Vinařský turismus v Dominikánské republice: Nový trend na Karibském trhu

Dominikánská republika má vhodné půdní a klimatické podmínky pro pěstování vinné révy. Oblast Azua na jihozápadě Dominikánské republiky se po celý rok vyznačuje nízkou vlhkostí vzduchu a vysokým procentem slunečných dnů. Hotel OcoaBay proto investoval do výstavby soukromé vinice a stal se tak vůbec prvním hotelem v karibském regionu, jež spojuje pláže, hory a vinařský turismus.

Foto: Národní úřad Dominikanské republiky

Foto: Národní úřad Dominikánské republiky

„Hotelový komplex OcoaBay spojuje zásady ekologicky udržitelného cestovního ruchu při zachování přirozeného prostředí a přírodních zdrojů,“ říká o projektu jeho zakladatel Gabriel
Acevedo. Vinařská turistika je další přidanou hodnotou Dominikánské republiky jako turistické destinace. První vinice o rozloze 7 000 m2 zde vznikla v roce 2010. Od té doby se sklízí pravidelně dvakrát ročně (v červnu a prosinci). Z kvalitních plodů se vyrábí bílá, červená i růžová vína.

Projekt v počátcích podpořili uznávaní vinařští odborníci z Chile a Španělska. „Díky úsilí a trpělivosti pana Gabriela Acevedo a Soraya Méndeze, autorů tohoto projektu, je nyní Dominikánská republika ukázkovým vzorem pro rozvoj enoturismu také v ostatních karibských zemích”, říká známý španělský enolog Elías Pastor.

Foto: Národní úřad Dominikanské republiky

Foto: Národní úřad Dominikánské republiky

Elías Pastor uvedl, že se za 40 let svého působení v oboru vinařství dosud nesetkal s projektem, který by spojoval hory a pláže spolu s pěstováním kvalitního vína. Vinařská turistika
představuje ve Španělsku každoročně pohyb čtyř milionů osob. Každý člověk utratí v průměru 12 eur za degustace, vstupy na vinařské stezky, nákup vína a prohlídky, dodal
Pastor.

Simona Juránková

Enter the text or HTML code here

Komentovat

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..