Amara Zemplinerová: O oleji, EU a restauratérech

Autor: Amara Zemplinerová

amara-zemplinerova„Láhve s olejem mají zmizet z restaurací“

tohoto titulku jsem si v sobotu po snídani všimla v Lidovkách. Píše se tam, že EU chce zakázat v restauracích používání lahví a karaf s olivovým olejem, do kterých se olej doplňuje. Restaurace by tak směly od příštího roku nabízet olej pouze v jednorázových lahvích. Podle mluvčího Evropské komise Oliviera Baillyho jsou spotřebitelé v řadě případů klamáni, protože dostávají levnější olej.

Oddechla  jsem si. Je jasné, že fiskální problémy EU se přiblížily  vyřešení, hrozivá míra nezaměstnanosti je konečně pod kontrolou, konkurenceschopnost ekonomik EU je na prudkém vzestupu, takže se konečně můžeme věnovat důležitým otázkám ochrany spotřebitele.

Jímá mě strach, aby v příštím roce nezapomněl evropský komisař  na balsamiko, sůl a pepř. Tam zatím, bohužel, budou majitelé stravovacích zařízení nadále své zákazníky okrádat. A vůbec, jak to, že se bruselští  nevěnují kvalitě parmazánu, špaget, noků, sušených rajčat a oliv. Zřejmě není dost kvalifikovaných úředníků. Je jasné, že musí být zásadním způsobem personálně a  finančně posílena příslušná kontrolní  potravinová komise, tak aby se mohla intenzivněji věnovat  důležitým problémům evropského restauratérství.

Restauratéři totiž  okrádají své klienty už tím, že sami vybírají suroviny, ze kterých pokrmy připravují.  Rozumnou regulací, která přesně stanoví, jaké suroviny se smějí v restauracích používat, nepochybně dojde k žádoucí standardizaci kvality servírovaných jídel a host bude mít jistotu, že v každé restauraci v Evropské unii od Vilnusu po Cordobu, od Dublinu po Varnu dostane naprosto stejné jídlo. Nebude se trápit nejistotou, co mu to v té které restauraci nebo hospodě uvařili, co toho jídla dali, protože pokrmy budou připravovány podle stejných receptur a z identických surovin. Tím bude konečně vytvořen prostor pro radikální snížení počtu různých druhů potravin na trhu. Bude stačit, aby příslušný výbor bruselské komise určil, která potravina je ta kvalitní a ostatní se přestanou vyrábět. Úspory budou ohromné, konečně skončí to zbytečné plýtvání. Na co potřebujeme stovky druhů olivového oleje? Stačí nám přece jen jeden, ten kvalitní.

komentáře 2

  1. „KDO MAŽE – TEN JEDE“ (třeba i do Bruselu). Vycházejme z toho, že si musí každý svůj plat zasloužit. Je tudíž třeba vykazovat aktivitu.

  2. Borek Trejbal says:

    Amaro, tohle zavani vazne trosku „normami“ z casu pred revoluci..;o) ze by svickajda i bolonske spagety chutnaly stejne v Asi i Hodonine ? ;o)
    Uz je vazne preregulovano..

Komentovat

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *