Destinace měsíce – ArgentinaGastroTOPZahraničí

Argentinská gastronomie je mnohem více než steak

Při návštěvě nového místa v nás probouzí velkou zvědavost nejen poznávání jiné kultury, ale i ochutnávání různých pokrmů a chutí. V této souvislosti jsou vinařská turistika a agroturistika dva trendy úzce spojené s gastronomií, jejichž popularita v posledních letech exponenciálně vzrostla. Navíc se návštěvníci mohou těšit na stále se vyvíjející infrastrukturu v tomto segmentu.

Hovězí žebra, foto: INPROTUR

Argentina je celosvětově známá kvalitou svého hovězího masa. Skvělou argentinskou klasikou je „asado‟ připravované na grilu, u kterého nikdy nesmí chybět sklenka červeného vína. Hovězí žebra, pupek, klobásy, činčulin (tenké střevo telátka, které ještě sálo mateřské mléko), brzlík a chimichurri jsou jen některé z hlavních komponentů, které tvoří skvělé „asado‟. Nejedná se ale jen o pouhý pokrm. „Asado‟ je perfektní záminka k trávení společného času s rodinou, přáteli nebo k oslavě nového setkání.

Čaj maté je nejvíce konzumovaným teplým nápojem v Argentině a jeho pití představuje jednu z hlavních argentinských tradic. Průměrná spotřeba maté na osobu je 100 litrů ročně. Alfajor (křehké plněné sušenky většinou máčené v čokoládě) a dulce de leche (mléčný karamel) jsou další znamenité speciality argentinské gastronomie. Víno, ať už jde o typické argentinské odrůdy, jako je Malbec nebo Torrontés, najdete v různých provinciích na „vinařských stezkách“. Aplikace pro vinařskou turistiku bodegas.yvera.tur.ar byla vytvořena právě s cílem přinášet turistům informace o více než 300 vinařstvích, která lze navštívit.

Gastronomie Regionu Sever zahrnuje mnoho pokrmů z kukuřice, jsou to například tamales (hmota z kukuřice a masa zabalená do kukuřičných listů), humita (kukuřično-dýňová kaše s krémovým sýrem) a locro (dušený pokrm připravený z kukuřice, dýně, cibule, vepřového masa a klobásy). Typickými sladkostmi jsou pak dulce de Cayote (sladkost z typické andské tykve Cayote) a nueces confitadas (kandované vlašské ořechy s mléčným karamelem). Všechno lze zapít vynikajícím bílým vínem původní argentinské odrůdy Torrontés z provincie Salta nebo červeným odrůdy Bonarda z argentinské provincie La Rioja.

Empanadas si zaslouží samostatný odstavec. Kamkoliv v Argentině turista zavítá, všude je možné dát si empanadu. Nicméně v severním regionu mají rozhodně zvláštní kouzlo. Existuje několik způsobů, jak je připravit, ale v zásadě se jedná o tenké těsto naplněné nejoblíbenějšími ingrediencemi. Ty nejtypičtější se připravují z hovězího masa nakrájeného nožem na velmi malé kostičky a restovaného s cibulí, jarní cibulkou, vejcem vařeným natvrdo a typickou paprikou „ají molido‟.

Recepty na pokrmy z říčních ryb a manioku lze najít hlavně ve východním Regionu Litoral. Mušle, kraby, štikozubci, pstruzi a zejména pak jehněčí maso jsou základem prémiové gastronomie v patagonské oblasti.

Locro, tamales a empanady, foto: INPROTUR

A na závěr, pokud chcete ochutnat všechno za jeden den, nesmíte vynechat „Masticar‟, jeden z nejdůležitějších gastronomických veletrhů ve městě Buenos Aires, kde je možné najít pod jednou střechou nejprestižnější kuchaře, místní restaurace a potraviny ze všech provincií. Každý rok navštíví veletrh více než 150 tisíc lidí a již představuje tradiční akci ve svém oboru.

Newsroom TTG

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button