Zprávy

Český svaz pivovarů a sladoven a AMSP chtějí sjednotit hygienická pravidla

Český svaz pivovarů a sladoven dohromady s Asociací malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP) chce sjednotit hygienická pravidla v restauracích a umožnit tím jejich dřívější otevření.

Ilustrační foto

V podnicích se objeví například samolepky nebo letáky a kampaň budou financovat pivovary. Obě organizace také doufají, že by při budoucích omezeních mohly restaurace při dodržování hygieny zůstat otevřené.

„Hospody a restaurace byly tvrdě zasaženy v průběhu první vlny pandemie covid-19, kdy musely téměř na tři měsíce uzavřít své provozy, a nyní opět minimálně na další měsíc. Abychom se podobným opatřením do budoucna vyhnuli, potřebujeme silnou osvětovou kampaň, která zajistí dodržování jednoduchých pravidel pro bezpečnou návštěvu těchto provozoven, a to nejen ze strany obsluhy, ale i hostů,“ uvedla výkonná ředitelka svazu Martina Ferencová.

Informační materiály budou kromě tří R, tedy rozestupů, roušek a mytí rukou, upozorňovat také na pravidla tří S. Jde o „stoly“, které je třeba dezinfikovat při každé výměně hostů, „sklo“, které musejí hospodští důkladně mýt, a „skupiny“, kde je počet míst u stolu podle platných nařízení omezený. Do kampaně by se měli zapojit také známí kuchaři a restauratéři.

„Naším společným zájmem je, aby se hospody a restaurace otevřely v nejbližším možném termínu. Jsme přesvědčeni, a potvrzují to i dostupná epidemiologická data, že gastronomie nepředstavuje místo se zvýšeným rizikem nákazy. Důležité samozřejmě je, aby hosté dodržovali nastavená pravidla,“ dodal Luboš Kastner z AMSP.

Svaz už na začátku listopadu informoval, že jedná s ministerstvem zemědělství o možných kompenzacích. Pivovary kvůli zavřeným gastronomickým provozům přicházejí každý měsíc o stovky milionů korun. I při optimistickém scénáři se hospody a restaurace otevřou až koncem listopadu, letos tak budou zavřené nejméně třetinu roku, uvedl dříve svaz. Chce začít s ministerstvem financí také projednávat změny, aby pivovary případně nemusely platit v příštím roce spotřební daň za zlikvidované pivo.

Svaz dohromady s Asociací malých a středních podniků požádal již dříve stát o pomoc restauracím kvůli koronaviru. V navrženém Národním programu pro gastronomii je pět dlouhodobých a čtyři krátkodobá opatření. Je to třeba prodloužení programu Antivirus, legalizace spropitného a snížení DPH do konce příštího roku na stravovací služby na pět procent.

Newsroom TTG/ČTK

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button