Jižní TyrolskoKam jet?NovinkyZahraničí

Kreuzwiesenalm, to je křižovatka vjemů a chutí v Jižním Tyrolsku

Hledáte tip na dokonale osvěžující, zpomalující a léčivou dovolenou v druhé části léta i nadcházejícího podzimu? Co třeba v nedotčené horské přírodě s vybranými gastronomickými zážitky… Přesně takovou nabízí vyhlášená chata Kreuzwiesenalm na vysokohorské pastvině Lüsner Alm blízko Brixenu v Jižním Tyrolsku.

Foto: Kreuzwiesenalm / Hannes Niederkofler

Kdo ji někdy navštívil, považuje ji za krajinářské dílo. Výhledy na okolní svahy Dolomit, Plose, Sarntalu i Stubaiských Alp jsou zcela výjimečné. Nostalgii a romantiku dávno zašlých časů probouzí sama historie stavení. Dědeček současného majitele Johann Hinteregger nalezl jedinečnou polohu na přechodu z Lüsenu do Pusteru ve výšce 1924 metrů nad mořem s až patnácti hodinami slunečního svitu denně a vystavěl zde dům v letech 1932–33. Hospodařil zde a zároveň provozoval pohostinství.

Foto: Kreuzwiesenalm / Hannes Niederkofler

O využití brzy projevil zájem lyžařský cech Jižního Tyrolska a začal si zde pronajímat pokoje pro výpravy lyžařů, předchůdců dnešních skialpinistů. Od nepaměti je chata také oblíbeným místem setkávání hudebníků, muzikální vlohy mají Manuel a Michael Hintereggerovi, posoudíte sami, rádi vám zahrají. V roce 2005 byla celá přestavěna v harmonii přírodního kamene a voňavého modřínového dřeva, své návštěvníky rozmazluje také saunou i bowlingem.

Především ale vyhlášenou gurmánskou kuchyní a zdejšími jiskřivými víny, která vám nabídne vládkyně kuchyně a vlastně celého domu Martha Hintereggerová. Každé jídlo se tu připravuje podle tradičních receptů z místních produktů a s láskou. „Na vrcholu seznamu ingrediencí je místní sýr, k němu se přidává maso ze zdejšího chovu i zelenina z okolní země – pórek, kedlubna, cuketa, savojské zelí, modré zelí nebo červená řepa. K tomu samozřejmě speciální jihotyrolské knedlíky, středomořské těstoviny a lahodné dezerty,“ vypočítává s úsměvem.

Foto: Kreuzwiesenalm / Hannes Niederkofler

Starší syn Johannes tu vyrábí sýry a mléčné produkty. Kdo okusil, posouvá si kompozicí z děl tohoto certifikovaného sýrového sommeliéra chuťové vjemy do jiné dimenze. Sýry připravuje podle tradičních metod s moderními hygienickými standardy. Ať už ten měkký plátkový, typický graukas, nebo Ziggolan.

„Do čistého mléka přidáváme horské bylinky. Při chovu krav dbáme především na kvalitu bez čísel dojivosti za každou cenu,“ říká. Mléko zdejšího hnědého skotu, který se pase na svěžích loukách a nekrmí se siláží, obsahuje zdravé omega-3 kyseliny a je lépe stravitelné než jinde. Dále používá přírodní syřidla a horskou pramenitou vodu, bochníky dozrávají na masivních horských smrkových fošnách v chladném sklepě bez klimatizace. Johannes vás sám hrdě provede svým královstvím.

Foto: Kreuzwiesenalm / Hannes Niederkofler

Nemusíte se tu ale oddávat jen bakchanáliím, ale také aktivnímu pohybu. Na pěší túry vyrážíte z místa, kam se ostatní musejí vracet. Otevřeno mají až do konce října. Přijedete vždy přes Brixen a z dostupných parkovišť počítejte vždy nejméně s hodinovým výšlapem po svých. Odměna však čeká zaručená…

Více informací najdete zde: https://www.kreuzwiesenalm.com/

Tomáš Nohejl

Ukázat další

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button