EvropaHotelyItálieJižní TyrolskoKam jet?NovinkyZahraničí

Hirben. To je přirozený luxus s rodinnou atmosférou ve Val Pustertal

Veškerý komfort, avšak neokázalý luxus s nevtíravou „bio-natural“ filozofií. To je rodinný Hirben hotel v Niederdorfu/Villabasse. Hledáte klid mimo větší turistické destinace? Základnu k výletům na prodloužený víkend, ale i celý týden v jihotyrolském Val Pustertalu na severu Itálie? Pak jste na nejlepší adrese.

Foto: Tomáš Nohejl

Auto necháte na parkovišti a za přírodními klenoty můžete snadno místním busem, vlakem nebo i na kole. Na Lago di Braies, nejkrásnější jezero Dolomit, to je 13 km. Vrchol Kronplatzu s pořád ještě bílou čapkou leží na dohled. K biatlonové areně a čarokrásnému jezeru v Anterselvě to máte asi 30 km. K Rifugio Auronzo a epesní vyhlídce na Tre Cime se stoupá asi 40 km. A ještě je tu město Bruneck s jedním z MMM, horských muzeí Reinholda Messnera.

Byť podobný charakter ubytovacích služeb je ve zdejším kraji standardem, vskutku rodinná atmosféra z něj učinila naši už oblíbenou volbu číslo jedna. V části otevřené jídelní zóny s recepcí se batolí děti, psa necháte dojít a lehnout až ke stolu, obsluhu částečně obstará pomrkávající „číča“ – robot na transport nádobí jako z filmu Číslo pět žije…

Foto: Tomáš Nohejl

Úsporný modernistický design, jemuž dominuje dřevo, sklo a čisté linie. Apartmánové pokoje i s kuchyňskou linkou najdete ve třech patrech, jen si vybrat směr výhledu. Pak tisícimetrová wellness zóna s pěti saunami a venkovním bazénem, rozlehlá lyžárna nebo kolárna i s dílnou a myčkou. Vybraná jihotyrolská kuchyně v opojném mixu alpských a středomořských zdrojů čerpá ze 164 prověřených receptů. Na přivítanou dostanete číši prosecca, večerní Lagrein si už objednáte sami.

Foto: Tomáš Nohejl

Hostinec si tu otevřel někdy v šedesátých letech strýc otce Stolla. Restaurace a pár pokojíků v jednopatrovém domě u cesty. V roce 2006 se ho ujal Erhard Stoll sám a o deset let později rozhodl pro velkolepou moderní přístavbu třípatrového komplexu ve stráni. Před čtyřmi lety přibyla wellness zóna a loni nová restaurace. Neodvážím se zeptat na výši investice, snad čas, kdy se vrátí. „Patnáct let, když to půjde,“ pokrčí rameny s úsměvem jeho dcera Barbara, teď hlavní šéfová.

Po ruce má manžela a oba rodiče, k tomu dvacet zaměstnanců. Všechny z nejbližšího okolí, většinou na částečný úvazek podle potřeby jejich profese, ale zároveň variability využití vzhledem k dalším aktivitám jejich rodin.

 

Foto: Tomáš Nohejl

„Jsme tady pro ty, co si přijedou odpočinout, vyzkoušet různé aktivity, někdy se jen projít nebo poležet u bazénu. Nemáme tolik těch, co musejí lyžovat celý den od osmi do pěti. Jsme tady pro vás, zařídíme všechna přání, stačí říct, třeba objednáme i maséra. Být hoteliérem pro nás znamená zajištění vašeho štěstí, když jste hosty v našem domě,“ shrnuje filozofii rodinný tým. Dvě třetiny klientely zajistí právě se rozjíždějící šestiměsíční letní sezona, třetinu čtyřměsíční zima. Nejvíc jezdí Němci, Švýcaři, Italové, pak Češi i Poláci.

Tomáš Nohejl

Ukázat další

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button