Turismus prochází žaludkem

Jak vypadá odpovědné cestování u nás? Kde se zrodilo a kam směřuje? Poroste s vyšší vzdělaností také zájem o odpovědné cestování? Zlákáme českého turistu na moravské uzené a brambory?

Foto: Leoš Horký

Foto: Leoš Horký

 

Ačkoliv o tom širší veřejnost moc neví, projekty odpovědného cestování či „šetrného“ začaly u nás už od roku 1993. Evropská unie nabízela projekt financovaný z Nizozemska pro dodatečné hledání vedlejších příjmů pro ekologické zemědělce. Čeští farmáři tak dostali nabídku ubytovávat u sebe zahraniční turisty.

Realizace projektu se zúčastnili Michal Burian a Tomáš Zídek, později i Jan Dvorský. ECEAT (European Centre for Ecological and Agricultural Tourism) byl jako samostatný subjekt založen v roce 1994 Michalem Burianem v podobě Nadace ECEAT, se změnou zákona nadace ukončila činnost a bylo založeno stejnojmenné občanské sdružení, jež je aktivní do současné doby. První rok do České republiky přijelo na dovolenou několik set Nizozemců, a tak se u nás začaly pozvolna rozbíhat projekty odpovědného cestování.

ECEAT u nás začal rozbíhat ekoagroturistiku, vytvořil projekt www.prazdninynavenkove.cz, který předal Svazu venkovské turistiky. V současnosti se sdružení věnuje především rozvoji systému ECEAT QUALITY LABEL a dlouhodobému projektu Stezky dědictví – programu rozvoje regionální gastronomie.

Stezky dědictví jsou založené na restauracích a gastronomických akcích. „Naším v současnosti nejvíce podporovaným a propagovaným projektem jsou Stezky dědictví. Jde primárně o projekt podpory přírodního a kulturního dědictví, my jsme si vybrali gastronomii jako jeho důležitou a velice srozumitelnou část,“ řekl Michal Burian, předseda sdružení ECEAT a ředitel Eden Centre. s. r. o.

Do projektu Stezky dědictví se mohou zapojit restaurace, které připravují pokrmy z místních zdrojů a nakupují potraviny od místních dodavatelů. Peníze tak zůstávají v místě, neodplývají do zahraničí. Dalším momentem je důraz na tradiční recepty nebo i jejich inovovanou podobu, některé podniky používají suroviny i v biokvalitě. A v neposlední řadě jsou takové poctivé pokrmy bez éček opravdu k jídlu. „Nedílnou součástí projektu jsou velké gastronomické akce, jejichž hlavními tématy jsou tradiční místní suroviny. Jde například o Slavnosti chřestu v Ivančicích, Slavnosti moravského uzeného na hradě Veveří v Brně nebo připravované Slavnosti brambor v Bystřici nad Pernštejnem,“ dodal Burian.

V současnosti probíhá strategický projekt kraje Vysočina a města Bystřice nad Pernštejnem – pod pracovním názvem Centrum zelených vědomostí (www.edencentre.cz). „Sám jsem na přípravě projektu pracoval osm let, než se nám jej podařilo dovést s partnery do finále. Jde o strategický projekt, který v místě zdevastovaného statku zřizuje „eko“ zábavní park, centrum Eden, jenž je propojen s farmou Eden a současně bude sloužit jako školní praktické pracoviště. Zanedlouho budeme otevírat obálky s nabídkami, samotná stavba má trvat rok. Cílová návštěvnost je 50 000 osob/rok, důležitou skupinou jsou školní děti. Těší nás, že se projekt bude realizovat právě na Bystřicku, které získalo ocenění Eden, European Destination of Excellence,“ vysvětlil Burian. Předpokládaný termín, kdy by se mělo centrum otevřít, je září 2014.

Další akce projektu Stezky dědictví

Slavnosti brambor

21.–22. září 2013 – Bystřice nad Pernštejnem

Přehlídka nejlepších pěstitelů brambor z celé Vysočiny. Bramborové hodování zajišťuje místní farma EDEN – produkty z ráje. Pořadatelé připravují kuchařskou show, klání ve škrábání brambor, soutěž o největší bramboru a spoustu dalších bramborových atrakcí. Návštěvníci si budou moci vyzkoušet i jízdu na koních nebo řízení traktoru. Nebude chybět ani speciální slavnostní pětichodové bramborové menu.

www.eden-farma.cz/slavnosti-brambor/

 

Slavnosti moravského uzeného

únor 2014 – hrad Veveří – Brno

Nejlepší uzenáři z celé Moravy se utkají v kategorii „nejlepší moravské uzené“. Návštěvníkům nabízejí desítky druhů uzenin v nejlepší kvalitě bez konzervantů a umělých přísad. Poslední ročník nabízel paštiky, uzený bok, moravské klobásky atd. Přímo na nádvoří hradu mohou zájemci ochutnat zabijačkové speciality (ovarovou polévku, jitrnice, jelita, tlačenku i ovar s jablečným křenem nebo uzené se švestkovou omáčkou a prejt se zelím), opéci si klobásky a zahřát se kvalitním svařákem. Součástí je masopustní průvod, řemeslný jarmark a program pro děti.

K období masopustu patří ale i sladké speciality jako koblížky nebo boží milosti. A v únoru nesmí chybět ani něco pro zahřátí. Nalévat se bude moravská slivovice, svařené moravské víno nebo pomerančový punč.

www.facebook.com/SlavnostiMoravskehoUzeneho

 

Lucie Poštolková

Komentovat

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *