Pavla Sztulová: Jak se stát Školou roku?

Jak se stát Školou roku jsme se ptali paní Pavly Sztulové, ředitelky ostravské střední školy gastronomie, turismu a lázeňství AHOL, která se v hlasování Asociace hotelů a restaurací ČR stala Školou roku 2013.

Pavla Sztulová

Pavla Sztulová Zdroj: AHR ČR

Gratulujeme k tomuto titulu, který vaší škole bude jistě slušet. Jste v pořadí třetí oceněnou školou, můžete nám tu svou představit a prozradit, čím je podle vašeho mínění výjimečná?

Škola je otevřená, přátelská, iniciativní, moderní, ale i náročná. A doplňuji rodinného typu. Znám všechny žáky i jejich rodiče. Setkáváme se na plese, v dámském klubu i na kurzech vaření. Zaměřujeme se na jazykovou přípravu žáků doplněnou o jazykové vzdělávání v odborných předmětech. Realizujeme projekt Leonardo mobility. Žáci vyjíždějí na učební praxi do Bad Neustadtu a do Londýna. Po dobu dvou týdnů pracují v hotelích, cestovních kancelářích, cateringových službách… Seznamují se s nároky trhu práce v EU. Odborná praxe je zajišťována školou v prestižních firmách jak v tuzemsku, tak i v zahraničí, v Německu, Anglii, Francii, Řecku.

V rámci vzdělávání v moderních specializovaných učebnách nabízíme certifikované kurzy, zapojujeme se do aktivit ve Sdružení pro rozvoj MSK, AHR ČR, spolupracujeme s Ostravskou univerzitou, Vysokou školou báňskou, Vysokou školou podnikání. Naše škola má více než dvacetiletou tradici a žákům základních škol nabízí vzdělávání ve čtyřletých maturitních oborech hotelnictví a cestovní ruch a tříletém učňovském oboru kuchař – číšník, na který pak navazuje dvouletý nástavbový obor gastronomie ukončený maturitní zkouškou.

Do hlasování vaši školu navrhla ostravská pobočka Hospodářské komory ČR, čím svůj návrh zdůvodnila?

Především ocenila zaměření našeho odborného vzdělávání v gastronomii na požadavky praxe, praktické dovednosti v učebním oboru. Naši angažovanost na trhu práce v doplnění vzdělávání v Národní soustavě kvalifikací pro obor kuchař – číšník a realizací odborných rekvalifikačních kurzů pro náš region s vysokou nezaměstnaností.

Hlasovala poprvé i veřejnost, máte nějakou zpětnou vazbu, jaký byl primární důvod, proč jste si získali přízeň i dalších lidí kromě absolventů?

I přesto, že školy AHOL jsou na trhu „pouhých“ dvacet let, vytvořili jsme si dobré jméno. Nabízíme atraktivní obory vzdělávání, učebním oborem reagujeme na poptávku trhu, zajišťujeme cateringové služby pro významné firmy a společnosti, naši žáci jsou na praxích v Ostravě a okolí a naše vlastní aktivity – ples v prostorách multifunkční auly GONG v Dolních Vítkovicích, garden party na zahradě školy – jsou navštěvovány širokou veřejností.

Když je řeč o absolventech, máte představu o jejich dalším uplatnění po opuštění vaší školy? Kolik z nich zůstává v oboru a jaké je jejich postavení na trhu práce?

Částečně doplním i odpověď na předcházející otázku. Absolventi nacházejí uplatnění u nás i v zahraničí – potkáváme je v lyžařských střediscích v Rakousku, v hotelích v Německu, v Praze, na hradech a zámcích po celé republice, v informačních střediscích, vždy je to pro nás pozitivní zpětná vazba. A co se týká trhu práce? Je potěšující, že dokážou pracovat i na jiných pozicích, umějí být kreativní, mají dobré základy. Odezvu nacházíme i při setkáních v Klubu absolventů škol AHOL, kde se řeší i otázky uplatnění a požadavky na budoucí absolventy.

Mezi odborníky se mluví i o vašich soutěžních aktivitách. Můžete uvést podrobnosti?

Před šestnácti lety jsme začali pořádat soutěž mladých odborníků v gastronomických znalostech a dovednostech s názvem AHOL CUP, abychom podpořili jejich zájem a dovednost při vaření a míchání nápojů. Zákonitým vývojem jsme se dopracovali k současné podobě soutěže.

Je to jediná gastronomická soutěž s mezinárodní účastí a porotou pořádaná střední školou v ČR, je vyhlašována ministerstvem školství v programu Excelence a zahrnuje pět kategorií – gastronomické dovednosti a znalosti pětičlenných družstev středních škol s celorepublikovou účastí, gastronomické dovednosti a znalosti tříčlenných družstev základních škol, letos pod patronací projektu „Jak šmakuje Moravskoslezsko“, Junior Coctail Competition – barmani, Mistr kávy junior a profi. Přijeďte se podívat 26. února 2014 do Clarion Congress Hotelu Ostrava, jste srdečně zváni.

Děkuji za rozhovor.

Lenka Neužilová

Enter the text or HTML code here

Komentovat

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..