GastroHotelyNovinkyRakouskoZahraničí

„Cook The Garden“ – Jak Falkensteiner Balance Resort Stegersbach přetváří svůj kulinářský koncept

V pětihvězdičkovém Falkensteiner Balance Resort Stegersbach v jižním Burgenlandu se vlastní permakulturní zahrada hotelu stává srdcem jeho gastronomické filozofie. Nový koncept „Cook The Garden“ je inspirován principy permakultury a staví do popředí čerstvé sezonní suroviny – doplněné o vysoce kvalitní regionální produkty od místních dodavatelů.

Foto: Falkensteiner Balance Resort Stegersbach (c)FMTG

Již pět let je 5000 m² velká zahrada tohoto pětihvězdičkového resortu obhospodařována podle zásad permakultury. Tento přístup k zemědělství respektuje přírodní cykly a spoléhá na pomoc samotné přírody. V zahradě tak prosperují užiteční živočichové, jako jsou divoké včely či žížaly, které lákají zeleninové záhony a hmyzí hotely. Vznikl tak odolný ekosystém a dnes zde roste více než 60 druhů ovoce a zeleniny. Estetická dokonalost ustupuje do pozadí – přesto si hosté zahradu často užívají jako klidné útočiště.

Foto: Falkensteiner Balance Resort Stegersbach (c)FMTG

Dnes největší hotelová permakulturní zahrada v Rakousku hraje stále významnější roli v částečné soběstačnosti resortu. V budoucnu bude celé gastronomické nabídky hotelu plně přizpůsobeno tomu, co právě roste v zahradě, o kterou se s láskou stará hotelový zahradník Paul. Pod mottem „Cook The Garden“ bude kuchyně klást důraz na čerstvé sezonní suroviny. To, co se objeví na talíři, bude záviset na aktuální sklizni, doplněné o kvalitní regionální produkty – například pečivo z pekárny Bäckerei Bayer, sýry z mlékárny Hofmolkerei Thaller nebo vejce od farmáře Uitze. Umělým přísadám se vědomě vyhýbá, místo toho se používají kvalitní oleje – olivový, ořechový nebo dýňový –, které pokrmům dodávají chuť i živiny. Menu se dynamicky mění podle sezonní dostupnosti. Hosté si stále mohou užívat balíček Half Board Plus, který zahrnuje prémiovou snídani, lehký oběd a pětichodovou večeři.

Regionální kuchyně jako trend

S tímto novým konceptem se pětihvězdičkový resort připojuje k rostoucímu trendu, který je mezi hosty stále populárnější. Podle Gastronomické studie 2024 od Österreich Werbung je pro téměř polovinu Rakušanů kuchyně klíčovým faktorem při rozhodování o dovolené. Hlavní motivací je objevování místních specialit a regionální kuchyně. Navíc 44 % dotázaných věří, že rakouská gastronomie by se měla vyznačovat především kvalitou surovin.

„Naše kuchyně se řídí rytmem přírody a je hluboce zakořeněná zde v jižním Burgenlandu. S středomořskými vlivy a mezinárodními prvky povyšujeme naši gastronomii na zcela novou úroveň,“ říká Angelika Stranner, generální ředitelka hotelu.

Foto: Falkensteiner Balance Resort Stegersbach (c)FMTG

Veganské, vegetariánské, nebo low carb?

Nový kulinářský koncept staví do popředí zeleninu, ovoce, luštěniny a celozrnné produkty. Maso často ustupuje do pozadí a hlavní roli přebírají rostlinné produkty. Falkensteiner Balance Resort již několik let vychází vstříc individuálním dietním preferencím hostů – ať už jde o vegetariánské, veganské, bezlepkové, nebo nízkosacharidové stravování. Pokrmy jsou připravovány na míru.

„Chceme našim hostům nabízet jídla, která jsou nejen vyvážená, ale zároveň gurmánská a rafinovaná. Náš šéfkuchař Philipp má talent připravit výjimečné pokrmy pro každou dietní potřebu,“ říká Stranner.

Příběh úspěchu: Veganský měsíc

Každý září hotel posouvá koncept ještě dál během svého každoročního Veganského měsíce, který je plně věnován rostlinné kuchyni. Tradiční jídla s masem a mléčnými výrobky se stávají alternativou. Září bylo vybráno záměrně – právě tehdy totiž zahrada vrcholí sklizní. Během Veganského měsíce nabízí resort bohatý doprovodný program: kurzy vaření, přednášky, workshopy i komentované prohlídky zahrady. Inovativní iniciativa je dnes již stálicí v kalendáři hotelových akcí.

Foto: Falkensteiner Balance Resort Stegersbach (c)FMTG

O skupině Falkensteiner Michaeler Tourism Group (FMTG):

Falkensteiner Michaeler Tourism Group AG (FMTG) je jednou z předních soukromých turistických skupin v sedmi evropských zemích. Zahrnuje pět divizí: FMTG Services s Falkensteiner Hotels & Residences (aktuálně 27 čtyř- a pětihvězdičkových hotelů a tři apartmánové komplexy), FMTG Camping se dvěma prémiovými kempy, FMTG Development, FMTG Invest a 360° turistické poradenství Michaeler & Partner.

Více na: www.fmtg.at

Newsroom TTG

Ukázat další

Související články

Back to top button