ItálieJižní TyrolskoKam jet?NovinkyUdržitelná turistikaUdržitelné službyUdržitelné ubytováníUdržitelnostZahraničí

Slow & green holiday… Objevte Alpské perly v jihotyrolských Dolomitech

Co takhle naplánovat si prázdniny o něco zodpovědněji než dříve? Určitě nebudou chudší, méně bezstarostné nebo zábavné či jinak omezené. Alpine Pearls (Alpské perly) vás zvou na ekologicky šetrnou dovolenou v nádherných oblastech Dolomit v Jižním Tyrolsku na severu Itálie.

Foto: IDM Südtirol / Alex Filz

Všechny „perly Alp“ se tu společně a přirozeně zasazují o měkkou mobilitu a zaručují pohodovou dovolenou s ekologicky šetrnou stopou. Přímo jihotyrolské údolí Funes/Villnöss znamená téměř synonymum pro udržitelný cestovní ruch. Vynakládají tu velké úsilí na ochranu klimatu a zachování životního prostředí. Za to si užijete nezapomenutelné zážitky uprostřed jedné z nejkrásnějších oblastí těchto hor.

Foto: Funes Tourism Association

V době klimatické změny, hospodářské krize a zvýšených nákladů na topení, vodu i elektřinu má nezávislé zásobování energií zásadní význam. Ta spotřebovaná ve Funes/Villnöss pochází výhradně z místních obnovitelných zdrojů, jako jsou voda, dřevo a slunce. Tři vodní elektrárny, dvě dálkové teplárny na biomasu a fotovoltaické panely zajišťují soběstačné zásobování celého údolí. Díky elektrifikaci vysokohorských chat a optickému vedení tu splňují nejvyšší ekonomické nároky. „Místní asociace, která má okolo šesti set členů, tak díky tomu získává až 60% slevu na účtech za elektřinu, cena za kWh se pohybuje mezi 8 až 11 eurocenty,“ říká Liisa Devallová z turistické centrály Villnösu.

Foto: Dolorama / Thomas Monsomo

Zpomalit ve stále se až iracionálně zrychlujícím světě napomůže i fakt, že se Funes/Villnöss stal první destinací Slow Food Travel v Jižním Tyrolsku. Co to znamená? Jednoduše podporu místních potravin a jejich tradiční produkce s pečlivou přípravou, dále i farmářů a řemeslníků. Přímo zde se jedná o zachování plemena ovcí Villnösser Brillenschaf s tmavou pigmentací okolo očí, kterých tu žije okolo tisíce kusů, nebo alpského šedého skotu Graues Geisler Rind. Také pak výrobu sýrů, tmavého chleba a špeku, ale i vlněné produkce.

Foto: Funes Tourism Association

Místní organizují po celý rok řadu akcí, kterými chtějí seznámit své hosty s eno-gastronomickou kulturou regionu. Degustaci vín v Kellerei Eisacktal, návštěvy Horské bylinkové zahrady v 1400 metrech nad mořem nebo zážitkové vycházky s Christinou Pernthaler Gamberoniovou, expertkou na bylinky. Dále ochutnávky sýrů v Bio-Hof-Käserei, návštěvu na farmě „ovcí s brýlemi“ u Günthera Pernthalera anebo i Slow Bike, poklidné vyjížďky na e-kolech ze St. Peter/San Pietro a další. Oskar Messner, majitel restaurace Pitzcock v St. Peter/San Pietro, nachystal projekt Furchetta, v jehož rámci vyhledává, připravuje a promuje speciality zdejšího údolí.

Foto: IDM Südtirol

„Program Respektujte hory pak zvyšuje povědomí o ekologickém chování, počínaje tématy pitné vody a předcházení vzniku přebytečných odpadků,“ dodává Liisa Devallová. Karta Mobilcard navíc umožňuje plně využít síť integrované zdejší veřejné dopravy.

Foto: IDM Südtirol / Thomas Rötting

Abyste úvodní záměr rozumné dovolené naplnili opravdu důkladně, chce to ještě správné „slow living“ ubytování. Zkuste hotel Tyrol **** v Santa Maddalena s výhledem na skupinu dolomitských vrcholů Geisler. Jeho majitel Wilhelm Senoner vám poskytne veškerý komfort se zachováním všech zákonitostí udržitelnosti, a dokonce i umělecká díla ladínské kultury, vytvořená jeho bratrem Oswaldem.

Tomáš Nohejl

Ukázat další

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button