Restaurace se omezení stravenek nebojí

Záměr ministryně financí rozšířit možnosti pro zaměstnanecké stravování poskytnutím paušální částky ke mzdě podporuje Asociace hotelů a restaurací České republiky. Pro zaměstnavatele i zaměstnance by přineslo větší flexibilitu v zajištění stravování bez ohledu na to, zda restaurace nebo občerstvení stravenky přijímá.

Foto: Pixabay

Podle průzkumu AHR ČR již v současné době přibližně 30 % restaurací stravenky nepřijímá. Časová a administrativní zátěž spojená se stravenkami je pro restaurace velmi zatěžující. Navíc musejí provozovatelé platit provize z nominální hodnoty každé stravenky, a to až 6 % firmám, které stravenky tisknou. Přijímá-li restaurace elektronické stravenky, hradí k tomu ještě provize poskytovatelům terminálů.

„Pokud někdo argumentuje tím, že je třeba zajistit účelovost poskytnutého příspěvku na stravu, pak papírové stravenky ji nezajistí. Stravenky jsou běžně přijímány i jinými subjekty než poskytovateli stravovacích služeb a u některých obchodníků dochází i k jejich opětovnému oběhu. Na druhou stranu, pro zaměstnance, kteří jsou často na cestách, případně se místo jejich práce mění, by paušální odměnou odpadlo mnoho starostí, jak a kde se stravovat,“ uvedl k návrhu Václav Stárek, prezident AHR ČR. Podle něj mají zaměstnanci také problém s tím, že stravenky, jejichž platnost je omezena časem, propadnou a o část příspěvků tak přijdou.

Značné procento restaurací přijímá stravenky jen z důvodu konkurenceschopnosti s okolními restauracemi. Podle průzkumu AHR ČR se 60 % restaurací přijímající stravenky nebojí toho, že by z dlouhodobého hlediska přišlo o své hosty. Pokud by došlo k úbytku hostů, pak by se jednalo pouze o malou část návštěvníků v době obědových menu a tento jev by byl pouze dočasný. Lidé, kteří preferují teplé jídlo s obsluhou v restauracích, budou v případě poskytnutí finanční částky ke mzdě navštěvovat restaurace i nadále. Nebudou měnit svůj životní styl jen proto, že nemají stravenky. Ti, kteří stravenky používají již nyní na nákupy potravin v obchodech, budou tak jako doposud využívat finančních příspěvků k zajištění jiných forem stravování.

Newsroom TTG/AHR ČR

Enter the text or HTML code here

Komentovat

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..