Slovenské halušky v Indii a ájurvéda na Slovensku

Projekt „Food got Slovak-ed“ nebo „Jedlo sa poslovenčilo“ se v Kóčin na jihu Indie představil jako společná aktivita slovenské cestovní kanceláře „Shakti Trails“ (Umění cestovat) a bratislavského bistra s donáškou zdravého jídla “ MoshiMoshi“ (revoluce ve stravování).

Cafe Papaya, food revolution, shakti trails

Foto: Cafe Papaya

Ve známé kavárně umělců a filmových tvůrců “ Cafe Papaya “ v Kóčin, v jihoindickém státě Kerala, se v neděli 24. listopadu podávaly tradiční slovenské jídla. „Vařili jsme noky, haruľu, švestkové pirohy, bobaľky a připravovali tradiční pomazánky, jak je známe z dětství! Akce byla součástí „Food Revolution“ Iniciativy za zdravé tradiční stravování, kterou se nám úspěšně podařilo přestavit i v Indii,“ řekl Jan Angus z MoshiMoshi.

Akce zaujala více než 200 návštěvníků, mezi nimiž nechyběli členové známých hudebních skupin Avial, Vidwan , Motherjane, filmová herečka Rima Rajan a její manžel Aashiq Abu – producent, největšího jihoindického filmového hitu „Idduki Gold,“ který si vyžádal recept na bramboráky, který mu nejvíce chutnal spolu s rybí pomazánkou. Jak se Aashiq Abu vyjádřil: „Slovenský večer překonal moje očekávání. Indové jsou, co se týče jídla velmi konzervativní národ, a proto mě překvapilo množství lidí, kteří přišli ochutnat slovenskou kuchyni. “

Na začátku „Slovensko – Indické výměny“ stála iniciativa Zuzany Zwiebel ze Shakti Trails, která před rokem začala rozvíjet koncept „Ayurveda Trails in the Heart of Europe“ ( Ájurvédické cesty v srdci Evropy), jejímž cílem je představit ájurvédu – tradiční indickou medicínu ve střední Evropě. Pro podporu tohoto projektu se jí podařilo získat bratislavské bistro s donáškou zdravého jídla „MoshiMoshi“ propagující „Food Revolution“ na Slovensku a jednu z největších hotelových síti v jižní Indii CGH Earth, která jako první představila koncept udržitelného cestování na místním trhu.

[wzslider]

Chlapci z „MoshiMoshi“ strávili poslední měsíc na jihu Indie a spolu s ájurvédické lékaři a kuchaři hotelové sítě CGH Earth se zaučovali do tajů ájurvédy a od ledna 2014 zařadí do své nabídku chutné a očistné ájurvédické menu, které budou roznášet v Bratislavě, ale také se spolu se „Shakti Trails“ brzy stanou průvodci na kulinářských výletech po jižní Indii.

Vize Projektu

Food revolution nekončí jen na Slovensku. „Připravujeme také spolupráci s Českou republikou a Litvou. Plánujeme další země, kde hledáme vhodné partnery,“ řekla pro TTG Zuzana Zwiebel. „Naším cílem je, aby ti co přijedou, se naučili víc o ájurvédě a zařadili tak do své nabídky i ájurvédské menu. A v momentě, kdy už budou v Indii, předvedou své dovednosti a kulturu,“ dodala Zuzana Zwiebel.

Hlavní myšlenkou je propagovat zdravé jídlo a spojování lidí. Zuzaně Zwiebel se tak daří propojovat Food Revolution a Art of Travel, na kterém se zakládá koncept “Shakti Trails”. Umění cestovat vychází ze třech slov: Spirit – Story – Style. Spirit – to jsou lidé a jejich neobyčejně obyčejní, co dělají něco, co inspiruje ostatní. Story – jsou jejich příběhy a jak je mi můžeme sdílet. Style – není o luxusu, ale o zážitcích a zkušenostech….

red

Enter the text or HTML code here

Komentovat

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.