Zástupci Jižního Tyrolska v Praze představili hlavní témata pro nadcházející zimu

Mimo tradičních sportovních aktivit lákají návštěvníky z Česka na skialpinismus, místní kuchyni nebo připravované Mistrovství světa v biatlonu 2020. 

Foto: Adéla Štechová

Jižní Tyrolsko se profiluje jako destinace, která nabízí skvělé sportovní využití v kombinaci se špičkovou gastronomií a ušlechtilými lokálními víny. Čeští turisté v současné době tvoří pouhé jedno procento zahraničních návštěvníků, ale v místě tráví relativně dlouhou dobu – v průměru zde zůstávají čtyři noci. Hlavní témata pro zimní sezonu 2019/2020 do Prahy přijela představit Franziska Sinn, vedoucí PR oddělení firmy IDM Südtirol, která má na starosti propagaci regionu.

Foto: Adéla Štechová

Foto: Adéla Štechová

 

 

 

 

 

 

 

Pravý jihotyrolský večer se odehrál ve čtvrtek 24. října v prostorách salonku Konírna, který je součástí italské restaurace Wine Food Market v Praze na Smíchově. K dosažení co možná největší autentičnosti připravili tříchodové menu kuchaři přímo z Jižního Tyrolska. Čestného úkolu se zhostil tým šéfkuchaře Thomase Ortlera z restaurace Flurin z jihotyrolského Glurnsu. Teprve sedmadvacetiletý student historie v sobě objevil lásku k vaření v době, kdy si v restauracích přivydělával ke kapesnému. Přestože od studií nezběhl a v současnosti ho na univerzitě čeká závěrečná zkouška, v kulinářském oboru již zůstal a stal se profesionálem. Vyhledávaným a oblíbeným se stal právě díky práci s tradičními surovinami a postupům typickým pro Jižní Tyrolsko, které dále rozvíjí vlastní fantazií a kreativitou.

Foto: Adéla Štechová

O tom, že je Jižní Tyrolsko vyvolenou destinací pro skialpinismus, přítomné novináře přesvědčil nezdolný horolezec a skialpinista Branislav Adamec. Branislav v roce 1987 získal druhé místo v anketě o nejlepšího horolezce Československa. Za svůj největší výkon považuje prvovýstup alpským stylem severní stěnou extrémně nepřístupné hory Shivling v Himálaji. Branislav sjel na lyžích řadu těžkých svahů ve velehorách celého světa, ale do Jižního Tyrolska se stále vrací, a to nejen proto, že v Bolzanu sídlí ústředí outdoorové a horolezecké značky Salewa, kterou na český trh dováží. „Jižní Tyrolsko je na skialpy nejlepší destinace ze dvou klíčových důvodů. Na jižní straně Alp je největší počet slunečních dní. Já si snad ani nepamatuji, že bych tam zažil jiné počasí. A pak je tam nejlepší gastronomie. To jsou klíčové důvody, proč do těchto krásných hor jezdím,“ říká český horolezec.

Foto: Adéla Štechová

Výjimečnou příležitost nahlédnout do tajů příprav velké sportovní události umožnili přítomným Günther a Katharina Leitgebovi z organizačního týmu Mistrovství světa v biatlonu 2020, které proběhne příští rok v jihotyrolském středisku Antholz-Anterselva. Místo, kde loni získala zlatou medaili ve sprintu česká reprezentantka Markéta Davidová, patří k tradičním dějištím vrcholných biatlonových podniků. Není proto překvapením, že Antholz-Anterselva byl určeno pro pořádání biatlonových disciplín Zimních olympijských her 2026.

Foto: Adéla Štechová

Adam Maršál

 

Autor Adam Maršál (Články)


Enter the text or HTML code here

Komentovat

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..