Tip na víkend: Přijďte ochutnat valašské speciality na jubilejní 5. Karlovský gastrofestival

Ochutnávky toho nejlepšího z valašské kuchyně, ale i novinku v podobě frgálové manufaktury, soutěž frgálů, farmářský trh, kuchařské show, ochutnávky vín předních tuzemských vinařů či galavečeře s uznávanými šéfkuchaři včetně držitele michelinské hvězdy: to vše nabídne Karlovský gastrofestival, který se uskuteční 4. – 6. října ve Velkých Karlovicích. Obliba této gastronomické akce, která letos vstupuje do 5. ročníku, rok od roku roste, o čemž svědčí loňská návštěvnost  10 tisíc lidí.

Foto: www.karlovskygastrofestival.cz

Foto: www.karlovskygastrofestival.cz

Mottem Karlovského gastrofestivalu je propagovat a popularizovat regionální producenty a tradiční valašskou kuchyni, k níž neodmyslitelně patří kyselice, halušky, frgál či slivovice. Součástí proto bývá i tradiční soutěž o nejlepší valašský frgál, frgálová manufaktura pro zájemce proniknout do tajemství přípravy frgálů, a nechybí ani zabíjačka. Gastrofestival se ale otevírá i hostům z regionu a zahraničí. Na farmářském trhu tak budou opět zastoupeny mj. sýry, pršut, vína a další produkty z Friuli, partnerského regionu Zlínského kraje v Itálii. Svou účast také přislíbili farmáři z Maďarska.

Hlavním bodem programu Karlovského gastrofestivalu je Gastro tour s farmářským trhem, při níž mohou lidé v sobotu i neděli od 10 do 18 hodin navštěvovat místní hospody a další gastro zastávky a ochutnávat různé speciality a krajové produkty. Všude v tento den platí jednotná měna Valašský gastroš, kterou je možné na každé zastávce směnit v poměru 1 gastroš = 25 Kč.

Foto: www.karlovskygastrofestival.cz

Foto: www.karlovskygastrofestival.cz

Do Gastro tour se zapojuje většina hospod, restaurací a hotelů v karlovickém údolí Léskové, které jsou rozprostřeny ve vzdálenosti do 3,5 km. Mezi 11 gastro zastávkami se mohou návštěvníci projít po cyklostezce Bečva, nebo svézt vláčkem, koňským povozem a historickým autobusem. Gastro tour provází i další programy: řemeslný jarmark, hudební vystoupení,  kuchařské show, nechybí zábava pro děti. Velké oblibě se těší zejména Soutěž o nejlepší valašský frgál. Uskuteční se v neděli 6. října.Vstup na Gastro tour je zdarma, čímž je Karlovský gastrofestival mezi podobnými akcemi v ČR ojedinělý.

Hotely Lanterna a Horal bídnou v pátek, sobotu i neděli milovníkům vysoké gastronomie populární Galavečeře. Připravují je „domácí“ šéfkuchaři a každý rok také atraktivní host, držitel prestižní michelinské hvězdy.  Letos zde přivítají jednoho z dvojice oceněných šéfkuchařů – Oldřicha Sahajdáka z La Degustation Boheme Bourgeoise. Většinou nevaří mimo svoji restauraci, ale myšlenka Karlovského gastrofestivalu ho nadchla, takže udělal výjimku.,“ uvedl Tomáš Blabla, ředitel hotelů Resortu Valachy, který je hlavním pořadatelem gastrofestivalu. O rostoucím zájmu lidí o kvalitní gastronomii svědčí fakt, že Michelinská galavečeře Oldřicha Sahajdáka chystaná na sobotu 5. října se vyprodala za pouhý týden.

red

 

Komentovat

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *