Data & studieGastroMěsta & regiony ČRNovinky

V ČR letos vzniklo 716 restaurací, nejméně za deset let

V ČR od začátku roku vzniklo 716 restaurací, což je nejméně za deset let a téměř o tři čtvrtiny méně než v rekordním roce 2016. Zároveň zaniklo 424 provozoven, o 44 procent víc než v roce 2016, ale nejméně od roku 2019. Vyplývá to z databází poradenské firmy Dun & Bradstreet. Podle ní v ČR aktuálně podniká 23 211 restaurací, společností s ručením omezeným nebo akciových společností.
Ilustrační foto: Pixabay

„Provozovatelé stravovacích zařízení jsou v kleštích. Vysoké ceny energií, surovin a dalších vstupů je na jedné straně nutí zdražovat, tím ale, na straně druhé, přicházejí o zákazníky, kteří nechtějí nebo nemohou nárůst cen akceptovat. Pro některé podniky to může mít fatální následky,“ popsala současný vývoj na trhu analytička Dun & Bradstreet Petra Štěpánová.

Vedle právnických osob je podle firmy v gastronomickém byznysu registrováno 110 973 živnostníků. Jejich celkový počet od roku 2020 mírně klesá a současně roste podíl spících subjektů. Zatímco v roce 2020 bylo na trhu 112 488 osob samostatně výdělečně činných podnikajících ve stravování a pohostinství a počet neaktivních podnikatelů dosahoval 56 procent, aktuálně počet neaktivních subjektů přesáhl 57 procent. Počet aktivních podnikatelů tak klesl o 2262, dodala společnost.

Vývoj počtu firem (s. r. o. a a. s.) s předmětem činnosti stravování a pohostinství (NACE 56):

Rok Počet založených Počet zrušených Celkový počet
2010 1253 139 10 277
2011 1137 151 11 158
2012 1289 150 12 087
2013 1234 162 13 060
2014 1473 192 14 166
2015 1594 246 15 505
2016 2558 294 17 496
2017 2152 396 19 354
2018 1722 467 20 725
2019 1445 621 21 592
2020 1311 521 22 320
2021 1004 524 22 874
2022* 716 424 23 211

zdroj: Dun & Bradstreet, *data k 28. 11. 2022

Newsroom TTG / ČTK

Ukázat další

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button