Tvůrčí energie zámku Dukovany

První, co se při názvu Dukovany lidem vybaví, je jistě jaderná elektrárna. Spojení se slovem zámek navodí překvapení a možná i dohady. Svým způsobem je Zámek Dukovany také nabit energií, ale tou tvůrčí, což prokázal i jako nedávný finalista soutěže DestinaCZe.

Foto: Zámek Dukovany

Počátky zámku Dukovany jsou spjaty s velmi emancipovanou hraběnkou Marií Brigitou de Canal, rozenou Chotkovou, která dala zámeček postavit koncem 18. století. Jeho současná ředitelka Kateřina Horká (na snímku) působí také velmi emancipovaným dojmem. Tato absolventka oboru marketingová komunikace a PR na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze studovala zároveň Mana­gement cestovního ruchu na pražské Vysoké škole hotelové. Zkušenosti získala působením v řadě hotelů doma i v zahraničí. V roce 2014 koupila společnost Hotel ATOM, s. r. o., stala se její jednatelkou a zároveň ředitelkou hotelu Atom v Třebíči, který si pronajímá.

„Pro koupi zámku Dukovany se rozhodl v roce 2014 můj otec Richard Horký,“ říká Kateřina Horká. „A protože hotel Atom je také v jeho vlastnictví, bylo celkem logické, že jsme nastavili stejný model. Otcova firma uzavřela s obcí Dukovany smlouvu o smlouvě budoucí kupní, kde je prodej zámku podmíněn jeho rekonstrukcí a zprovozněním restaurace hotelu. Smlouva byla již naplněna a k převodu nemovitosti by mělo dojít do konce letošního roku.“

Byla to nákladná rekonstrukce?
Zámek byl stavebně v dobrém stavu. V hlavní budově se jednalo v podstatě „jenom“ o zařizování interiérů. Nejvíce stavebních prací probíhalo v bočních křídlech, konkrétně tam, kde jsou umístěny hotelové pokoje. Tam se dělalo nově vše. Zámecká restaurace se zázemím byla stavebně hotová po posledním provozovateli. Zbývalo ji vybavit nábytkem a technologiemi.

Právě stylové interiéry si hosté velmi chválí…
Zařizování interiérů bylo největším úkolem. Neměli jsme žádný konkrétní vzor, ale pan architekt Jiří Hejátko hledal inspiraci v různých historických budovách u nás i v Itálii, kam často cestuje. Chtěli jsme, aby vše působilo zámecky, ale ne pseudohistoricky. Na pokojích pro nás bylo primární pohodlí hostů. Všechen nábytek s výjimkou židlí jsme vyráběli na míru podle návrhů pana architekta. Dominantou interiérů jsou výrazné tapety, bohaté závěsy a další textilní dekorace. Ty vytvářejí útulnost. Stále ladíme doplňky v podobě obrazů a dalších předmětů, což jsou většinou historické originály. Detaily jsou hrozně důležité. Moc mě těší, když je hosté ocení, jako například keramické zásuvky.

Zámek obklopuje i příjemný anglický park, vznikal se zámkem?
Je třeba říci, že se o něj zasloužil druhý manžel hraběnky Emmanuel Malabail hrabě de Canal, za kterého se tajně vdala. Byl to filantrop a nadšený botanik i zoolog, oba prý byli vysoce postavení v rámci obce zednářské…

Obec Dukovany v jihozápadní části Moravy patří kraji Vysočina, ale leží i na hranici s Jihomoravským krajem. Není odsud daleko do řady zajímavých míst v obou krajích. Jak toho využívají hosté?
Naši hosté často vyrážejí na výlety všemi směry autem nebo na kole, protože v okolí je celá řada zajímavých historických, přírodních i technických míst. Oblíbenými cíli jsou zámky v Náměšti a Jaroměřicích, pivovar v Dalešicích a Třebíč. Někdy k nám míří sami Brňané, ať už na prohlídku zámku spojenou s obědem, nebo třeba na odpočinkový víkend s přenocováním. Ale měli jsme i hosty, kteří se účastnili některého z velkých veletrhů na brněnském výstavišti a bydleli u nás.

I když na internetu převažuje chvála, některé připomínky se vztahují ke službám. Je ještě stále nelehké sehnat profesionální personál?
Naši zaměstnanci jsou většinou hodně mladí, často čerství absolventi středních škol či učilišť. Sami je vychováváme. Na jednu stranu je to výhoda, protože nemají některé zlozvyky z jiných provozů, ale znamená to hodně práce pro obě strany. Když přijímáme nového člověka, je pro nás nejdůležitější jeho postoj k práci, chuť učit se novým věcem a zlepšovat se. U servírek a dalších pracovníků, kteří jsou v přímém kontaktu s hosty, pak hraje prim příjemné vystupování. Komunikativnost a vstřícnost musí mít člověk v sobě, to naučit nelze. Přitom tyto vlastnosti u personálu hosté nejvíce oceňují.

A jazyková vybavenost zaměstnanců?
To je stále ještě problém. I u absolventů středních škol, kde by člověk čekal alespoň základní znalost angličtiny… Přiznávám se, že s tím bojujeme nejvíce, protože hosté ze zahraničí tvoří asi čtvrtinu naší klientely. Chystáme proto jazykové kurzy pro stávající zaměstnance.

Kdo bývá nejčastějším hostem vašeho zámeckého hotelu a jeho restaurace?
Restaurace je otevřená od května 2016 a první etapu ubytovací části jsme zprovoznili v prosinci 2016. Do restaurace chodí jak výletníci, tak lidé z Dukovan a okolí na nedělní oběd či oslavit narozeniny. Hotel svým romantickým prostředím láká hlavně páry, a to všech věkových kategorií. Od května do září patří většina víkendů svatbám, jejichž hosté často využívají i ubytování. A výjimkou není ani korporátní klientela. Té chceme do budoucna nabídnout i možnost pronájmu zámecké expozice, která byla otevřena letos v létě, pro uspořádání originálních firemních akcí.

Se zámky bývá spojován luxus, což je široký pojem. Jaký luxus vyznává zámek Dukovany?
Pocit luxusu a přepychu by neměl být na úkor pohodlí a příjemné atmosféry, kde se hosté cítí především dobře. Právě na této atmosféře si zakládáme. Máme jen 16 pokojů a i jednotlivé sály a salonky jsou spíše komorní – optimální velikost akce v našich prostorách je maximálně 70 osob. Tomu odpovídá rodinná atmosféra. Klid a pohoda v jedinečném prostředí a s osobním přístupem ke každému hostovi. Tak chápeme luxus zámku Dukovany.

Nejlepším doporučením je osobní doporučení hostů. A jaké by bylo to vaše?
Zámek je opravdu kouzelné místo samo o sobě, a to v každé roční době. Procházka po přilehlém anglickém parku je příjemnou záležitostí na jaře i na podzim. Já sama sem jezdím užívat pohodové atmosféry a dobrého jídla i načerpat sil.

Marta Jedličková

Komentovat

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *