Oslava francouzské gastronomie na pěti kontinentech: Goût de / Good France

Prestižní gastronomická akce Goût de / Good France se letos koná už pošesté. Princip je jednoduchý: Šéfkuchaři z celého světa v rámci jediného dne – letos 16. dubna – nabízejí svým hostům exkluzivní, obvykle čtyřchodové menu inspirované francouzskou kuchyní, akci je možné prodloužit i na celý týden.

 

Foto: Pixabay

Smyslem je představit v restauracích a bistrech kuchyni moderní, zdravou, s využitím místních a regionálních produktů. K pokrmům se servírují také francouzská vína a další nápoje. Důraz je kladen také na ekologický přístup účastníků ke gastronomii a je spojen se závazkem kuchařů k ochraně klimatu. Pro zajímavost: Francouzská gastronomie je od roku 2010 zapsána na seznamu nehmotného světového kulturního dědictví UNESCO, a to díky Evropskému institutu historie a kultury stravování v Tours.

Proč název Goût de / Good France?

Dvojitý název akce je slovní hříčkou, která je postavená na obdobné výslovnosti francouzské a anglické verze [gud fráns].

Účastníci letošního ročníku

Všechny restaurace a bistra se registrují na webové stránce www.goodfrance.com. Zde najdete také veškeré informace o jednotlivých podnicích a menu, která pro účel akce připravily. První kolo registrací bude ukončeno 2. března. Cenu menu určuje každý podnik sám.

V loňském roce se v České republice zúčastnilo projektu 22 restaurací. Kdo je mezi přihlášenými v letošním roce si můžete ověřit kdykoliv na interaktivní, průběžně aktualizované mapě, kterou naleznete pod tímto odkazem: goodfrance.html

Aktuální seznam restaurací v ČR (k 21. 2. 2020)

Alchymist Club Restaurant, Atelier Red & Wine, Bílá kráva, Bistrot de papa, #ID Bar & Restaurant, La Gare, Merlot – Zastávka, Pot au Feu, Restaurace Aquarium, Terasa U Zlaté studně, Tusculum

 

Foto: Pixabay

Téma Goût de / Good France 2020: Gastronomie Údolí Loiry

Po regionech Nouvelle-Aquitaine a Provence byl pro letošní ročník vybrán region Centre-Val de Loire. V praxi to znamená, že šéfkuchaři svá menu inspirují gastronomií právě této oblasti.

Region Centre-Val de Loire věnuje v roce 2020 zvláštní pozornost gastronomii i v rámci tematického roku „Les Nouvelles Renaissances“ a letošní ročník Goût de / Good France se koná pod záštitou šéfkuchaře Christopha Haye, držitele dvou michelinských hvězd, který pochází právě z tohoto regionu.

 

Newsroom TTG

 

Enter the text or HTML code here

Komentovat

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..