Zprávy

Dokument: Otevřený dopis Fóra cestovního ruchu primátorovi Tomáši Hudečkovi

Fórum cestovního ruchu, zaslalo otevřený dopis pražskému primátorovi Tomáši Hudečkovi, jako reakci na pozastavení partnerství mezi Prahou a Moskvou a Sankt Petěrburgem. Toto rozhodnutí již nyní poškozuje některé podnikatele a může vést k velkým ztrátám nejen v oblasti cestovního ruchu ale ekonomiky obecně.

Ilustrační foto, Zdroj: CzechTourism

Dopis přinášíme v plném znění:

Vážený pane primátore,

obracíme se na Vás jménem Fóra cestovního ruchu, které sdružuje významné profesní svazy v oblasti cestovního ruchu. Tyto organizace se zároveň dlouhodobě snaží prosadit aktivní politiku rozvoje cestovního ruchu, mimo jiné, také v hlavním městě Praze. Musíme konstatovat, že jsme velmi znepokojeni Vaším krokem, kdy Vámi vedená Rada hlavního města Prahy na svém zasedání dne 2. září 2014 pod číslem 2255, schvaluje s účinností od 15. září 2014 pozastavení partnerství hlavního města Prahy s ruskými městy Sankt Petěrburg a Moskva.

Nevíme, co Vás opravňuje rozhodovat také za podnikatele bez jakékoliv předchozí konzultace. Bohužel tímto neuváženým krokem velmi vážně poškozujete cestovní ruch, který je významným oborem právě v našem hlavním městě.

V roce 2013 přijelo do České republiky 803 tisíc ruských turistů. Ruský turista pobývá v České republice v průměru 5 dní a za každý den svého pobytu zde utratí 4 tisíce korun. Z každé stokoruny utracené turistou získává stát 41,- Kč na odvodech, nemluvě o významu turismu pro zaměstnanost obyvatel Prahy a Středočeského kraje.

Ve sledovaném roce 2013 navštívilo Prahu 542 tisíc ruských turistů, kteří zde strávili v průměru 4 dny. Zde zdůrazňujeme, že největší počet těchto turistů je zejména z Moskvy. Poté co Evropská unie zavedla proti Rusku sankce a někteří naši politici se veřejně přidávali k vytváření protiruských nálad, byla Česká republika označena jako „třetí země“, ve které nemusí být pro ruského turistu bezpečno.

Toto mělo za následek pokles příjezdů ruských turistů, který se např. Ministerstvo pro místní rozvoj a Česká centrála cestovního ruchu pokouší marketingovými kampaněmi snížit. Asociace cestovních kanceláří České republiky, za účelem podpory udržení cestovního ruchu z Ruska, uzavřela v červn 2014 významnou smlouvu o vzájemné spolupráci se Svazem cestovního ruchu Ruské federace. Všechny naše organizace se snaží minimalizovat negativní dopady stávající politické situace na stále klesající počet ruských turistů v České republice.

I přes tuto snahu došlo k výraznému poklesu počtu turistů přijíždějících z Ruska. V naší metropoli poklesl počet strávených dní během prvního kvartálu roku 2014 o celých 114 tisíc. Jednoduchým výpočtem pak lze spočítat, že ztráta činí 456 milionů korun.

Veškerou naši snahu o nápravu situace a představení České republiky jako bezpečné destinace, která si ruských turistů váží, jste Vaším neuváženým krokem zcela zmařil.

Pozastavení spolupráce vyslalo jenom další negativní signál a domníváme se, že v zájmu vlastního zviditelnění jste potrestal poctivé ruské občany, kteří se současnou politickou situací nejsou nijak spojeni, stejně jako podnikatele, kteří odvádějí v této zemi daně.

Chápeme společné sankční kroky na národní úrovni, pokud jsou v souladu se společným rozhodnutím všech členských zemí Evropské unie, přestože jejich ekonomické následky nejen v našem oboru mohou být fatální. Nechápeme, ale individuální kroky, jako je právě tento, které dále snižují konkurenceschopnost našich služeb.

Mediální ohlas v Moskvě byl nebývalý a naši členové již v tuto chvíli registrují propad rezervací turistů z Moskvy od svých obchodních partnerů o téměř 30 procent. Petrohrad rozhodnutí pražských radních označil dokonce za nepřátelské gesto. Ekonomický dopad bude tedy zřejmý a citelný a předpokládáme, že jste připraven tuto ztrátu podnikatelům kompenzovat.

Žádáme Vás, abyste obratem přehodnotil stanovisko Rady hlavního města Prahy a Usnesení číslo 2255 z 2. září 2014 zrušil.

S pozdravem

Viliam SIVEK

Asociace cestovních kanceláří České republiky

Martin PLACHÝ