Zprávy

Jak skladovat suvenýry z Jižního Tyrolska?

Špek, sýr a někdy i jablka patří mezi nejoblíbenější suvenýry z Jižního Tyrolska. Jak je nejlépe uskladnit, aby vydržely potraviny, co nejdéle?

Foto: Archiv www.jiznityrolskogarantovano.eu
Foto: Archiv www.jiznityrolskogarantovano.eu

Jihotyrolský špek CHZO

  1. Vakuově balený špek lze uchovávat několik měsíců v lednici či na jiném chladném temném místě.
  2. Skladujte špek v temné místnosti při teplotě okolo 5o C. Vakuovaný špek vydrží několik měsíců.
  3. Po otevření jej ponechte pár hodin před konzumací v pokojové teplotě, aby se rozvinulo aroma.
  4. Špek je možné uchovávat zabalený v navlhčené utěrce nebo mezi dvěma miskami. Nedávejte ho však do blízkosti výrazně aromatických potravin. Špek lze krájet na různé tvary: na plátky, na kostičky, lze ukrojit silnější plátek, či úzké proužky. Každá metoda dodává špeku jinou chuť.

Jihotyrolský špek CHZO je jemnější než rustikální uzené šunky ze severu a zároveň aromatičtější než středomořské syrové šunky. Jednotlivé fáze výroby se přísně a důsledně kontrolují. Cesta k této nenapodobitelné specialitě je dlouhá a začíná už výběrem prvotní suroviny – špek se dělá z nejlepšího libového vepřového masa. „Trocha soli, trocha kouře a spousta čerstvého vzduchu“ – to vyžaduje starý, ale stále platný výrobní postup, který se předává z generace na generaci. Sdružení na ochranu známky Jihotyrolský špek sleduje a kontroluje výrobní proces všech 30 výrobců Jihotyrolského špeku CHZO – chráněné označení obdrží pouze ty nejlepší produkty.

Foto: Archiv www.jiznityrolskogarantovano.eu
Foto: Archiv www.jiznityrolskogarantovano.eu

Jihotyrolská jablka CHZO

  1. Skladujte jablka na chladném, suchém místě. V lednici by měla ležet samostatně v děrované igelitové tašce.
  2. Jablka by měla být oddělena od ostatního ovoce, jinak urychlují jeho zrání.
  3. Dětem jablko chutná více, když ho nakrájíte na plátky.
  4. Pokapejte rozkrojené jablko citronovou šťávou, nezhnědne.

Celkem 300 slunečných dnů v roce, mírné klima v průběhu léta i na podzim vytvářejí ideální podmínky pro pěstování jihotyrolských jablek CHZO. V regionu je do ovocnářství a pěstitelství aktivně zapojeno více než 7000 rodinných farem, obhospodařujících celkovou rozlohu větší než 18 000 hektarů. Označení CHZO získalo těchto 13 odrůd jablek: Golden Delicious, Red Delicious, Gala, Fuji, Braeburn, Elstar, Granny Smith, Idared, Jonagold, Morgenduft, Winesap, Pinova a Topaz.

Foto: Archiv www.jiznityrolskogarantovano.eu
Foto: Archiv www.jiznityrolskogarantovano.eu

Sýr Stelvio CHOP

  1. Vakuovaný sýr vydrží v lednici několik měsíců.
  2. Nakrojený sýr déle vydrží zabalený ve speciálním voskovém papíře, který vám dají v každé lepší sýrárně.

V Česku ne příliš známý je Sýr Stelvio CHOP, který získal v roce 2007 jako jediný jihotyrolský sýr díky své nezaměnitelné kvalitě, autenticitě a historicky danému vztahu k místu původu ochrannou známku CHOP – chráněné označení původu. Sýr Stelvio je typický sýr vyráběný z kravského mléka produkovaného na jihotyrolských horských farmách. Jedná se o  polotvrdý a vyzrálý sýr světle žluté barvy s 50 procenty tuku v sušině, zrající minimálně po dobu 62 dnů. Svou výtečnou bylinkovou chutí se hodí k přípravě chutných pokrmů.

Čerstvé mléko na výrobu Sýra Stelvio CHOP se denně sváží z asi 300 jihotyrolských horských farem, které se v 97 procentech nacházejí v nadmořské výšce nad 1000 m. Mléko musí být zpracováno do 48 hodin od nadojení. Podle dochovaných dokumentů sýrárny ve městě Stilfser/Stelvio, odkud sýr Stelvio pochází a kde získal své jméno, se výroba datuje do roku 1914.

 

[box]

Označení CHZO – chráněné zeměpisné označení a CHOP – chráněné označení původu zaručuje, že jsou produkovány v souladu s přesnými pěstitelskými a výrobními postupy založenými na osvědčené dlouholeté tradici. Jihotyrolské jablko CHZO, Jihotyrolský špek CHZO a Sýr Stelvio CHOP se vyznačují nejen vybranou chutí, ale zejména kvalitou, která je zaručena přísnými a četnými kontrolami prováděnými nezávislými institucemi. Tyto tři mimořádné jihotyrolské produkty se staly hlavními představiteli informační kampaně „Z Jižního Tyrolska. Zaručeně!“ probíhající v Itálii, Německu, Rakousku a České republice. Právě Jihotyrolské jablko CHZO, Jihotyrolský špek CHZO a Sýr Stelvio CHOP jsou dokonalými reprezentanty záruky pro spotřebitele i výrobce.

[/box]

 

red

 

 

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button