AkceMěsta & regiony ČRNovinky

Národní muzeum v přírodě láká na letní akce v Zubrnicích

Muzeum v přírodě Zubrnice zve k Poutnímu procesí ke svaté Maří Magdaleně a na celodenní akci, která se uskuteční v sobotu 24. července. Zároveň v tento den budou otevřeny výstavy v kostele sv. Maří Magdaleny a v Domě z Loubí.

Foto: Národní muzeum v přírodě

Poutní procesí projde Zubrnicemi ke kostelu sv. Maří Magdaleny

V sobotu 24. července se v Zubrnicích uskuteční poutní procesí k Maří Magdaleně. Začátek procesí je naplánován u Mlýna Týniště čp. 27 v 10.00. V domě z Loubí proběhne ukázka pečení a stezka pro děti.

„Jednotlivá zastavení v průběhu procesí jsou obohacena o barokní frašku, která pojednává o nápravě Maří Magdaleny. Akce je pořádána ve spolupráci se spolkem „Středohoří sobě“ a za zpěvu barokních písní dojdou poutníci do kostela, kde je procesí zakončeno bohoslužbou ve 12.00.

Foto: Národní muzeum v přírodě

„V domě z Loubí mohou návštěvníci po celý den vidět ukázku pečení v kachlovém sporáku, pro rodiny s dětmi je připravena stezka „Pohádková cesta plná her“. Ve 13.30 zahraje pohádku divadelní společnost KEJKLÍŘ,“ uvedla Ivana Mikulecká, ředitelka Muzea v přírodě Zubrnice.

Návštěvníkům muzea jsou zpřístupněny oba okruhy – Historická vesnice a Mlýnské údolí. Zůstává zachována možnost prohlídky s průvodcem ve stanovených časech. Otevřeno je od 9.00 do 18.00. Od 24. 7. budou zároveň návštěvníkům přístupné 3 nové výstavy. 

Foto: Národní muzeum v přírodě

Muzeum v přírodě Zubrnice otevírá nové výstavy

V sobotu 24. července Muzeum v přírodě Zubrnice souběžně s programem poutního procesí k Maří Magdaleně otevře pro návštěvníky tři nové výstavy. Výstavy Daniela Hanzlíka s názvem Dvojice a Pavla Mizery pojmenovaná Hry budou situovány do interiéru kostela. Své práce představí dvojice autorů, kteří jsou s regionem severních Čech spjati soukromě i pracovně zejména svým pedagogickým působením s Fakultou umění a designu v Ústí nad Labem.

Vybraný průřez díla sochaře Pavla Mizery představí jeho čistě sochařskou polohu – cyklus Hry z hořického pískovce a současně i dřevěné objekty, které autor často kombinuje s průmyslově zpracovanými komponenty, jako jsou zrcadla nebo sklo. Spojujícím prvkem jsou hry s tvarem, materiálem a prostorem.

Kontrapunktem hravosti Mizerových objektů budou úsporné malby o generaci mladšího umělce Daniela Hanzlíka. Jeho diptych umístěný v prolukách nástěnného vybavení kostela představuje motiv světla a jeho pomíjející povahu a výrazně kontrastuje svou pevnou formou a obsahem k barevnosti a i tvarosloví klasického kostelního inventáře. Kurátorské pojetí výstavního cyklu v kostele sv. Maří Magdaleny se řadí mezi dnes již etablovanou formu výstavní strategie. Umožňuje prezentaci současného umění v historickém, mnohdy sakrálním prostředí, které zejména na severu Čech napomáhá k rehabilitaci a znovuoživení zdejšího kulturního dědictví stiženého letitou devastací a nezájmem.

Newsroom TTG

Ukázat další

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button