Města & regiony ČRMICENovinky

Vláda od 10. května umožní konání veletrhů a prodejních výstav

Vláda od 10. května umožní konání veletrhů a prodejních hospodářských výstav. Platit na nich bude limit jednoho návštěvníka na 15 metrů čtverečních vnitřní plochy, která je přístupná veřejnosti.
Ilustrační foto: archiv TTG

Lidé, kteří nejsou členy jedné domácnosti, budou povinni mezi sebou dodržovat minimálně dvoumetrové rozestupy. Na výše uvedených akcích budou zakázány skupinové prohlídky. Uvolnění zatím neplatí pro Jihočeský a Zlínský kraj a Vysočinu, jak vyplývá z mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví. O režimu ve třech zmíněných krajích bude podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera vláda rozhodovat na čtvrtečním mimořádném jednání 6. května.

Veletržní, kongresový a eventový průmysl je pandemií koronaviru jedním z nejvíce zasažených oborů. Prakticky nemůže fungovat od loňského března. Podle ministerstva průmyslu a obchodu odvětví ročně generuje kumulované tržby osm až deset miliard korun. Resort přitom odhaduje pokles obratu od března do října loňského roku o 70 až 90 procent.

Podnikatelé z tohoto oboru s poklesem obratu za loňský březen až říjen alespoň o 30 procent mohou využít podpůrný program COVID veletrhy. Připraveno je pro ně 600 milionů korun. O dotaci mohou žádat i společnosti s majetkovou účastí státu, kraje či města. Mají ale nárok jen na náhradu 40 procent ztrát, ostatní firmy mohou získat 60 procent. Maximální výše příspěvku na jednoho žadatele je 20 milionů korun. Na program se vztahuje limit z veřejné podpory deset milionů eur stanovený Evropskou komisí.

Newsroom TTG / ČTK

Ukázat další

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button