Kam za sýrem v Graubündenu

Nejlépe chutná sýr na slunečné terase s výhledem na alpské masivy a zpovzdálí doléhá zvonění zvonů krav na pastvinách. Aromatický raqluette anebo sýrové fundue jsou tradiční a také jedny z nejoblíbenějších pokrmů. Ve Švýcarsku najdete okolo 450 druhů sýrů! Podívejte se na místa, která jsou vyhlášená nejlepšími sýrovými pokrmy a také do mlékáren nebo na horské salaše, kde se můžete podívat, jak se sýry připravují.

Foto: Graubünden Ferien

Foto: Graubünden Ferien

Sýr z údolí versus sýr z nížiny

Zvláštní specialitou jsou sýry připravované vysoko v horách. Říká se jim Alp Käse. Existuje zde i určitá hranice nadmořské výšky, ve které se vyrábí. Panují zde náročnější podmínky, než v technologicky vybavených mlékárnách. A navíc zaručují, že mléko je od krav, které se pásly v létě na vysokohorských pastvinách. Neřadí sem ani ty druhy, které jsou vyrobené ve vesnicích a mají mléko svezené z výše položených pastvin. Sýrům vyráběných v údolí se říká „berg käse“.

Nejznámější sýr, který vyrábí v Graubündenu je Bündner Bergkäse, který se vyrábí z mléka sváženého ze 30 údolí od krav, jenž se pasou ve výšce 1 000 m n. m. Na jeho výrazné chuti se podílí také to, že si krávy mohou vybírat z vysokohorských bylin. Vyrábí několik verzí podle obsahu tuku, maximálně zraje devět měsíců. V kuchyni se používá do polévek, omáček, ale také se přidává do salátů.

Foto: swiss-image.ch/Christof Sonderegger

Foto: swiss-image.ch/Christof Sonderegger

V některých oblastech se k sýru váže také tradice, že při narození dítěte se vyrobí sýr, který zraje celou dobu, než syn či dcera mají svatbu, až poté se nakrojí.

Řada sýráren – mlékáren dělá exkurze pro zájemce. Vysvětlují přesný postup, jak oddělují syrovátku a také jak dlouho nechávají zrát jednotlivé sýry. A nechybí ani ochutnávka!

Foto: Switzerland Tourism   By-Line: swiss-image.ch / Christof Sonderegger

Ukázka výroby sýra na salaši. Foto: Switzerland Tourism
By-Line: swiss-image.ch / Christof Sonderegger

Arosa – sýrárna Maran – má otevřeno celoročně (začátkem prosince 2014 otevírají po rozsáhlé rekonstrukci).

Samnaun – sýrárna Samnaun – prohlídky probíhají ve středu od července do října, dopředu se raději rezervujte.

Pontresina – sýrárna Alpine Cheese Dairy Morteratsch – během zimy nabízí Gletscherstübli – bohaté sýrové pohoštění pro předem objednané skupiny.

Parpan – sýrárna Show dairy Tschugga – nachází se v celoroční vysokohorské restauraci Tschugga, exkurze do výroby sýrů dělají denně od července do září.

Foto: Switzerland Tourism   By-Line: swiss-image.ch/Robert Boesch *** Local Caption *** Refuge de Frience, Gryon, VD

Foto: Switzerland Tourism
By-Line: swiss-image.ch/Robert Boesch *** Local Caption *** Refuge de Frience, Gryon, VD

Kulinářské balíčky

V Churu nabízí balíčky na dvě noci s tříchodovou večeří v jedné ze čtyř restaurací, navíc ochutnávku tradiční nápoj röteli, jízdu na lanovce a další. Akce za 198 CHF platí do konce roku 2014. Více informací najdete zde.

V Bad Ragazu v Heidilandu až do května 2015 nabízí výlety za vínem, které výborně chutná v kombinaci s měkkými i tvrdými sýry. Akce za 105 CHF probíhají do dubna 2015. Více najdete zde.

Gastro akce

7. 12. 2014 PaneNeve – adventní gastronomická trasa 3,5 km dlouhá s šesti zastávkami s hudbou a tradičními pokrmy.

26.-30.1.2015 St. Moritz Gourmet Festival 2015 – na 182 kuchařů z 30 zemí přijedou na gastronomický festival ve Sv. Mořici.

 25.-26.7. 2015  5th La Tavolata St. Moritz – 400 metrů dlouhý stůl plného jídla a kulinářských specialit.

 

Více o gastronomii Graubündenu najdete zde.

Destinací měsíce je Graubünden, více článků najdete zde.

lp

Enter the text or HTML code here

Jeden komentář

  1. Stanislav Selecky says:

    Dobry den mal by som zaujem navstivit jednu s tychto mliekareni.

Komentovat

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..