Nezařazené

Devět praktických tipů, jak se na cestách stravovat s malými dětmi v restauraci

Na cestách chodíme i s malými dětmi do restaurace. Toto prostředí může být někdy trochu nekompatibilní. Zde je pár rád, jak děti a gastronomii uvést do souladu.

 

Děti u stolu – vizitka rodičů. Foto: archiv

 

1. Co nejvíc si o restauraci zjistěte předem

Jsou tam vysoké židle? Mají tam dětské menu? Mají tam nějaký dětský koutek? Nejsou stoly příliš malé nebo příliš blízko k sobě?

 

2. Jděte jíst mimo obvyklou dobu jídla

Návštěva restaurace s batoletem vyžaduje klid, čas a prostor. Ideální je tudíž doba, kdy se v restauraci vyskytuje málo lidí. Večeře třeba již v pět odpoledne je kromě jiného ideální i proto, že dítě ještě není unavené. A unavené dítě se neprojevuje zrovna tím, že by usnulo.

 

3. Pokud možno vyberte restauraci bez ubrusů na stolech

Předejdete zbytečným škodám. Pizza rozmáznutá vrchní vrstvou o stůl se mnohem lépe odstraňuje z lakovaného dřeva než z textilie.

 

4. Berte ohled na ostatní

Přijde vám to možná divné, ale ostatní lidi vaše děti nezajímají. Batole je časovaná bomba hluku a emocí a vaším úkolem je minimalizovat následky. Vezměte dítě na procházku ven. Půjčte mu telefon s nějakou dětskou hrou nebo s Teletubbies. Udělejte cokoli, aby vás ostatní hosté nemuseli nenávidět.

 

5. Objednejte dítěti jídlo jako první

Hladový člověk = nervózní člověk. Nechť dětem přinesou hlavní jídlo už s vaším předkrmem. Či ještě lépe: objedne jídlo už s pitím. Čím dřív bude jídlo na stole, tím budou děti víc v pohodě. Dětský čas plyne úplně jinak a deset minut čekání je pro děti věčnost.

Některé restaurace a hotelové resorty si z nepřítomnosti dětí dělají byznys.

 

6. Choďte na jídlo tam, kde mají něco, co děti znají a mají rády

Dětem jsou nejnovější trendy moderní kuchyně úplně ukradené. Děti jsou konzervativní, mají rády známé věci a je jim dočista jedno, co říká Zdeněk Pohlreich. Pokud dítě miluje svíčkovou či smažený řízek s hranolky, tak zkrátka vyberte restauraci, kde mají svíčkovou či smažený řízek s hranolky.

 

7. Dopřejte dětem prostor

Stačí se na sekundu podívat jinam a dítě už drží váš nůž, sklenici, talíř či vázu s kytkou. Malým dětem proto všechny potenciálně katastrofické předměty odkliďte stranou. Naopak je třeba nechejte si prohlížet jídelní lístek, jak dlouho chtějí. Případně při čekání na jídlo se s nimi jděte projít, povídejte jim něco či ukazujte.

 

8. Pokliďte

Je to taková základní slušnost – stačí aspoň sebrat ze země zeleninu a nakousnuté kusy chleba dát na jeden talíř. Zabere to pár sekund. A i když vaše místo nebude úplně neposkvrněné, personál toto gesto ocení.

 

9. Dejte vyšší spropitné

… zejména pokud vaše dítě způsobilo nežádoucí rozruch a nepořádek. Bude to od vás milé gesto, které napomůže k dobrým vztahům a jakési rovnováze. Jak se totiž jen trochu nadneseně říká: od té doby co byly vynalezeny peníze, jsou slova omluvy zbytečná.

O italském restauratérovi, které odměňuje dobré vychování dětí, se dočtete ZDE.

 

Petr Bílek

 

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button