Slovenské halušky v Indii a ájurvéda na Slovensku

Projekt „Food got Slovak-ed“ nebo „Jedlo sa poslovenčilo“ se v Kóčin na jihu Indie představil jako společná aktivita slovenské cestovní kanceláře „Shakti Trails“ (Umění cestovat) a bratislavského bistra s donáškou zdravého jídla “ MoshiMoshi“ (revoluce ve stravování).

Cafe Papaya, food revolution, shakti trails

Foto: Cafe Papaya

Ve známé kavárně umělců a filmových tvůrců “ Cafe Papaya “ v Kóčin, v jihoindickém státě Kerala, se v neděli 24. listopadu podávaly tradiční slovenské jídla. „Vařili jsme noky, haruľu, švestkové pirohy, bobaľky a připravovali tradiční pomazánky, jak je známe z dětství! Akce byla součástí „Food Revolution“ Iniciativy za zdravé tradiční stravování, kterou se nám úspěšně podařilo přestavit i v Indii,“ řekl Jan Angus z MoshiMoshi.

Akce zaujala více než 200 návštěvníků, mezi nimiž nechyběli členové známých hudebních skupin Avial, Vidwan , Motherjane, filmová herečka Rima Rajan a její manžel Aashiq Abu – producent, největšího jihoindického filmového hitu „Idduki Gold,“ který si vyžádal recept na bramboráky, který mu nejvíce chutnal spolu s rybí pomazánkou. Jak se Aashiq Abu vyjádřil: „Slovenský večer překonal moje očekávání. Indové jsou, co se týče jídla velmi konzervativní národ, a proto mě překvapilo množství lidí, kteří přišli ochutnat slovenskou kuchyni. “

Na začátku „Slovensko – Indické výměny“ stála iniciativa Zuzany Zwiebel ze Shakti Trails, která před rokem začala rozvíjet koncept „Ayurveda Trails in the Heart of Europe“ ( Ájurvédické cesty v srdci Evropy), jejímž cílem je představit ájurvédu – tradiční indickou medicínu ve střední Evropě. Pro podporu tohoto projektu se jí podařilo získat bratislavské bistro s donáškou zdravého jídla „MoshiMoshi“ propagující „Food Revolution“ na Slovensku a jednu z největších hotelových síti v jižní Indii CGH Earth, která jako první představila koncept udržitelného cestování na místním trhu.

Cafe Papaya, food revolution, shakti trailsCafe Papaya, food revolution, shakti trailsCafe Papaya, food revolution, shakti trailsCafe Papaya, food revolution, shakti trailsCafe Papaya, food revolution, shakti trails

Chlapci z „MoshiMoshi“ strávili poslední měsíc na jihu Indie a spolu s ájurvédické lékaři a kuchaři hotelové sítě CGH Earth se zaučovali do tajů ájurvédy a od ledna 2014 zařadí do své nabídku chutné a očistné ájurvédické menu, které budou roznášet v Bratislavě, ale také se spolu se „Shakti Trails“ brzy stanou průvodci na kulinářských výletech po jižní Indii.

Vize Projektu

Food revolution nekončí jen na Slovensku. „Připravujeme také spolupráci s Českou republikou a Litvou. Plánujeme další země, kde hledáme vhodné partnery,“ řekla pro TTG Zuzana Zwiebel. „Naším cílem je, aby ti co přijedou, se naučili víc o ájurvédě a zařadili tak do své nabídky i ájurvédské menu. A v momentě, kdy už budou v Indii, předvedou své dovednosti a kulturu,“ dodala Zuzana Zwiebel.

Hlavní myšlenkou je propagovat zdravé jídlo a spojování lidí. Zuzaně Zwiebel se tak daří propojovat Food Revolution a Art of Travel, na kterém se zakládá koncept “Shakti Trails”. Umění cestovat vychází ze třech slov: Spirit – Story – Style. Spirit – to jsou lidé a jejich neobyčejně obyčejní, co dělají něco, co inspiruje ostatní. Story – jsou jejich příběhy a jak je mi můžeme sdílet. Style – není o luxusu, ale o zážitcích a zkušenostech….

red

Komentovat

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *