ChorvatskoGastroKam jet?NovinkyZahraničí

Chorvatsko má tři nové michelinské restaurace

Chorvatsko získalo další tři prestižní hvězdné restaurace Michelin. Konkrétně restaurace Nebo (Rijeka), Alfred Keller (Mali Lošinj) a Agli Amici (Rovinj) byly oceněny jednou michelinskou hvězdou, zatímco restaurace Pelegrini (Šibenik), 360º (Dubrovník), Monte (Rovinj), Noel (Záhřeb), Draga di Lovrana (Lovran), Boškinac (Novalja) a LD Terrace (Korčula) si udržely své michelinské hvězdy z dřívějška.

Foto: Restaurace Nebo

Zajímavostí je, že Restaurace Nebo je součástí nového luxusního hotelového komplexu Hilton Rijeka Costabella Hotel Resort & Spa, jehož majitelem je český podnikatel Jaroslav Třešňák, vlastník JTH group.  Restaurace získala michelinskou hvězdu pouhé 2 měsíce po svém otevření, což je v oboru ojedinělé. Zásluhu na tomto úspěchu má jistě také hvězdný šéfkuchař této restaurace Deni Srdoč, jediný držitel dvou michelinských hvězd v Chorvatsku a současně i nejmladší.      

„Pro celou chorvatskou kulinářskou scénu je udělování prestižních značek Michelin v rámci globální pandemie koronaviru výjimečným úspěchem. To je pro chorvatský cestovní ruch velmi důležité, protože naše země má nyní celkem 10 restaurací s hvězdou Michelin  a celkem 79 restaurací s některou ze značek tohoto prestižního gastronomického průvodce. To potvrzuje kvalitu chorvatské gastronomie, tj. naši celkovou turistickou nabídku v tomto segmentu, což je jeden z hlavních motivů, proč k nám přijíždí mnoho nadšenců cestování po celém světě. Přítomnost naší země v průvodcích Michelin pro nás představuje další propagaci a zviditelnění, ale také motivaci v našem úsilí učinit z Chorvatska  prominentní a mezinárodně uznávanou eno-gastronomickou destinaci,“ řekl ředitel Chorvatského turistického sdružení Kristjan Staničić a blahopřál všem oceněným a vybraným restauracím.

„Chorvatsko je obzvláště zajímavá destinace, která umožňuje cestovatelům a gurmánům užít si autentické a rozmanité gastronomické zážitky.“ Země nabízí místním kuchařům lokální produkty výjimečné kvality, díky nimž se každým dnem překonávají,“ řekl Gwendal Poullennec, mezinárodní ředitel průvodců Michelin. „Posledních několik měsíců bylo pro vaši zemi obtížných nejen kvůli zdravotní krizi, ale také kvůli zemětřesení. Přes všechny výzvy chorvatská kulinářská scéna roste, zejména na pobřeží a v hlavním městě. Naši inspektoři dokázali najít profesionály, kteří jsou vášniví a oddaní své zemi, “dodal Poullennec.

Kromě výše uvedeného bylo na seznam „Bib Gourmand“ zařazeno dalších sedm restaurací: restaurace Konoba Mate (Korčula), Dunav (Ilok), Konoba Fetivi (Split), Izakaya by Time (Záhřeb), Vuglec Breg (Krapina), Konoba Malo Selo (Buje) a Alla Beccaccia (Valbandon). Chorvatsko se tak dnes může pochlubit celkem 13 restauracemi s tímto označením Michelin, které je udělováno restauracím nabízejícím kvalitní menu za dostupné ceny.

Dodejme, že nové vydání průvodce Michelin pro Chorvatsko pro rok 2021 obsahuje novou značku „Michelin Green Star“, která  byla udělena restauraci Zinfandel´s (Záhřeb). Je to značka, která se uděluje restauracím, jež se věnují zejména gastronomii, která je udržitelná a šetrná k životnímu prostředí.

Nové značky jsou výsledkem tajné prohlídky chorvatských restaurací profesionálními inspektory společnosti Michelin, globálně jedním z nejdůležitějších a nejuznávanějších průvodců restauracemi, na jejichž stránkách byl zveřejněn seznam pro Chorvatsko.

„V několika posledních letech sledujeme určitý posun rovněž ve složení návštěvníků z České republiky. Stále více českých turistů objevuje Chorvatsko nejen jako cíl letní dostupné dovolené u moře, ale Chorvatsko se stává oblíbenou destinací také náročnější klientely, která přijíždějí často i mimo sezonu za odpočinkem, relaxací a gurmánskými zážitky v některém z luxusních středisek, hotelů a restaurací, které v posledních letech v Chorvatsku rostou jako houby po dešti,“ říká Dubravko Miholić, ředitel Chorvatského turistického sdružení pro Českou a Slovenskou republiku. „A stále častěji je jednou z hlavních motivací návštěvy Chorvatska objevování nových kulinářských zážitků spojených s ochutnávkami tradičních chorvatských i mezinárodních pokrmů a oceňovaných vín z místních vinic. A michelinská ocenění tento trend zcela jistě dále posílí,“ dodává  Dubravko Miholić. 

Informace o předpisech a možnostech vstupu, jakož i informace o tom, jak bezpečně a zodpovědně cestovat do a v Chorvatsku, pravidelně aktualizuje Chorvatské národní turistické sdružení na webových stránkách:

https://croatia.hr/cs-CZ/koronavirus-2019-ncov-otazky-a-odpovedi

Více informací na:

https://croatia.hr/cs-CZ  a  https://www.safestayincroatia.hr/cz

Newsroom TTG

 

Ukázat další

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button