HotelyLidéRozhovoryZprávy

Lidé chtějí znovu jíst, ne sledovat divadlo, říká michelinský šéfkuchař z Jižního Tyrolska

Šéfkuchař Chris Oberhammer je držitelem michelinských hvězd, několikrát vařil i v Česku a každoročně pořádá Dolomiti Gourmetfestival v Toblachu/Dobiaccu ve Val Pustertal. Navzdory těžkým časům proběl i letos. Už posedmé. „Nikoho nemůžete předjet, pokud jdete v jeho stopách,“ cituje 47letý kuchař jako svoje motto postřeh francouzského filmového režiséra Francoise Truffauta.

Foto: Tilia

Jaký vzkaz vyslal váš letošní Dolomiti Gourmetfestival světu?

Věříme, že se nám znovu podařilo přinést náš region do širšího povědomí a identifikovat ho jako tzv. udržitelnou destinaci. Hostující kuchaři k nám do Toblachu/Dobiacca přinesli své názory, produkty a techniky vaření. A jejich výměna s ostatními kuchaři je pro všechny nesmírně obohacující. Stejně jako ukázka našich regionálních produktů.

Kterou část program byste označil za nejdůležitější?

Máme jich tam hodně, těžko se vybírá. Ale nejvíc vzrušující bude určitě závěrečná část na farmě (více na http://www.gourmetfestival-hochpustertal.com/en/event/winkelkeller-2/, pozn. aut.). Všichni kuchaři přímo na místě vaří živě z místních produktů.

Udržitelnost a využití regionální produkce se stává stále aktuálnějším tématem, zvláště v covidových časech…

Už léta vařím s regionálními produkty a podporuji zemědělce a producenty v našem regionu. Slovo „udržitelnost“ bylo bohužel nadužíváno. Během posledních „covid“ měsíců získal respekt k místním výrobcům a výrobkům přirozený smysl a myslím si, že je to velmi dobře. Ale nyní to zůstane také na kuchařích. Mnoho mých kolegů prostě chce perfektní pokrm, často vlastně jen pro oko nebo fotografii, jehož chuť už tak často ani neocení. A připraví ho se spoustou odpadu. Farmář a produkt si to nezaslouží.

Foto: Tilia

Kolik jste měli na festival účastníků a hostů ve srovnání s předchozími lety?

Díky dvouletému partnerství se sdružením „Les Collectionners“, jehož jsem také členem, můžeme zvát hodně michelinských restaurací. Jezdí k nám též hodně kuchařů, s nimiž jsem dříve pracoval, ty můžete poznat na akcích Chris a přátelé. Měli jsme tu šéfkuchaře z Ritz Paris, Placa Athene Paris, Hotel de Paris Monte Carlo a dalších, kde jsem působil. Letos se festivalu zúčastnilo čtrnáct kuchařů a měli jsme osm akcí.

Jak byste charakterizoval vlastní styl?

Jsem purista. Chci prezentovat svá jídla co nejvíce nefalšovaná. S největší možnou úctou k produktu a výrobci.

Jaké je vaše oblíbené jídlo?

Ve skutečnosti neexistuje. Rád improvizuji a nechám volně běžet svoji kreativitu. Hlavně musí být čerstvé!

Jaké jsou podle vás nyní trendy v kuchyni pro gourmety?

Myslím, že gurmánská kuchyně prochází velkou změnou. Existuje spousta restaurací, které hodně investují do sociálních médií, a proto kuchař již nevaří. Jsem si jistý, že v budoucnu bude host chtít vědět, kdo pro něj vaří, jestli to není jen hvězda sociálních médií, která chce někomu vnutit svou filozofii nebo na něho zapůsobit. Lidé chtějí znovu jíst. Jako třeba v šedesátých a sedmdesátých letech, kdy jste šli do restaurace dobře se najíst, ne sledovat nějaké divadlo.

Jak se liší jihotyrolská kuchyně od jiných?

My tady máme obrovské štěstí, že tu najdeme všechno. Hory, jezera, lesy a k tomu vlivy z Itálie, Rakouska i Francie. Díky tomu jsme tak jedineční. V průběhu let se vyvinula velmi pestrá gastronomie, od michelinských restaurací po tradiční alpské chaty.

Foto: Tilia

Proč by lidé měli navštívit váš Gourmet restaurant Tilia nebo Gourmetfestival v Toblachu?

Jižní Tyrolsko je stále jedním z nejkrásnějších míst na světě, jaké znám. Díky svému vzdělání a zkušenostem jsem hodně cestoval po světě. Ale vždy mě překvapí rozmanitost naší malé země, nikdy to nebude nuda. Přijďte do Tilie – uvařím pro vás – nedbale, impulzivně a snad vás překvapím. Festival je výměnou kultur a radosti, které jsou v Dolomitech jedinečné.

Tomáš Nohejl

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button