Kam jet?Knihy a médiaKulturaMěsta & regiony ČRNovinkyPraha

1939–2021: Konec černobílé doby

Národní galerie Praha otevřela ve Veletržním paláci novou sbírkovou expozici 1939–2021: Konec černobílé doby zahrnující díla z jejího fondu z tohoto období.

Foto: Lenka Neužilová

Výstava nabízí v odvážném kurátorském výběru reflexi nedávné etapy a úvahy nad tím, jak si umění definujeme a jak se jeho vnímání mění v čase. Staví mimořádné objekty vedle čistě politických akvizic.

Koncept je výjimečný v mnoha ohledech: 323 vystavených děl od 266 umělců pochází výhradně ze sbírek Národní galerie Praha. Ve Veletržním paláci tak vzniká v evropském kontextu unikátní triptych výstav. „Konec černobílé doby“ prezentuje společně se sbírkovými expozicemi „1796–1918: Umění dlouhého století“ a 1918–1938: První republika“ na dvanáct set děl a mimořádně ucelený vhled do českého umění.

Foto: Lenka Neužilová

„Název Konec černobílé doby může nést mnoho obsahů. Je i heslem shrnujícím náš přístup. Snažíme se překročit jednoduchá hodnotící kritéria založená na protikladech. Období po roce 1939 je umělecky stále živé a má přímý vliv na současnost,“ říká ředitel Sbírky moderního umění Michal Novotný.

Přestože výstavní projekt „1939–2021: Konec černobílé doby“ zkoumá české umění, mezi jeho významné exponáty patří i díla zahraničních umělců. Patří mezi ně Pablo Picasso či Oskar Kokoschka. Z českých umělců jsou ve výběru zastoupeni například Josef Šíma, Toyen, Jan Zrzavý, Kamil Lhoták, Jan Špála, Ladislav Sutnar či František Skála.

Newsroom TTG

Ukázat další

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button