Vinařské oblasti Makedonie zažívají renesanci

Makedonie má bohatou vinařskou tradici, kterou svět postupně objevuje. Četné archeologické nálezy, nejstarší jsou ze 13. století před n. l., dokazují blízký vztah k pěstování vinné révy a výrobě vína jako jednoho z nejdůležitějších produktů makedonské historie. Podívejte se, jaká je historie i současnost makedonského vína.

Zdroj: Macedonia Timeless

Zdroj: Macedonia Timeless

V době Filipa II a Alexandra Velikého byly členové makedonské královské rodiny známí konzumováním hojného množství makedonského vína. Tato tradice pokračovala i v dobách Římské říše, kdy se Makedonie stala jednou z nejdůležitějších oblastí říše pro pěstování vinné révy. Svůj význam si vinařství zachovalo také v době vzniku a vzestupu křesťanství, kdy víno bylo ​​ součástí téměř všech pravoslavných církevních obřadů. Historie potvrzuje, že víno ​​mělo v Makedonii své důležité postavení v době vlády cara Samuela, ve středověku a i během turecké nadvlády.

Na začátku 20. století zde bylo nespočet šlechtických rodů, které zde pěstovaly vinou révu a vyráběly víno. V té době se král Alexandar Karadjordjevic rozhodl rozšířit vinice a vybudovat vinařství ve městě Demir Kapija, které se nalézá v Makedonii. Po druhé světové válce a zavedení socialismu byly znárodněny sudy a zařízení pro výrobu vína, které dříve byly ve vlastnictví jednotlivých rodin a drobných výrobců. Během socialismu vzniklo v Makedonii 13 velkých vinařství, některé z nich  pro vznik své činnosti využívaly znárodněné sudy a zařízení. Na druhou stranu více než 30.000 rodin vlastnilo malé vinice a prodávaly hrozny právě těmto 13 velkým vinařstvím.

Nastala tím zajímavá situace, zatím co vše ostatní bylo ve vlastnictví státu a bylo vloženo do socialistické ekonomiky, pěstování vinné révy bylo v rukou soukromých vlastníků a jednalo se o velmi živý průmysl. To se také odrazilo na úrovni a úrodnosti jednotlivých vinic, které produkovaly nejvyšší kvalitu hroznů. Na konci 20. století, po oddělení Makedonie od Jugoslávie, započal proces privatizace starých vinic. Na počátku počtu 21. století mnoho investorů vytvořili nové malé vinařství po celé zemi.

Vinařské oblasti

Podle klimatických podmínek a klasifikace EU patří Makedonská republika do III – Cb zóny pro výrobu odrůd z hroznů, a přijala enologické předpisy určené pro tuto zónu.

Republika Makedonie představuje jednu oblast pro pěstování vinné révy, kterou lze geograficky rozdělit do tří následujících oblastí:

1.      Region – Povardarie (Vardarské údolí, tj. Centrální region) – zahrnuje 83 % celkové produkce

2.      Pelagonia – region Polog (Západní oblast) – zahrnuje 13 % celkové produkce

3.      Pšinya – Osogovo (východní oblast) – zahrnuje 4 % z celkové produkce

Tyto tři oblasti jsou rozděleny do 16 obvodů (podoblastí) vyznačující se odlišnými výrobními podmínkami a jinou intenzitou výroby. Největším podíl produkce hroznů a vína má Tikvešská vinařská oblast, která představuje centrální a největší podoblast regionu Povardarie, a zaujímá veškerý prostor vhodný pro kultivaci vinné révy v obcích Demir Kapija, Kavadarci, Rosoman, Negotino a Gradsko.

Klimatické podmínky

Intenzivní aroma makedonského vína je výsledkem kombinace vlivu středomořského a kontinentální podnebí s teplými letními dny a chladnějšími nocemi. Zdlouhavý proces zrání, který soustřeďuje cukr a kyseliny v hroznech, zajistí bohatou barvu a komplexní aroma vína.

Vinice a vinná réva

Dnes v Makedonii vinice zaujímají kolem 24.000 hektarů půdy, které produkují značné množství hroznů nejvyšší kvality. Hlavní odrůdy pěstované v Makedonii jsou Vranec (červené) a Smederevka (bílé). Kromě těchto dvou nejoblíbenější druhů sem patří také ty mezinárodní, jako je Merlot, Cabernet Sauvignon a Pinot Noir (červených odrůdy) a Chardonnay, Ryzlink rýnský a Sauvignon Blanc (bílé odrůdy).

Existuje také řada dalších odrůd pěstovaných v Makedonii, jako je Muškát Ottonel, Semillon, Rkaciteli, Grenache Blanc a Kadarka. A pak je tu skupina místních exotických a regionálních odrůd jako např. Zilavka, Prokupec a Stanušina. Vinařství v Makedonii je velmi bohaté a nabízí různorodé podmínky pro pěstování vinné révy, tento potenciál však teprve začíná být využíván, a to i přesto, že tato země má v této oblasti za sebou dlouhou a významnou historii.

Zdroj: Macedonia Timeless

Zdroj: Macedonia Timeless

Vinařství

V Makedonii se nachází 80 oficiálně registrovaných vinařství s celkovou kapacitou nad 220 milionů litrů. Vinařství zpracovává asi 70 % z celkového vypěstovaného množství hroznů, zatímco asi 30 % je zpracovávaná přímo ze strany pěstitelů pro jejich vlastní domácí spotřebu a produkci vína a “ rakie“ (hroznové pálenky).

Marketingová výzva

V době socialismu zde působila, kromě 13 velkých vinařství, pouze dvě, která byla částečně orientovaná na lahvovou výrobu vína. To zapříčinilo, že se vyráběné víno prodávalo pouze množstevně, bez snahy vybudovat z makedonského vína prestižní značku. Tato skutečnost pronásleduje makedonského vinařství dodnes. Ačkoli jde významné množství investic právě do tohoto odvětví, spotřebitelé vína po celém světě stále nepovažují Makedonii za zemi vína.

Pravdou je, že při čtení v některých z průvodců, knih, encyklopedií nebo ​​časopisů o víně, budete muset vynaložit hodně úsilí, abyste získat nějaké přesné informace o makedonském víně, s výjimkou těch, které jsou vydávány v některých z bývalých jugoslávských republik. To se však  výrazně změní v blízké budoucnosti. Skutečnost, že čtete tento text, poukazuje na se lidé začínají více zajímat o makedonská vína.

Noví majitelé dřívějších státních vinařství investují do modernizace zařízení, rekonstrukce vinařství a rozvoje lidských zdrojů, aby se makedonské vinařské odvětví přeneslo od množstevní výroby k láhvové výrobě vína. Investoři nových vinařství jej budovali s jasnou vizí pro výrobu lahvových vín od úplného začátku.

Všechny vinice investují do všech aspektů marketingu a společně s Vládou Makedonské republiky se snaží šířit povědomí o makedonském vínu. Zde můžete shlédnout nové reklamní video věnované makedonskému vínu​​:

Vinařství v Makedonii, sní o dni, kdy bude makedonský Vranec známý jako „Další Velké Červené“. Přijeďte do Makedonie ochutnat makedonské víno v rámci vinařské turistiky​. Jsme si jisti, že budete nadšeni.

Destinací měsíce je Makedonie.

Více informací o Makedonii najdete na: www.macedonia-timeless.com

Jeden komentář

  1. Vlasta says:

    Přítelkyně nedá dopustit na Makedonské víno. Vypadá to, že bychom se letos i mohli na dovolenou do Makedonie. Pro přítelkyni víno, pro mě jeskyně!

Komentovat

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *