NázoryPartnerská sekceTOP

Česká unie cestovního ruchu se obrací na politiky

Česká unie cestovního ruchu zaslala 13 kandidujícím politickým stranám dopis s deseti otázkami, kterými se ptá, jak chtějí řešit budoucnost cestovního ruchu, který se ocitl v hluboké krizi a bez pomoci budoucí vlády má minimální šanci na restart. Oslovenými politickými stranami jsou: Česká pirátská strana, Starostové a nezávislí, ANO, Občanská demokratická strana, TOP  09, KDU-ČSL, SPD, KSČM, ČSSD, PŘÍSAHA – občanské hnutí Roberta Šlachty, Trikolora – hnutí občanů, Svobodní, Strana soukromníků České republiky.

 

Text dopisu:

Vážený pane předsedo,
v tomto roce proběhnou v České republice řádné parlamentní volby, do kterých zbývá méně než 100 dní. Na plno se rozjíždí předvolební klání, které má přesvědčit voliče o schopnostech té či oné demokratické, politické strany řídit efektivně tento stát a zajistit jeho budoucí prosperitu. Česká unie cestovního ruchu je největším uskupením zájmových svazů působících v cestovním ruchu v České republice, která sdružuje 16 svazů s 181 tisíci zaměstnanců. Jedním z naších hlavních cílů je i snaha vytvářet co nejlepší podmínky pro fungování a rozvoj cestovního ruchu ve všech jeho aspektech. Proto je pro nás nesmírně důležité, aby každá vláda naší země věnovala cestovnímu ruchu adekvátní podporu, která odpovídá podílu cestovního ruchu na našem hrubém domácím produktu, počtu lidí, které zaměstnává nebo také příjmech veřejných rozpočtů, které z cestovního ruchu plynou. Ne vždy tomu tak bohužel bylo.
V loňském a letošním roce čelí cestovní ruch hrozbě, kterou tento obor v novodobé historii ještě nezažil. V době pandemie COVID-19 se cestovní ruch ze dne na den zastavil a je na bodu mrazu. Bez pomoci státu se tento obor bude ze současné bezprecedentní krize vzpamatovávat hodně dlouho.
S jistým znepokojením proto pozorujeme, že v předvolební atmosféře se pomoci cestovnímu ruchu nevěnuje dostatečná pozornost, pro řadu politických stran nestojí cestovní ruch v politických programech ani za zmínku. Vyzýváme vás proto, abyste ještě před volbami odpověděly na deset strategických otázek, týkajících se cestovního ruchu. Toto desatero otázek ČUCR představuje otázky za miliardy. Dnes víme, že pouze zrušit restrikce nestačí. Co tedy hodláte s cestovním ruchem dělat, budoucí politická reprezentace?
1. Jaké má (nebo má mít) cestovního ruch v ČR postavení?
2. Jaký by byl postoj vaší vlády k dopadům pandemie COVID na cestovní ruch?
3. Jakou si představujete státní podporu cestovnímu ruchu?
4. Jak chcete podpořit dostatek pracovních sil v cestovním ruchu?
5. Jak vrátíte ČESKO mezi dobré značky cestovního ruchu?
6. Jak budete reinvestovat příjmy veřejných rozpočtů z cestovního ruchu?
7. Znáte legislativní potřeby cestovního ruchu?
8. Jak politicky překládáte pojem „kvalita a bezpečnost cestovního ruchu“?
9. Také cestovní ruch musí být „udržitelný“. Jak toho dosáhnout?
10. Cestovní ruch nezachrání diktát, ale partnerství. Jste připraveni?
Předem Vám děkujeme za pozornost, kterou budete tomuto podkladu věnovat, a za zodpovězení níže
uvedených otázek do 10. srpna 2021. O Vašich odpovědích budeme informovat celou naši členskou
základnu i širokou veřejnost.

S pozdravem

Viliam Sivek                      Martin Plachý
prezident ČUCR                viceprezident ČUCR

www.ceskauniecr.cz

Newsroom TTG

Ukázat další

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button