Data & studieGastroMěsta & regiony ČRNovinky

Tržby v gastronomii podle dat z pokladních systémů loni vzrostly o 40 procent

Tržby v českých hospodách a restauracích minulý rok vzrostly o 40 procent proti roku 2021. Vyplývá to z dat společnosti Dotykačka, které představil ředitel rozvoje produktu a služeb společnosti Vladimír Sirotek. Nejvíc se tržby zvýšily v Moravskoslezském a Karlovarském kraji, a to o 52 procent. V Praze stouply o 46 procent. Firma poskytuje pokladní systémy zhruba čtvrtině podniků v zemi.
Ilustrační foto: Pixabay

Podle dat společnosti byly tržby v letní sezoně zhruba do října podobné jako v roce 2019 před vypuknutím pandemie koronaviru, při které se podniky v několika vlnách v letech 2020 a 2021 uzavřely. Sirotek poznamenal, že slabší byly loňský listopad a prosinec, kdy tržby klesly o deset až 15 procent ve srovnání s běžnou sezonou před pandemií. Luboš Kastner, který zastupuje restauratéry v Asociaci malých a středních podniků a živnostníků, doplnil, že koncem léta podniky musely zvyšovat ceny kvůli růstu nákladů na energie.

V posledním čtvrtletí minulého roku podle dat Dotykačky vzrostly tržby v gastronomii meziročně nejvíce o 26 procent na Vysočině. V Olomouckém kraji se zvýšily o 25 procent, v Libereckém kraji o 22 procent a v Praze o 20 procent.

Sirotek upozornil na to, že minulé dva roky poznamenané covidem-19 dopadly nejvíce na podniky v malých obcích. Ve srovnání tržeb ve čtvrtém čtvrtletí 2022 a posledním čtvrtletí roku 2019 tržby v gastronomii vzrostly o 11 procent. V obcích do 5000 obyvatel ale klesly o 8,2 procenta a ve městech s 5000 a 20 000 obyvateli klesly o 0,3 procenta. V Praze byly loni v posledním čtvrtletí proti roku 2019 tržby o 35 procent vyšší, v krajských městech vzrostly o 22 procent. Sirotek poznamenal, že v Praze a krajským městech kvůli dopadům pandemie skončilo nejméně podniků. Kastner doplnil, že v Praze se nyní gastronomii daří a podnikatelé v současnosti uvažují také o otevírání nových provozů i proto, že mají dostatek zaměstnanců a úspěšně navyšují ceny. Oproti tomu na vesnicích se podnikům daří výrazně hůře, řekl Kastner.

Z dat Dotykačky také vyplynulo, že proti roku 2019 se změnila otevírací doba podniků. V roce 2019 zavíralo 30 procent provozů po 22:00, loni jich to tak dělalo 19 procent. Před 18:00 zavírala před vypuknutím pandemie čtyři procenta restaurací, loni 11 procent.

Dotykačka sleduje i takzvaný gastroindex, tedy cenovou hladinu 50 nejprodávanějších položek, jako jsou druhy jídla, alkoholické a nealkoholické nápoje. Podle indexu se v prosinci meziročně zvedly ceny o 12 procent a proti roku 2019 o 27 procent. „Nejvíce se dlouhodobě zdražují jídla,“ řekl Sirotek s tím, že ceny jídel stouply i o 30 procent. Někteří dodavatelé restaurací podle něj loni zdražovali až čtyřikrát a ne všichni provozovatelé to byli schopní hned promítnout do cen ve svých podnicích. Podle Kastnera lze proto očekávat, že ceny v gastronomii porostou na jaře, kdy se otevírají sezonní provozy, a když vzrostou restauratérům náklady.

Navzdory zrušení elektronické evidence tržeb (EET) zaznamenala společnost Dotykačka rekordní podíl transakcí platební kartou.

Newsroom TTG / ČTK

Ukázat další

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button