Nora Dolanská: Není nad to dostat ocenění…

Nora Dolanská

Nora Dolanská

Je mi jasné, že každé ocenění může mít velmi výrazný a podpůrný faktor úspěšnosti. Jezdíme za památkami, kteří jiní zařadili mezi světové unikáty UNESCO, jíme u kuchařů, kteří se honosí michelinskými hvězdičkami nebo Gault-Millauovými vidličkami, v našich podmínkách i Czech Special může o něčem napovědět, nebo se snažíme ubytovat v hotelech, kteří architekti vybrali v soutěžích mezi úspěšné skvosty urbanismu.

Jsme zkrátka rádi ovlivňováni a míra úspěchu bohužel často záleží i na tom, kolika soutěžních klání jsme se dokázali účastnit.

Před několika dny jsem procházela Malou Stranou v Praze a nakukovala do místních restaurací, zda jsou pořád ještě i teď, na prahu podzimu, obsazené a mají hosty. Za necelou jednu hodinu jsem na dveřích nebo v oknech či na viditelném zádveří napočítala 18 ocenění mezinárodního hodnotitele kvality cestovatelského portálu TripAdvisoru coby „excellentní winner“ letošního či loňského roku. Udivilo mne, že je to v podstatě každá druhá restaurace či hospoda v centru města, a tak se ptám, zda jsem se třeba nepřekoukla.

Nepřekoukla.

Na webových stránkách je pod Prahou na TripAdvisoru uvedeno kromě velmi nepěkných fotografických záběrů osob právě něco nečeského konzumujících na střechách pražských domů více než 175 názvů restaurací a pražských podniků. Zřejmě všichni obdrželi příslušnou nálepku, takže ji hned nalepili na hodně viditelné místo. Žila jsem v domnění, že ocenění TripAdvisoru není tuctovou záležitostí a má svou hodnotu. Asi nemá. Už proto, že mezi 25 nejlepšími restauracemi v Evropě je pouze jedna z naší zeměpisné šířky, a to restaurace v hotelu Costes v Budapešti, ale to asi nevadí, aby i ostatní sovičkou lákali příchozí zblízka i zdaleka.

Nebo jsme v Praze opravdu tak světoví, že excellent winner je téměř každý druhý?

Nora Dolanská
Ředitelka Pražské informační služby – Prague City Tourism

Enter the text or HTML code here

Komentovat

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..