HotelyRakouskoZahraničíZprávy

Pilotní test Falkensteiner: Dobrovolné paušální spropitné

Hotelová skupina Falkensteiner již téměř rok testuje v některých svých hotelech nový model dobrovolného paušálního spropitného a hlásí velmi pozitivní ohlasy hostů i personálu.

Foto: Falkensteiner Hotel Kronplatz

I v hotelnictví platí lidé stále méně v hotovosti. To má dopad i na spropitné pro personál. Zatímco v minulosti se snadno dávalo pár eur v podobě spropitného, v době plateb kartou a mobilním telefonem už tomu tak není. V důsledku toho se také spropitné snižuje. Po množících se žádostech hostů o alternativní způsoby spropitného pro personál reaguje nyní skupina Falkensteiner novým pilotním modelem. Cílem bylo nalézt systém, který by hostům nabídl příjemnou a nekomplikovanou obsluhu, umožnil jim dávat spropitné dobrovolně a personálu větší spropitné a spravedlivé rozdělení.

Foto: Falkensteiner Hotel Kronplatz

Testovací model založený na mezinárodních řešeních

Při vývoji systému se společnost Falkensteiner orientovala na různá mezinárodní řešení. Již téměř rok testuje rakouská hotelová skupina vlastní vyvinutý model: 10 eur za noc a pokoj jsou rezervovány jako spropitné. Důležité je, že se tak děje na dobrovolné bázi. To znamená, že hosté jsou o tomto modelu podrobně informováni již před příjezdem a poté znovu při přihlášení a mohou jej odmítnout. Při odjezdu jsou také znovu dotázáni, zda chtějí spropitné zaplatit, či nikoliv. Kromě toho mohou hosté kdykoli změnit výši spropitného podle vlastního přání.

Foto: Otmar Michaeler

„Tímto pilotním testem, kterého se naši hosté mohou dobrovolně účastnit, chceme nabídnout službu, která nekomplikuje dávání spropitného,“ říká Otmar Michaeler, generální ředitel skupiny Falkensteiner MichaelerTourism Group (FMTG). „Je pro nás velmi důležité, jak je tento pokus přijat. Vzhledem k tomu, že naši zaměstnanci pravidelně informují naše hosty, získáváme také přímou zpětnou vazbu. A ohlasy jsou velmi pozitivní: Více než 80 % našich hostů možnost poskytnutí spropitného vítá a často dává více než oněch 10 eur za pokoj a noc,“ dodává Michaeler.

Foto: Falkensteiner Hotel Schladming

Spravedlivé rozdělení a motivace zaměstnanců

Díky iniciativě společnosti Falkensteiner se má nejen zvýšit spropitné pro zaměstnance, ale také spravedlivěji rozdělit. Zatímco obvykle dostávají něco jen ti, kteří jsou v přímém kontaktu s hostem, v novém modelu se spropitné spravedlivě rozdělí mezi všechny. Za tímto účelem má každý hotel zapojený do tohoto pilotního projektu vlastní výbor pro spropitné, který je složen výhradně ze zaměstnanců. Výbor společně rozhoduje o klíči rozdělování. Vedení ani management se na něm nepodílejí. Tento model je zaměstnanci společnosti Falkensteiner velmi dobře přijímán, protože tímto způsobem každý, kdo přispívá k tomu, aby si hosté užili svou dovolenou, něco dostane. Nicméně hosté mohou i nadále dávat spropitné svým oblíbencům individuálně, což je samozřejmě další motivací pro personál.

Foto: Falkensteiner Hotel Kronplatz

Spropitné jako důležité ocenění dobrých služeb

 „V Rakousku není spropitné součástí platu, ale host ho platí personálu dobrovolně a je projevem spokojenosti se službami. Tak by to mělo zůstat i nadále. Pro náš personál je to důležitý projev ocenění. Každý den odvádějí skvělou práci a dělají vše pro to, aby se naši hosté během dovolené cítili dobře,“ říká Erich Falkensteiner, předseda dozorčí rady FMTG, a zdůrazňuje význam tohoto projektu.

Vzhledem k velmi pozitivním ohlasům hostů i zaměstnanců rozšíří skupina Falkensteiner model dobrovolného paušálního spropitného v průběhu probíhajícího roku na všechny rakouské hotely.

„Vytváříme zde několik pozitivních efektů: Na jedné straně nabízíme našim hostům příjemný a nekomplikovaný způsob spropitného. Na druhé straně naši zaměstnanci dostávají více spropitného, a to je spravedlivěji rozdělováno,“ shrnuje Michaeler. „Velmi nás těší pozitivní reakce našich hostů, zaměstnanců i různých odborníků a zástupců nejen z oblasti cestovního ruchu. Náš model by mohl nastavit nové standardy v hotelnictví.“

Newsroom TTG

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Back to top button