GastroIncomingNovinkyZahraničí

Slováci právě teď ochutnávají Česko

Historické památky, přírodní krásy, kulturní skvosty, tradice i gastronomické speciality České republiky. To vše mohou aktuálně poznat obyvatelé Slovenska. A to díky televiznímu seriálu gastro cestopisů Chutné Česko. Čtyři díly diváky provedou Olomouckým, Jihomoravským, Zlínským a Jihočeským krajem. 

Jde o mini pořady, které slovenská televize TA3 vysílá v úterý, v reprízách pak ve čtvrtek a v sobotu. Vše s cílem probudit chuť poznat a ochutnat ČR. „Slováci vedou žebříčky návštěvnosti České republiky, letos v říjnu jich k nám přijelo 61 tisíc, což znamenalo druhou nejpočetnější skupinu zahraničních hostů po Německu. Zájem cizinců o cestování do Česka se snažíme ještě podpořit, poslední čísla k návštěvnosti hotelů totiž ukazují, že ve srovnání s předcovidovým říjnem 2019 bylo celkově zahraničních turistů stále ještě o 25 % méně,“ říká ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Jan Herget a dodává: „U Slovenska se doslova nabízí, abychom pro tamní obyvatele byli cílovou destinací pro dovolenou, máme společnou historii i náhled na řadu věcí. I proto jsme mimo jiné teď pro zimní turistickou sezonu připravili speciální stránku na našem portálu Kudy z nudy nazvanou Věda a historie není nuda: Česko versus Slovensko aneb co nás spojuje a rozděluje? Tak se na ni mrkněte!“

Mini gastro cestopisy Chutné Česko na TA3 jsou dalším střípkem do mozaiky důvodů, proč by Slováci měli/mohli objevovat Česko. „Cestování je primárně o vizualitě a vizuálním vnímání. Proto jsme se rozhodli spolupracovat s televizí TA3 a nabídnout divačkám a divákům atraktivní pozvánku, probudit v nich chuť vycestovat a zažít Česko skutečně všemi smysly,“ říká ředitelka zahraničního zastoupení agentury CzechTourism na Slovensku Nora Gill.

V prvním díle diváci navštívili Olomouc s historickým centrem, poznali hrad Bouzov či ruční výrobu papíru ve Velkých Losinách. Protože je součástí cestopisu i regionální gastro recept, nechyběl návod na přípravu tamní speciality – tataráku z olomouckých tvarůžků. Další mini pořad představuje jižní Moravu, rodiště Alfonse Muchy. Televize mimo jiné láká k výletu do Moravského Krumlova se Slovanskou epopejí či do Sloupsko-šošůvských jeskyní. Také za modrotiskem, který je zapsán na seznamu UNESCO. A regionální recept? Ivančický chřest v podobě sladké panacotty. Ve třetím díle poznávají diváci zejména Zlínský kraj. Konkrétně Baťovo město, památník i obchodní dům a také Valašské muzeum v příroděpustevnami – útulnami Libušín a Maměnka barda slovenské architektury Dušana Jurkoviče. Jižní Čechy ve čtvrtém díle pak reprezentují Český Krumlov a Třeboň i recept slavných kapřích hranolků.

„Natáčení pořadu bylo pro mě příjemným zpestřením dosavadní práce. Viděli jsme spoustu zajímavých míst, a protože ráda vařím, velmi jsem si užívala i přípravu regionálních receptů. Věřím, že inspirujeme i naše diváky,“ říká moderátorka Chutného Česka na TA3 Simona Frantová.

Gastro cestopis Chutné Česko se na Slovensku v premiéře na TA3 vysílá od 6. do 20. prosince 2022. Kampaň na sítích v den premiéry zhlédlo 9972 lidí, samotný první díl v televizi zaznamenal 90 000 diváků. Odvysílané pořady: Olomoucký kraj, Jižní Morava a Východní Morava. 

Newsroom TTG

Ukázat další

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button