GastroMěsta & regiony ČRMICEŠpanělskoZahraničíZprávy

Česko láká na cestování za jídlem a pitím

Gastroturistika. Speciální cestovní ruch, který velmi dobře funguje právě v Česku. Existují totiž Czech Specials restaurace a cukrárny, tedy gastronomická zařízení, která nabízejí výjimečný chuťový zážitek. Jednou z posledních aktivit, které cestování za jídlem a pitím po Česku doma i v zahraničí podpořily, byl úspěch českého Národního týmu kuchařů a cukrářů na Culinary World Cup. Také nová kuchařka Recepty ze Zájezdního hostince U Jiskrů a série dokumentů Příběhy starých hospod v České televizi.

Ilustrační foto: Plzeňský Prazdroj

V osmidílném cyklu se představí hostince napříč Českem. Zaznějí zajímavosti o pivu, které k tuzemské gastronomii neodmyslitelně patří. Vždyť vaření tohoto nápoje má u nás tisíciletou tradici.  „S pivem je spojená často unikátní architektura pivovarů, pivní stezky nebo specifická kultura českých hospod s jedinečnou atmosférou, kterou stojí za to zažít,“ říká ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Jan Herget a dodává: „Vše ukáže nový televizní seriál Příběhy starých hospod, na jehož vzniku jsme se podíleli. Pořadem bude provázet herec Josef Polášek, vyzpovídá štamgasty, pamětníky i historiky.“   

Ke gurmánským zážitkům v Česku patří také víno. Česká a moravská vína slaví mezinárodní úspěchy a turisté si je mohou vychutnat jak v tradičních vinných sklípcích, tak v moderních designových vinařstvích. Nechybí malebná krajina, autentická regionální kuchyně, tradice či folklor. I proto se letos v březnu Česko díky spolupráci CzechTourismu, Národního vinařského centra/Salónu vín a vinařských regionů vůbec poprvé představí na Mezinárodní konferenci pro vinařskou turistiku ve španělské Tarragoně. A v polovině července také na National Geographic Food Traveller Festivalu v Londýně. Pokud se podaří uspět podobně jako na nedávném Světovém kulinářském poháru (Culinary World Cup) v Lucemburku, stopa tuzemské gastronomie v zahraničí se zase zvětší, stejně jako zájem o cestování do a po Česku. 

Ilustrační foto: Pixabay

„Na Culinary World Cup jsme poctivě trénovali. Senzační „tělocvičnu“ nám poskytlo Národní zemědělské muzeum a skvělou podporu také CzechTourism. I díky nim jsme ze světového pohárů domů přivezli několik zlatých a bronzových medailí. Díky moc všem členům týmu za báječnou práci, kterou odvedli, a všem partnerům za podporu. Věřím, že nám zachováte přízeň i v budoucnosti, v roce 2024 nás čeká Olympiáda ve Stuttgartu,“ říká manažer Národního týmu kuchařů a cukrářů Asociace kuchařů a cukrářů České republiky (AKC ČR) Tomáš Popp.

Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR na prosincovém Světovém kulinářském poháru získal bronz za Chefs table pro 12 osob a stejnou medaili i za tříchodové menu pro 110 osob. Ještě lépe se dva členové týmu umístili v individuálních kategoriích – Vojtěch Petržela přivezl 3x zlato za carving, Iva Roháčová má nejcennější kov za individuální skulpturu. Jak to na Světovém kulinářském poháru 2022 vypadalo, se můžete podívat na www.vatel.lu, řadu informací najdete také www.narodnitymkucharu.cz a facebooku Czech Specials.

Na posledně zmiňovaném kanále si lze přečíst také o dalším gastrolákadle. O nové kuchařce Recepty ze Zájezdního hostince U Jiskrů. Vyšla koncem listopadu, má 260 stran a obsahuje 95 receptů, které si hosté oblíbily. V knize nechybí témata jako třeba Knedlíkové nebe, Vegetariánská zabijačka či Narozeniny M. D. Rettigové. Vše pochází z hostince Martina Jiskry ve vesničce Kbelnice v polovině cesty mezi Strakonicemi a Pískem. „Náš zájezdní hostinec vždy býval symbolem cesty, zastavení a pokračování. Po cestách s vařečkou v ruce po celém světě jsem nakonec vybudoval vlastní podnik zaměřený na poctivé české pokrmy. Právě ty lákají a velmi oceňují naši hosté,“ říká šéfkuchař a majitel Zájezdního hostince U Jiskrů Martin Jiskra a dodává: „Recepty, které v kuchařce najdete, jsem sám vařil, ochutnal, znovu uvařil a pak všechny sepsal. S cílem udělat radost čtenářům, tedy lidem, kteří mají rádi dobré jídlo. Snad se to povedlo, soudě i podle kmotrů publikace Jirky Lábuse, Vildy Udatného a Lukáše Hejlíka.“  

Zviditelnění tuzemského cestovního ruchu patří mezi úkoly CzechTourismu. Gastroturistiku jako jeden z produktů letos tak mimo jiné podporuje i letošní kampaní na téma tradice, aneb Přijeďte zažít tradiční i nové. A v rámci dříve zmiňovaného Czech Specials. 

Foto: Czech Specials

„CzechTourism v projektu Czech Specials podpořil jak účast českého týmu na Culinary World Cup, tak vydání kuchařky Recepty ze Zájezdního hostince U Jiskrů. Z ní chceme některé recepty postupně zařadit i na web www.czechspecials.cz/recepty. Aktuálně tam můžete „ochutnat“ už třeba zapečený houbový guláš. A pokud se za ním vydáte na výlet, při kterém poznáte i další krásy Jihočeského kraje, na vlastní kůži poznáte, jak příjemná gastroturistika může být,“ uzavírá ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Jan Herget.

Newsroom TTG

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Back to top button