Ochutnejte Gran Canarii: Okořeněné olivy nebo Sancocho canario

Mezi nejvíce používaná masa kanárské kuchyně patří maso kozí, kůzlečí, vepřové, telecí, kuřecí a králičí. Z mořských ryb se nejvíce používá maso kanice temného, okouna, mnohopiláka, papouščí ryby a tuňáka, a téměř ve všech pobřežních restaurací jsou v nabídce zcela čerstvé ryby z daného dne.

sancocho canario Foto: Flickr.com/El Coleccionista de Instantes

Domácí příprava tradičního „sancocho canario“.  Foto: Flickr.com/El Coleccionista de Instantes

Na Gran Canarii se kuchyně lidová mísí s kuchyní moderní, vždy se stejným potravinovým základem a vždy velmi různorodá.

Návštěvník má k rozhodování širokou nabídku jídelníčků jako např. dušené kozí maso, „los tollos en salsa“ (maso z mladého žraloka ochucené omáčkou z česneku, kmínu, šafránu, papriky, olivového oleje a octa), „las carajacas“ (telecí játra s omáčkou, jejíž základem je tymián a česnek), „la ropa vieja“ (cizrna smíchaná s kusy telecího a kuřecího masa, kousky smažených brambor a omáčkou na bázi cibule, rajčat, bílého vína, šafránu, bobkového listu, tymiánu, petržele a černého pepře). Kdykoliv během dne je chutná i pečená vepřová kýta.

Ale králem kanárské kuchyně je místní pochoutka „sancocho canario“ (osolená ryba cherne – okoun, brambory, sladké brambory batata, trocha gofia a vše zajité typickou omáčkou mojo.) Mezi typické předkrmy na ostrově patří rybí polévka, hustá zeleninová polévka „potaje“, vařené maso servínované s velkými kusy vařené zeleniny „el puchero“, či velký kus dušeného hovězího masa se zeleninou „el rancho“.

Na Gran Canarii si návštěvník ovšem nesmí nechat ujít ochutnání typických menších chodů, z pokrmů tak odlišných jako např. „las aceitunas aliñadas“- okořeněné olivy, las papas arrugadas con el mojo picón – malé brambory ve šlupce s typickou mírně pikantní omáčkou, či různé druhy kanárských sýrů, které dělají z Gran Canarie takovou malou Francii pro jejich rozmanitost, počet a výborné zpracování. Doporučujeme vyzkoušet měkké velmi jemné sýry (quesos tiernos), polozralé sýry (quesos semicurados), zralé a tvrdé sýry (quesos curados) či jedinečné syry ze středu ostrova či např. sýr, jehož syrovátka je ochucená květem z bodláku (queso del flor).

Destinací měsíce je Gran Canaria.

 

 

Enter the text or HTML code here

Komentovat

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..