Města & regiony ČRZprávy

Za dobrotami na Moravu

Garden Food Festival je regionálním festivalem dobrého jídla a pití. Zatím se konal v Olomouci, letos na jaře měl zde jeho druhý ročník velký úspěch. Navštívilo ho na 15 000 lidí. Premiéru bude mít v září ve Zlíně, kde doposud podobná akce nebyla.

Foto: archiv festivalu
Foto: archiv festivalu

Podle slov manažerky festivalu Kateřiny Martykánové, organizátoři nevylučují, že rozšíří festival i do dalších moravských měst. Cílem je ukázat veřejnosti i odborníkům, že v daném regionu je řada kvalitních restaurací a kuchařů, kteří dělají svoji práci s radostí a dobře. A podpořit přitom místní výrobce a farmáře, regionální potraviny a značky a v neposlední řadě gastroturistiku.

Festival seznamuje s novými trendy v gastronomii, ukazuje zajímavé koncepty, přiváží špičkové kuchaře. Více znalí klienti mohou tak posouvat žebříček kvality stále výš.

Víkend 3.-4. září bude v areálu zlínského zámeckého parku a v místním zámku naplněn řadou zážitků. Přehlídka pod širým nebem zahrne vybrané lahůdky nejlepších lokálních restaurací, pokrmy špičkových tuzemských šéfkuchařů a další delikatesy jak regionální tak zahraniční. Tvářemi zlínského festivalu budou šéfkuchař Zdeněk Pohlreich a Jan Punčochář z pražského Grand Cru Restaurant and Bar.

Regionální kuchařské špičky se rozhodně také nenechají zahanbit. Na stáncích nebudou chybět ustřice, zvěřina, šneci, lanýže a husí a kachní játra, ale i vegetariánská jídla, sladkosti nejlepších cukráren a také různé druhy piv,i z minipivovarů, destiláty, káva i čaje.Vstupenky si lze můžete zakoupit v síti Ticketportal nebo v infocentru zlínské radnice.

Manažerky Kateřiny Martykánové jsme se zeptali:

Co se vám nejvíce osvědčilo při sestavování programu?
Při sestavování programu sázíme na známé osobnosti a zajímavé hosty nejen pro širokou veřejnost, ale i na ty, kteří mohou být inspirací i pro odborníky z oblasti Horeky.
Samozřejmě je důležité nabídnout lidem i netradiční pokrmy a suroviny, ke kterým se běžně nemůžou dostat.

Bude první prezentace ve Zlíně něčím výjimečná?
Ano, Zlín má svoji baťovskou minulost a my jsme se proto nechali inspirovat historií a vytáhli jsme z archivu jídelníčky závodní jídelny bývalých Baťových závodů. Co se tehdy jedlo u Baťů budou mít možnost ochutnat i zaměstnanci několika zlínských velkých firem. A co jedl při promoční hostině J.A.Baťa zjistí i návštěvníci festivalu, kteří budou mít možnost vyzkoušet pokrmy z šestichodového menu, které připraví tři špičkoví kuchaři dle svého moderního pojetí.

Je zájem ze strany regionálních farmářů a výrobců o  účast?
Zájem zaznamenáváme poměrně velký. Již v červenci máme kromě místních restaurací přihlášeno asi 30 výrobců, farmářů a dalších.

 

Nezbývá než popřát šťastnou cestu do Zlína!

maj

 

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button