Novinky

Křišťálové údolí otevře v létě turistům sklářské podniky i muzea

V rámci projektu Křišťálové údolí (Crystal Valley) dostanou turisté v Libereckém kraji možnost za zvýhodněné vstupné navštívit sklářské a bižuterní podniky i místní muzea. Společní vstupenka umožní během týdne navštívit zhruba dvě desítky sklářských a šperkařských provozů. Uvidí výrobu vánočních ozdob, sklářské hutě, brusičské dílny, jemnou šperkařskou práci i tavené plastiky, řekl ČTK manažer projektu Křišťálové údolí David Pastva.

https://crystalvalley.cz/

Vstupenky za 250 korun pro jednotlivce a nebo za 480 korun pro rodinu s až čtyřmi dětmi se začnou prodávat od 8. června. „Datum jsme volili podle toho, jak byl původně nastaven kalendář uvolňování návštěv v těch provozech. Je pravda, že provozy se nakonec otevírají o něco dříve, na druhou stranu ale to technické zařízení vyžaduje nějaké testování, takže už jsme to datum nechali. Cílíme samozřejmě hlavně na letní prázdniny,“ doplnil Pastva. Vstupenky bude podle něj možné využít do 15. září.

Liberecký kraj je oblíbenou turistickou oblastí, většinou do něj ale návštěvníci míří za přírodou a sportem do Jizerských hor, Krkonoš, Českého ráje nebo do oblasti Máchova jezera. Ve světě je však unikátní koncentrací sklářské a bižuterní výroby s vysokým podílem ruční práce. V kraji je více než 280 firem a živnostníků. „Pro návštěvníky je velice silným zážitkem vidět rozžhavené tekoucí sklo a to, jak z něj vzniká pod rukama sklářů třeba nádherná váza nebo skleněný šperk,“ řekla radní pro kulturu a cestovní ruch Květa Vinklátová (Starostové pro Liberecký kraj).

Společná vstupenka má návštěvníkům představit sklářskou výrobu a zároveň přispět k oživení cestovního ruchu po koronavirové pandemii. První akce, kterou loni v rámci projektu uspořádali, přilákala do sklářských provozů na 20.000 lidí. Do nového projektu se podle Pastvy zapojily nejen známé sklárny v Harrachově nebo výrobce vánočních ozdob Rautis v Poniklé, ale také třeba huť Petra Novotného v Novém Boru, sklářský ateliér Jiřího Pačinka v Lindavě nebo výrobce skleněných šperků Misamo v Železném Brodu.

Newsroom TTG, ČTK

Ukázat další

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button