MICENovinky

Program na pomoc veletrhům by MPO mohlo vyhlásit v dubnu

Vyhlášení programu na pomoc podnikatelům ve veletržním, kongresovém a eventovém průmyslu ministerstvo průmyslu a obchodu předpokládá v dubnu, kdy by mohlo začít přijímat žádosti.

Ilustrační foto: archiv TTG

Vláda dotační titul schválila na začátku února a vyčlenila na něj 600 milionů korun. Detaily programu nyní ještě MPO projednává s profesními organizacemi. Řeší se také notifikace Evropské komise a další nezbytné záležitosti.

MPO dokončilo návrh podpůrného programu COVID – Veletrhy na konci listopadu, kdy o něm měla rozhodovat vláda. Šéf resortu Karel Havlíček ale následně řekl, že v programu je mnoho nevyjasněných věcí a bude se o něm dále jednat. Dotační titul resort upravil a v únoru předložil kabinetu ke schválení.

Zájemci o podporu budou muset podle vládních materiálů doložit meziroční pokles obratu za březen až říjen alespoň o 30 procent. Stát jim poskytne až 60 procent nepokrytých nákladů. Limit pomoci na jednoho žadatele bude 20 milionů korun. MPO odhaduje počet žadatelů na 400.

Pomoc se bude vztahovat k období od 1. března do 31. října. Budou o ni moci žádat soukromé firmy i ty s majetkovou účastí státu, kraje či města, které byly v původní verzi z programu vyloučeny. Společnosti patřící pod kraj nebo město budou mít ale nárok na podporu jen 40 procent nepokrytých nákladů. Bez ohledu na vlastníka bude muset být ztráta za rozhodné období snížena o dotace z dalších programů veřejné podpory jako COVID – Nájemné či COVID – Kultura.

Veletržní, kongresový a eventový průmysl je podle MPO jedním z nejvíce postižených odvětví v obchodních službách. Na obor jsou navíc navázané stovky firem, které se podstatně podílejí na zaměstnanosti. Odvětví ročně generuje kumulované tržby osm až deset miliard korun. Resort odhaduje pokles obratu od března do října o 70 až 90 procent.

Newsroom TTG / ČTK

Ukázat další

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button