AkceGastroHoliday World 2022ŠpanělskoTOPZahraničí

Další ročník Světového dne paelly ve Valencii je tady!

Světový pohár Paella Day Cup 2022 zná své finalisty. Deset kuchařů z Itálie, Francie, Švýcarska, Finska, Argentiny, Mexika, Ekvádoru, Kanady, Japonska a Spojených arabských emirátů se 20. září utká o trofej za nejlepší paellu na světě uvařenou mimo Španělsko. Letos se vybraní účastníci vydají do Valencie, aby se ponořili do kultury paelly s místními odborníky. Na místo činu se vydá i šéfredaktorka časopisu Fresh, Klára Michalová, která celou akci bude ve dnech 20. září sledovat zblízka a zároveň i komentovat na https://fresh.iprima.cz/.

Foto: Nerea Coll

Stejně jako každý rok je 20. září Světový den paelly, který si klade za cíl upozornit na nejuniverzálnější pokrm valencijské gastronomie a podělit se o něj se světem. Ve stejný den se koná soutěž, které se letos zúčastní deset finalistů z Itálie, Francie, Švýcarska, Finska, Argentiny, Mexika, Ekvádoru, Kanady, Japonska a Spojených arabských emirátů.

Foto: Aftershare

V tomto ročníku si Španělsko zachová roli hostitele a poprvé se nezúčastní soutěže. Další novinkou je World Paella Day Cup Stage, tréninková etapa před World Paella Day Cup, kde se všichni finalisté setkají o den dříve ve Valencii a zažijí jedinečný zážitek. Dozvědí se všechna tajemství, tipy a produkty, které používají Santos Ruíz z D.O Arroz de València, Toni Montoliu, majitel a šéfkuchař restaurace La Barraca de Toni Montoliu, Rafa Margós, šéfkuchař restaurace Les Bairetes, a Chabe Soler, vítěz WPD Cup 2020.   

Foto: VisitValencia

Finalisté se pak utkají 20. září v La Marina de València v souboji o to, kdo je nejlepší kuchař paelly, což je událost, kterou můžete sledovat prostřednictvím streamingu. Vítěz obdrží trofej jako cenu, která ho akredituje jako vítěze III. ročníku Světového poháru Paella.

A vy se této akce můžete zúčastnit, aniž byste museli opustit svůj domov! Stačí připravit paellu podle svých představ, sdílet ji na sociálních sítích s hashtagem #worldpaelladay a pomoci tak tomuto univerzálnímu pokrmu stát se virálním. S receptem si hlavu nelámejte, udělejte si ho podle svých představ! Ano, víme, že ve Valencii se v některých oblastech připravuje s hráškem, v jiných s masovými kuličkami, někde používají červenou papriku… Takže je někdy těžké přesně definovat, co je tradiční paella: každé město bude tvrdit, že ta jejich je ta pravá. Přesto, bez ohledu na rozmanitost receptů a ingrediencí, paella překročila hranice a stala se jednou z nejuznávanějších mezinárodních pochoutek na planetě, takže nejdůležitější je oslavit ji celosvětově v její speciální den. Neváhejte se tedy připojit. Nezapomeňte svou fotografii označit #worldpaelladay.

Foto: Josep Gil

Máte ale i jinou možnost, a to si do Valencie zaletět. Pak vám doporučujeme navštívit čtvrť Cabanyal. Historie Valencie jde ruku v ruce s historií této rybářské čtvrti. V Cabanyalu se nacházejí staré rybářské domky s kachlovými průčelími, ale i modernistické stavby. Od rybářskou burzy Lonja de Pescadores až po trh Grao.

Foto: VisitValencia

Je tu i krásná pláž které místní říkají Las Arenas  podle stejnojmenných lázní, které jsou nyní přestavěny na luxusní hotelový resort. Právě tuto pláž, rybáře a děti cákající se na břehu Středozemního moře zvěčnil malíř Joaquín Sorolla, pocházející právě z Valencie. A přímo u pláže si můžete pochutnat na dobrých pokrmech z rýže, která se pěstuje v této oblasti, v restauraci Casa Carmela, a na nejlepších tapas ze sklípku v restauraci Casa Montaña. V poslední době se však objevily i nové restauace zaměřené na jiné produkty, jako jsou vermutería Anyora nebo brasería Fumiferro. Pokud si chcete dát pár piv, nejlepší je dát si k nim tortilly v La Peseta nebo obří sendviče v La Pascuala a La Paca.

Všechno o Valencijském společenství, jeho třech provinciích a hlavním městě, a samozřejmě i o rýži a paelle, se můžete dozvědět v právě vyšlém časopise Země světa s názvem Valencie.

Turespaňa, španělská kancelář pro cestovní ruch OET Vídeň

www.spain.info

 

 

 

Ukázat další

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button