GastroKam jet?ZahraničíZprávy

Malta: další dvě restaurace se pyšní michelinskou hvězdou

Dvěma novými hvězdami jsou Bahia a ION-The Harbour, čímž se celkový počet restaurací s hvězdičkou Michelin na Maltě zvýšil na pět.

Foto: visitmalta.com

Bahia je okouzlující bistro pojmenované po pomerančích, kterými je tato oblast známá. Talentovaný Tyrone Mizzi je zběhlý v klasice, ale rád experimentuje s velmi kvalitními surovinami, které má k dispozici, což znamená, že se menu často mění. Jídla mohou vypadat jednoduše, ale jejich vzájemně se doplňující kombinace a úžasná hloubka chuti demonstrují myšlenku, která do nich vkládá.

Foto: archiv restaurace Bahia

ION-The Harbour  se nachází ve 4. patře stylového hotelu a má fantastickou terasu s výhledem na Grand Harbour. Dovedně připravená jídla od šéfkuchaře Andrewa Borga je radost jíst. Denní menu jsou diktována nejlepšími dostupnými produkty od místních farmářů a rybářů a vaření je založeno na klasickém stylu se středomořskými vlivy a moderním okrajem.

Foto: archiv restaurace ION-The Harbour

Tyto restaurace se připojily ke stávajícím restauracím De Mondion, Noni a Under Grain oceněné michelinskou hvězdou.

Gwendal Poullennec, mezinárodní ředitel MICHELIN Guides, řekl: „Poslední rok vytvořil obrovské výzvy pro pohostinský průmysl po celém světě a naše srdce patří všem, kteří čelí problémům v těchto těžkých časech. Naši inspektoři, stejně jako samotné restaurace, se museli přizpůsobit, ale byli jsme velmi potěšeni, že mohli strávit čas na ostrovech a najít dvě nové michelinské hvězdy a 5 nových michelinských „talířů“, které lze přidat do průvodce.“

Tyto restaurace jsou:

The Fork a Cork v Rabatu – restaurace, která byla otevřena v roce 2014. Její šéfkuchař Carl Zahra klade velký důraz na jednoduchou kuchyni a čerstvé a pečlivě připravené suroviny. Ikonický pokrm této restaurace je Pasta Papiri di Gragnano s kuřecím masem a slaninou.

Chophouse – restaurace s otevřenou kuchyní zaujímá skvělé místo na Tigné Point a nabízí nádherný výhled přes přístav do Valletty. Při čekání na jídlo můžete sledovat, jak kuchaři tvrdě pracují v kuchyni. Ikonický pokrm této restaurace je hovězí bok s tuřínem, smaženou vepřovou nádivkou a kaparovým džusem.

Fernandõ Gastrotheque ve Sliemě – restaurace, ve které ochutnáte výtečnou středomořskou kuchyni z kvalitních surovin. Překvapivě, pro tak malou restauraci, tam návštěvníci najdou široký výběr vín (restaurace nabízí více než 600 druhů).

Zest v St Julian’s – asijská restaurace zasazená do elegantního hotelu v rušné čtvrti St Julian, nedaleko moře. V menu restaurace se mísí vlivy z mnoha různých asijských zemí, od sushi po pikantní thajské kari. Ikonickým pokrmem je tempura z místních červených krevet.

Mezzodi ve Vallettě – Tato útulná brasserie se nachází v bočním křídle hotelu 17C Domus Zamittello v srdci Starého Města. Její provozovatel klade důraz na vysokou kvalitu surovin, z kterých připravují chutné pokrmy s italským základem a zajímavými maltskými a arabskými podtexty. Ikonickým pokrmem jsou grilované kalamáry s libanonským kořením, cherry rajčaty, zakysanou smetanou a pečenými artyčoky.

Symbol „Talíř“ označuje restaurace, kde zažijete čerstvé suroviny, šikovně připravené, prostě dobré jídlo.

Oceněné restaurace jsou každoročně zveřejňovány v průvodci Michelin, ten maltský byl poprvé vydán v roce 2020. Druhé, aktuální vydání MICHELIN Malta 2021 zahrnuje již celkem 31 restaurací rozmístěných po ostrovech Malta a Gozo.

www.visitmalta.com  www.conventionsmalta.com

Foto: visitmalta.com

Covid informace pro návštěvníky

Na Maltě je bezpečno z hlediska covid-19, v rámci EU je Malta premiantem v očkování a jako první dosáhli kolektivní imunity.

Na Maltu cestovat pouze osoby s očkovacím certifikátem prokazujícím ukončení očkování a uplynutí nejméně 14 dní od poslední dávky. Od 1. října lze na Maltu přijet i po prodělaném covidu (do 6 měsíců od nákazy), ale zároveň se prokázat očkováním první dávkou vakcíny schválené EMA po uplynutí 14 dnů.

Osoby, které nemohou podstoupit očkování ze zdravotních důvodů (zahrnuto i těhotenství) – vždy ale nutno doložit potvrzením, někdy též e-mailem – musejí mít test PCR provedený do 72 hodin před vstupem na Maltu – podrobnosti zde: https://deputyprimeminister.gov.mt/en/health-promotion/covid-19/Pages/travel.aspx.
Požádat o výjimku lze na adrese: covid19.health@gov.mt.

Děti a mládež: do 5 let mohou cestovat s očkovanými rodiči bez omezení, tj. bez testů, od 5 do 11 let musejí mít PCR test do 72 hodin, od 12 let a více musejí mít očkovací certifikát (pokud jej nemají, musejí mít test PCR 72 h a podstoupit karanténu).

Informace o podmínkách pro pořádání akcí na Maltě najdete zde: https://www.conventionsmalta.com/en-GB/news/%20airportreopeningfully/2131

 

Newsroom TTG

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button