení situace.

Newsroom TTG

Ukázat další

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button