GastroNovinkyPředpisy & regulace

APRON: Gastronomové mají zájem o Ukrajince, ale problém je s administrativou

Gastronomové mají podle Asociace restauratérů APRON zájem o pracovníky z Ukrajiny. Potíž je ve zdlouhavém a náročném administrativním procesu, který bude odrazovat především malé a střední firmy, aby Ukrajince zaměstnaly legálně.
Ilustrační foto: Pixabay

 

Ministerstvo práce by proto mělo zajistit, aby lidé z Ukrajiny se speciálním vízem měli v případě zaměstnání stejné možnosti jako cizinci ze států Evropské unie. Ukrajinci by také měli být na rok osvobozeni od zákazu pracovat na dohodu o provedení práce, sdělila za APRON Kateřina Věra Holna s využitím informací online tržiště práce Grason.

Ukrajinci mají podle start-upu Grason zájem především o flexibilní pracovní nabídky, kdy mohou být v zaměstnání čtyři až šest hodin denně. To jim umožní uživit sebe i rodinu a zároveň se postarat o děti. Takové úvazky by gastronomové byli schopni nabídnout, podle Holny jsou k dispozici mimo jiné sezonní místa. Je ale podle ní třeba zjednodušit administrativu. Služby se dlouhodobě potýkají s nedostatkem pomocného personálu, uvedla.

Grason vidí řešení v tom, že by k nástupu do zaměstnání měla Ukrajincům stačit ohlašovací povinnost na úřadu práce před nástupem a podpis smlouvy na pracovišti. V současné době musí zaměstnavatel volnou pozici inzerovat na úřadu práce, je třeba podepsat pracovní smlouvu o smlouvě budoucí a tu přiložit k žádosti o vydání povolení nebo prodloužení k zaměstnání.

Návrh zákona kvůli ruské invazi na Ukrajinu počítá s tím, že by uprchlíci z Ukrajiny, kteří dostanou takzvané vízum ke strpění, mohli pracovat bez pracovního povolení. Zapojit by se mohli i do rekvalifikací. Návrh by měla projednat vláda.

Newsroom TTG / ČTK

Ukázat další

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button