O průvodcování zahraničních turistů v regionech s Alešem Kubicou
Zahraniční turisté míří především do Prahy, Karlových Varů, Českého Krumlova, ale už málokdy zabloudí do českých a moravských regionů. Co je zajímá a na jaké překážky naráží, o tom jsme si povídali s Alešem Kubicou, průvodcem po Českém Švýcarsku.
Cizinci jezdí většinou na „citybreaks“ do hlavního města. Ale když už se rozhodnou zajet do regionů, co bývá největší překážkou?
První překážkou je určitě vlastní doprava z hlavního města do zapadlých, ale zajímavých koutů Česka. Například vysvětlit turistům, jak se z Prahy hlavního nádraží s přestupem v Děčíně dostat do Národního parku České Švýcarsko, bývá oříšek. Raději volí komfortnější variantu, tj. osobní vyzvednutí od průvodce v hotelu nebo autobus od agentury.
Co by si měli hoteliéři ověřit od průvodců/agentur, se kterými doporučují cesty do regionů svým klientům?
Ověřil bych si, jestli daná agentura/průvodce v regionu má sídlo. Pokud průvodce v regionu nežije, je to člověk, který má pravděpodobně informace načteny a předává je „bez přidaného zážitku“. Určitě osobní vyzkoušení výletu, který agentura/průvodce nabízí, není od věci. Přeci jen doporučují hoteliéři něco, za co mají u klienta zodpovědnost.
Co je magnetem pro cizince v regionech?
Některé cizince přitahuje touha objevit „zastrčené“ zajímavosti, neboli co většina zahraničních návštěvníků Prahy neviděla. Dle mého názoru teprve v regionech může turista poznat blíže Česko. Myslíte, že v Praze turista najde podstávkové chalupy, okouzlující chmelová pole a tajemství české krajiny?
Zajímá je aktivní turistika?
Velkou většinu turistů zajímají TOP turistické atrakce regionu. Například v Českém Švýcarsku je to Pravčická brána. Jelikož nelze k většině přírodních atrakcí se dostat autem, aktivní turistika návštěvníky nemine. 🙂 Vždy lze ale vyjít návštěvníkovi vstříc dle jeho fyzických možností a nabídnout mu nejjednodušší trasu. Já osobně doporučuji klientům využití elektrokol.
Co by se dalo vylepšit v nabídce gastronomie v regionech?
Úsměv …. Volím pro turisty mnou prověřené restaurace. Krásný výlet stojí na celodenní pohodě a když v restauraci objednáte klientovi nekvalitní kávu, těžko mu budete vysvětlovat, že v českých regionech je to normální. Další související věc je samotné jídlo, interiér a obsluha. V přetížených měsících zde není pohoda a dost věcí se nestíhá, jak by se mělo. Vylepšit by se určitě měl servis restaurace.
Horský vůdce je jediná akreditovaná činnost vázaná několikaletým výcvikem a zkouškou. Necertifikovaný průvodce provázející po krásách české přírody, může při sportech ale i v samotné přírodě narazit na nebezpečí. Jaké jsou varianty průvodcovských certifikovaných kurzů zaměřených na regiony?
Nevím, jak v ostatních regionech, ale v Národním parku České Švýcarsko nyní probíhá certifikovaný kurz, kde zástupci Správy národního parku a Obecně prospěšné společnosti České Švýcarsko školí budoucí průvodce nejen o přírodě, ale také o pravidlech, bezpečnosti a zákonech. Jinak kurz první pomoci probíhá samostatně a měl by ho mít každý, kdo se stará i o menší skupinu turistů. pozn.: hledal jsem na http://www.asociacepruvodcu.cz/, ale žádné výzvy na kurzy jsem nenašel.
Zaměřujete se na oblast Českého Švýcarska. Jaké národnosti po regionu provázíte nejčastěji?
Zajímavé je, že České Švýcarsko navštíví přibližně 50% Čechů a 50% zahraničních návštěvníků (Němci, Poláci). Tyto národnosti zatím lokální průvodcovské služby nevyhledávají. Povětšinou provádím turisty s národností, která nepatří k top ve statistikách, např. USA, Indie, Čína
Lucie Poštolková