Pět měst představuje symboly místní gastronomie

Italské Benátky, chorvatský Dubrovník, Brno, maďarský Kecskemét a polský Krakov, to jsou města, která se rozhodla v rámci projektu SLOW FOOD – CE představit své gastronomické dědictví.

Foto: Slow Food Brno

Mezi produkty gastronomického dědictví Brna a okolí patří například Velkopavlovické meruňky, vinohrady na Pálavě, Ivančický špargl, Pohořelický kapr nebo Panenské české jablko, které vyniká nejen svojí chutí, ale i odolností vůči různým podmínkám skladování a možností přímé konzumace. Město Dubrovník se zaměřilo na Dubrovnickou Malvasii, bílou odrůdu vína, která se podává zejména k bílým rybám a středomořské kuchyni nebo kamennou sůl pocházející z nejstarších chráněných evropských solných plání. Město Kecskemét je považováno za ovocný sad Maďarska díky množství slunečního svitu a solné struktuře půdy. Nejvzácnější ze všech tamních ovocných druhů je Hankovszkyho meruňka ze které se vyrábí celosvětově známá „pálinka“. Typickým gastronomickým produktem města Krakov je Obvařanek krakowsipečivo ve tvaru kroužku, které se před upečením posype hrubou solí, mákem, sezamem nebo sýrem. Obvařanek je tradičně nabízen v pouličních stáncích v ulicích města. Benátky nabízí hned několik gastronomických specialit, z nichž za zmínku stojí Lagoon Schia, smažené korýše s jemnou bílou polentou. Ke korýšům se zpravidla podává víno z doronských hroznů.

Tyto gastronomické poklady budou města postupně představovat na akcích pro domácí veřejnost i turisty.

Benátky uspořádají na podzim Benátské degustační dny, jejichž cílem je objevit ty pravé chutě města a podpořit místní produkty a gastronomii. Program města Brna, Ochutnejte rozmanitost Jižní Moravy, je zaměřený na chutě a vůně celého jihomoravského regionu. Kromě výstav a trhů se budou konat např. setkání s farmáři, na kterých se budou připravovat typické místní pokrmy. Centrem celoročních aktivit v Dubrovníku bude multimediální „jedlá“ výstava s názvem City Breadwinners, známý Zelený trh v maďarském městě Kecskemét zase bude hostit workshop, vzdělávací aktivity, ochutnávky, kuchařské show a představí místní producenty kvalitního jídla. A polský Krakov přichází s iniciativou Kulinářský Krakov, kterému dědictví na talíři dává šanci vytvořit plnohodnotný kulinářský turistický produkt, a rozšířit tak již bohatou turistickou nabídku o další, tentokrát gastronomické skvosty.

Do projektu SLOW FOOD – CE, který je financován z programu EU Interreg Central Europe, se mohou zapojit i další města, a to prostřednictvím platformy https://foodpathsnetwork.slowfood.com/

Newsroom TTG

Enter the text or HTML code here

Komentovat

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..