LidéMěsta & regiony ČRNovinkyRozhovory

Martin Soukup o Královéhradecké centrále cestovního ruchu

V prosinci odstartovala nová příspěvková organizace Královéhradecká krajská centrála cestovního ruchu. Kromě toho, že přebírá dosavadní činnost končící Centrály cestovního ruchu Královéhradeckého kraje, z. s. a Revitalizace KUKS, o. p. s, připravuje i spoustu nových projektů.

Foto: Královéhradecká krajská centrála CR

Ředitel Královéhradecké krajské centrály cestovního ruchu Martin Soukup odpověděl na několik otázek týkajících se činnosti a plánů nově vzniklé příspěvkové organizace.

Od srpna tohoto roku jste novým ředitelem krajské centrály cestovního ruchu. Proč jste se rozhodl přihlásit se na tuto pozici? A s jakou motivací?

Převážnou část „pracovního života“ se pohybuji v cestovním ruchu, náplň pracovní pozice v Krajské centrále cestovního ruchu mi sama přímo nabízela uplatnit a využít všechny mé dosavadní zkušenosti, navíc mi přijde i zajímavé a naplňující propagovat Královéhradecký kraj v rámci České republiky a zahraničí.  

Máte zkušenosti v oblasti cestovního ruchu?

Ano, jak jsem již uvedl, jde o téměř celý můj profesní život. Začínal jsem od „píky“ jako recepční, průvodce a delegát a později jsem měl i vlastní cestovní kancelář. Zkušenosti s domácím cestovním ruchem jsem zase načerpal v Lázních Bělohrad, a. s., kde jsem měl na starosti obchod a marketing.  

Jaká je vaše vize cestovního ruchu v Královéhradeckém kraji?

V našem kraji máme místa, která propagaci a zviditelnění v rámci sezony nepotřebují, naopak bojují s přeplněním svých kapacit. Mluvím samozřejmě o Krkonoších a Prachovských skalách. Jednou z mých vizí je propojit a následně propagovat přírodní a kulturně-historická místa v kraji, která jsou pro turisty neméně zajímavá, ale ne tolik navštěvovaná a v sezoně odlehčí tomuto zmíněnému náporu turistů. Dále bych se rád podílel na podpoře cykloturistiky, která se těší čím dál tím větší oblibě v rámci volnočasových aktivit.

Řada lidí možná neví, co si pod pojmem centrála cestovního ruchu může představit a jak funguje. Mohl byste ji stručně představit?

Centrála cestovního ruchu vznikla v našem kraji v květnu 2020, aby se cestovní ruch odpolitizoval a odbyrokratizoval. Dalším účelem bylo provozování činnosti regionální destinační agentury. Cílem je zajišťovat pro Královéhradecký kraj marketing v oblasti cestovního ruchu a spolupracovat při tvorbě a provádění destinačního managementu v regionu.

Centrála cestovního ruchu se od prosince letošního roku změnila v příspěvkovou organizaci Královéhradecká krajská centrála cestovního ruchu. Jaké změny nastaly?

V podstatě žádné, změnila se pouze právní forma, činnost a cíle centrály cestovního ruchu zůstaly stejné.

Cestovní ruch patřil k jedné z nejvíce zasažených oblastí v důsledku koronaviru. Jak moc zasáhl Královéhradecký kraj?

Královéhradecký kraj pocítil výrazné změny v cestovním ruchu způsobené pandemií covid-19. Poskytovatelé služeb (hoteliéři, restauratéři, kasteláni a další) se shodují na tom, že se jejich sezona i přes marketingovou pomoc krajské a oblastních DMO smrskla víceméně jen do letních měsíců. Ty leckdy doženou nebo i přeskočí poslední „dobrý ročník“ 2019, ale v celoročním součtu jsou čísla stále podprůměrná. Dle analýz agentury CzechTourism dostupné na portálu www.tourdata.cz je v prvním pololetí roku 2021 meziroční změna počtu příjezdů do hromadných ubytovacích zařízeních -63 %. Není se tedy čemu divit, že některé menší podniky tuto krizi neustojí. Naopak zajímavým a pozitivním ukazatelem je průměrná délka pobytu, která v prvním pololetí 2021 byla vyšší než v roce 2019 (4,57 dne vs. 4,17 dne). Druhou pozitivní věcí je fakt, že domácí turisté začali opět více objevovat Českou republiku a spolu s ní i místa dosud takřka neznámá.

Každý rok vycházejí statistiky k návštěvnosti památek, turistických cílů a akcí v kraji. Jak vysoká návštěvnost byla letos oproti předchozím (necovidovým) letům?

Oficiální data zatím ještě nejsou zveřejněná, nicméně je to opět hodně individuální a zaměřené především na letní měsíce, kdy lidé mohou cestovat nejvíce. Očekáváme podobný průběh jako v loňském roce, tedy vysoká čísla návštěvnosti v období prázdnin a podprůměrná ve zbytku roku. V globálu tedy neočekáváme překročení návštěvnosti akcí a památek z roku 2019.

Kam byste pozval čtenáře na návštěvu v kraji a jaké je tu vaše nejoblíbenější místo?

Náš kraj je plný krásných a zajímavých míst, takže odpovědět na tuto otázku nebude jednoduché. V rámci kategorizace CR je náš kraj rozdělen do 7 turistických oblastí, zkusím dát tedy za každou tuto oblast jeden soukromý tip na místo, které stojí za návštěvu. Český ráj je turistům velice dobře znám, nicméně v mimosezoně se vám může stát, že budete v Prachovských skalách úplně sami a po procházce či treku v krásné přírodě můžete výlet zakončit večeří či kávou v nedalekém Jičíně. Krkonoše jsou druhá oblast, kterou nemusím představovat, zde bych však určitě vypíchl Krkonošskou pivní stezku, která se těší stále větší popularitě. V Podkrkonoší bych rozhodně nevynechal návštěvu Hospitalu Kuks a jeho okolí, například Braunova Betléma nebo krásné přehrady Les Království. V další destinaci Orlické hory a Podorlicko bych rád upozornil na otevření nových rozhleden na Velké Deštné, Šibeníku a Feistově kopci. V Kladském pomezí bych vyrazil po linii čs. opevnění – Náchod (Lom, Březinka), nebo do okolí Jívky. A nakonec bych navštívil poslední destinaci, Broumovsko, konkrétně klášter Broumov, kde bych po tom všem putování zklidnil jak tělo, tak duši. A mé nejoblíbenější místo? To je jednoduché, jsem rodák z Jičína a po celý můj život je nejoblíbenější místo stále stejné, a to vrch Zebín s kaplí svaté Máří Magdaleny, ideální místo pro výlet i rozjímání, kde je i krásný výhled do celého okolního kraje.

Na jaké novinky se mohou turisté těšit a jaké jsou plány hradecké centrály pro následující období?

Naše nová kampaň „Region v pohybu“, která bude v příštím roce lákat turisty do Královéhradeckého kraje, propojí pomocí hravých slovních spojení (kultura v pohybu, architektura v pohybu, Hradecko v pohybu apod.) celý kraj. Pro lepší uchopitelnost a přehlednost přírodních a historických krás našeho kraje pro běžného turistu se v příštích letech zaměříme na balíčky s jednotlivými tématy a programem, například military balíček, gastro balíček, baroko balíček atd. V rámci jednotného tématu České republiky, zadaném agenturou CzechTourism pro roky 2022 a 2023, se budeme více zaměřovat na prezentaci a propagaci tradic a řemesel, ke kterým bude připravena mimo jiné i cestovatelská hra. V neposlední řadě se plánuje opět podpora našeho úspěšného produktu „motoprůvodce“ a větší pozornost bude věnována podpoře a propagaci cykloturistiky v kraji.

Kde se turisté dozvědí nejčerstvější informace o akcích?

Pokud se chcete dozvědět, jaké akce se plánují v celém kraji, nejjednodušší a nejefektivnější řešení je sledovat Kalendář akcí na našem webu www.hkregion.cz. Do tohoto kalendáře svými akcemi přispívají nejen zaměstnanci Centrály cestovního ruchu Královéhradeckého kraje na požádání organizátorů, ale také informační centra, která tento kalendář mnohdy doplní o opravdové „lahůdky“ z jejich území. Pomyslný trojúhelník informačního zpravodajství uzavírají oblastní destinační společnosti, jež do systému rovněž mohou zadávat akce ze svých lokalit.

Newsroom TTG

Ukázat další

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button