Ponořte se do odpovědného cestování

Možná některým nahání odpovědnost husí kůži. Ale při dlouhodobém plánování obchodních projektů se bez odpovědnosti neobejdete. Podívejte se pod pokličku u nás málo známého odpovědného cestování.

Resort Kuramathi

Resort Kuramathi

Odpovědné cestování nejsou jen bio a eko farmy. Je to koncept, kdy na první pohled nepoznáte, že jde o hotel zapojený do odpovědného cestování. Štítek na dveřích či v menu vám ale může prozradit, že podnik dbá na zásady tzv. „responsible tourism“ a je zařazen do nějakého certifikačního systému. Zapojují se totiž klasické hotely, ale i luxusní resorty.

V praxi to vypadá jednoduše – subjekt dodržuje jistá pravidla. Například hotel odebírá ryby z lokálních zdrojů a nekupuje levnější ze vzdálených oblastí. Podporou místní komunity se tak vytváří přirozený vývoj. Subjekt se tak zaregistruje do programu odpovědného cestování v rámci jednotného systému.

Certifikačních systémů je celá řada. Každý pak disponuje stupnicí či udílením cen, které pomáhají lidem orientovat se v tom, do jaké míry je daný produkt „odpovědný“. Například v rámci ubytování funguje Blaue Schwalbe, ECEAT Quality Label, EU LABEL atd. Volnočasové aktivity sdružuje Green Key, parky kontroluje Eurepean Charter for sustainable tourism a The PAN PARKS Initiative. Cestovatelské a turistické podnikání pak posuzuje Green Globe Certification, EarthCheck a Travelife. Bohužel zatím ne všechny programy expandovaly do celého světa.

U nás se téma odpovědného cestování většinou moc neřeší. Maximálně známe systém Modrých vlajek, které označují čisté pláže a přístavy. Což funguje jako efektivní marketingový magnet.

„Udržitelnost v rámci výjezdového cestovního ruchu zatím není zásadním faktorem pro rozhodování českých turistů, ale pomalu se to mění. Myslím si, že nám dorůstá strana poptávky,“ hodnotil situaci Hynek Špinar, zástupce České republiky v Evropské asociaci cestovních kanceláří ECTAA v komisi pro udržitelný turis­mus a cílové destinace.

V současnosti u nás zatím fungují Stezky dědictví a různé farmy. V dohledné době budou mít CK k dispozici přehledný manuál, který jim pomůže zorientovat se v divočině „odpovědného cestování“.

Mniši v Barmě Autor: Jan Rybář

Mniši v Barmě Autor: Jan Rybář

PŘÍKLAD 1: Úcta k přírodě. Stále je potřeba dbát a pečovat o přírodní rovnováhu. Na Maledivách se dokonce mohou po

tápěči zapojit v resortu Kuramathi k znovuvybudování korálových útesů. Zájemci neloví mušle, ale naopak pod vodu umísťují pilíře pro korály.

PŘÍKLAD 2: Žádné peníze diktátorům. Mnoho z těch, kteří cestují do Barmy (na snímku) nebo třeba na Kubu, již před cestou řeší, jak co nejméně peněz „dát“ tamním režimům. V Barmě se například vyhýbají hotelům vlastněným státem.

PŘÍKLAD 3: Udržování tradic. Farmy a statky jsou jedním z pilířů, které pomáhají udržovat tradice a propojení mezi přírodou a člověkem. Bio a eko farmy najdete u nás, ale i po celé Evropě.

PŘÍKLAD 4: Podpora místní komunity. Řada cestovatelů dává přednost lokálním průvodcům a místním restauracím před světovými řetězci. Například podporují společnost v Nepálu, pomáhají tak společnosti se dál rozvíjet.

 

 Ve zkratce

Odpovědné cestování jednoduše shrnul prof. Donald Hawkins z GWU v New Yorku do trojúhelníku tří „P“:

PEOPLE = LIDÉ

Sociokulturní udržitelnost ve směru k zaměstnancům, ale také k místní společenské skupině.

PLANET = PLANETA

Planetou se myslí ochrana prostředí, tedy environmentální udržitelnost.

PROFIT = ZISK

Poslední „P“ zajišťuje stabilitu celého systému. Tak aby mohly být projekty udržitelné z dlouhodobého hlediska, musejí být také výnosné.

  Lucie Poštolková

Jeden komentář

  1. Pingback: Hynek Špinar: A co odpovědné cestování u nás? | TTG - vše o cestovním ruchu

Komentovat

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *