Novinky

Nejvýhodnější stravenka má nově hodnotu 137 korun

Ministerstvo práce a sociálních věcí zvýšilo od 1. ledna 2021 hodnotu stravného na pracovních cestách na 108 korun na den. Tím roste i částka, při které je stravenka pro zaměstnance i zaměstnavatele z hlediska zdanění nejvýhodnější. Pro letošní rok je to 137 korun.

Foto: Sodexo

Používání stravenek, ať už ve formě stravenkové karty, nebo papírových poukázek, které postupně ustupují modernější variantě, se řídí zákoníkem práce a zákonem o daních z příjmů a pro zaměstnavatele jsou daňově uznatelným nákladem. V roce 2021 si firmy odečtou z daní nejvíce, když zaměstnancům pořídí stravenky v hodnotě 137 korun. „Zákon o dani z příjmů umožňuje firmám odečíst si z daní maximálně 55 procent z ceny stravenky. Zbývající část doplácejí zaměstnanci, firmy ale pochopitelně mohou svým lidem uhradit i vyšší částku, ovšem už bez slevy na dani,“ vysvětluje Tereza Knířová ze společnosti Sodexo Benefity, která je největším poskytovatelem benefitů v České republice, a dodává: „Díky daňovému zvýhodnění jsou stravenky o polovinu výhodnější, než kdyby zaměstnanci dostali o stejnou částku vyšší mzdu.“

Stravenky jsou spolu se zvýhodněným závodním stravováním vůbec nejrozšířenějším zaměstnaneckým benefitem a mnoho lidí je považuje za samozřejmost. V České republice je aktuálně využívá 1,5 milionu zaměstnanců. Nic na tom nezměnila ani koronavirová epidemie, během níž vzrostla obliba stravenkové karty. „Sodexo stravenkovou kartu má nyní k dispozici 350 000 uživatelů a jejich počet neustále roste,“ říká Tereza Knířová. „Digitální karty mají řadu výhod včetně toho, že se Sodexo je možné využívat řadu speciálních nabídek nebo službu Peníze zpět, kdy naši uživatelé mohou získat až 15 % zpět při platbě u vybraných restaurací.“

Oproti roku 2020 se daňově optimální hodnota stravenky zvýšila o 6 Kč, její růst je již několik let kontinuální, třeba v roce 2018 šlo o částku 118 korun. „Průměrná cena oběda dosáhla v roce 2020 téměř 140 korun, optimální stravenka je tak lehce pod cenou obědů,“ připomíná Knířová s tím, že v minulých letech většina zaměstnavatelů hodnotu stravenkových benefitů pravidelně každoročně navyšovala.

Newsroom TTG

Ukázat další

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button