Tip na víkend: Přijďte ochutnat valašské speciality na jubilejní 5. Karlovský gastrofestival

Ochutnávky toho nejlepšího z valašské kuchyně, ale i novinku v podobě frgálové manufaktury, soutěž frgálů, farmářský trh, kuchařské show, ochutnávky vín předních tuzemských vinařů či galavečeře s uznávanými šéfkuchaři včetně držitele michelinské hvězdy: to vše nabídne Karlovský gastrofestival, který se uskuteční 4. – 6. října ve Velkých Karlovicích. Obliba této gastronomické akce, která letos vstupuje do 5. ročníku, rok od roku roste, o čemž svědčí loňská návštěvnost  10 tisíc lidí.

Foto: www.karlovskygastrofestival.cz

Foto: www.karlovskygastrofestival.cz

Mottem Karlovského gastrofestivalu je propagovat a popularizovat regionální producenty a tradiční valašskou kuchyni, k níž neodmyslitelně patří kyselice, halušky, frgál či slivovice. Součástí proto bývá i tradiční soutěž o nejlepší valašský frgál, frgálová manufaktura pro zájemce proniknout do tajemství přípravy frgálů, a nechybí ani zabíjačka. Gastrofestival se ale otevírá i hostům z regionu a zahraničí. Na farmářském trhu tak budou opět zastoupeny mj. sýry, pršut, vína a další produkty z Friuli, partnerského regionu Zlínského kraje v Itálii. Svou účast také přislíbili farmáři z Maďarska.

Hlavním bodem programu Karlovského gastrofestivalu je Gastro tour s farmářským trhem, při níž mohou lidé v sobotu i neděli od 10 do 18 hodin navštěvovat místní hospody a další gastro zastávky a ochutnávat různé speciality a krajové produkty. Všude v tento den platí jednotná měna Valašský gastroš, kterou je možné na každé zastávce směnit v poměru 1 gastroš = 25 Kč.

Foto: www.karlovskygastrofestival.cz

Foto: www.karlovskygastrofestival.cz

Do Gastro tour se zapojuje většina hospod, restaurací a hotelů v karlovickém údolí Léskové, které jsou rozprostřeny ve vzdálenosti do 3,5 km. Mezi 11 gastro zastávkami se mohou návštěvníci projít po cyklostezce Bečva, nebo svézt vláčkem, koňským povozem a historickým autobusem. Gastro tour provází i další programy: řemeslný jarmark, hudební vystoupení,  kuchařské show, nechybí zábava pro děti. Velké oblibě se těší zejména Soutěž o nejlepší valašský frgál. Uskuteční se v neděli 6. října.Vstup na Gastro tour je zdarma, čímž je Karlovský gastrofestival mezi podobnými akcemi v ČR ojedinělý.

Hotely Lanterna a Horal bídnou v pátek, sobotu i neděli milovníkům vysoké gastronomie populární Galavečeře. Připravují je „domácí“ šéfkuchaři a každý rok také atraktivní host, držitel prestižní michelinské hvězdy.  Letos zde přivítají jednoho z dvojice oceněných šéfkuchařů – Oldřicha Sahajdáka z La Degustation Boheme Bourgeoise. Většinou nevaří mimo svoji restauraci, ale myšlenka Karlovského gastrofestivalu ho nadchla, takže udělal výjimku.,“ uvedl Tomáš Blabla, ředitel hotelů Resortu Valachy, který je hlavním pořadatelem gastrofestivalu. O rostoucím zájmu lidí o kvalitní gastronomii svědčí fakt, že Michelinská galavečeře Oldřicha Sahajdáka chystaná na sobotu 5. října se vyprodala za pouhý týden.

red

 

Enter the text or HTML code here

Komentovat

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.